17.8 C
Athens
Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΗγεσία σημαίνει αξίες και κοινωνική προσφορά

Ηγεσία σημαίνει αξίες και κοινωνική προσφορά

Η σημασία της Ηγεσίας και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα σε εταιρείες και οργανισμούς, σε συνδυασμό με ευρύτερο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο αποτέλεσε το θέμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Πάνος Μουμτζής, Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Executive Leadership Initiative – GELI, με πολυετή εμπειρία σε κρίσιμες ανθρωπιστικές αποστολές, μίλησε για την έννοια της ηγεσίας μέσα από το πρίσμα των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Όπως σημείωσε, «στον ιδιωτικό εταιρικό τομέα μια λάθος απόφαση έχει οικονομικό κόστος – στη δική μας δουλειά, μπορεί να κοστίσει ζωές». Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο ηγέτης καλείται να διατηρεί την ψυχραιμία του και να καθοδηγεί με ενσυναίσθηση, διασφαλίζοντας ότι προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για προσαρμοστικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη, στοιχεία απαραίτητα για να προετοιμάσεις σωστά την ομάδα σου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αποφασιστικότητας: «Ποτέ δεν έχεις όλα τα δεδομένα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις την απόφαση». Για τον ίδιο, η προστασία της ομάδας – είτε πρόκειται για τον ΟΗΕ, ΜΚΟ ή τον Ερυθρό Σταυρό – είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το σημείο όπου ανέφερε πως «ίσως χρειαστεί να μιλήσω με κάποιον που ξέρω πως είναι εγκληματίας». Γι’ αυτό, προετοιμάζεται ψυχολογικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων τον σκοπό του και αναζητώντας τυχόν κοινές αξίες, χωρίς όμως να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του. «Η ενεργητική ακρόαση –το να έχεις την πραγματική περιέργεια να ακούσεις τον άλλον– είναι βασικό εργαλείο στην ηγεσία και στη διαπραγμάτευση, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες», κατέληξε.

Η Μαρία Ιωαννίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Hellenic Duty Free Shops, ανέδειξε την έννοια του «empowered leadership» μέσα από την προσωπική της εμπειρία στη διοίκηση, τονίζοντας τη σημασία της εμπιστοσύνης ως θεμέλιο για την επιτυχημένη ηγεσία. Όπως ανέφερε, «μπορούμε να έχουμε οικονομικούς δείκτες και κοινωνική προσφορά, και εμείς το κάνουμε χωρίς άμεσο θετικό αντίκτυπο για εμάς καθώς οι πελάτες μας είναι κυρίως τουρίστες».

Όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας επισημαίνει πως η δέσμευση των managers παίζει κεντρικό ρόλο: «Όταν ο manager είναι αφοσιωμένος, τότε είναι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι». Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο κοινωνικό προφίλ της εταιρείας, το οποίο είναι υψηλό σε ευαίσθητες περιοχές όπου δραστηριοποιείται όπως το Καστελόριζο και οι Καστανιές Έβρου, όπου προσφέρουν υπολογιστές και άλλα αγαθά, αλλά το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή και η φυσική παρουσία: «Πηγαίνουμε και τρέχουμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Αυγερόπουλος, Business Executive Office Greece, Cyprus, Adriatics, Bulgaria, Nespresso Hellas S.A, τόνισε τη σημασία των αξιών στην ηγεσία και στην εταιρική κουλτούρα, υπογραμμίζοντας ότι οι αξίες κατευθύνονται σε δύο επίπεδα: στην καθημερινότητα και στις αποφάσεις της εταιρείας. «Αν η εταιρεία υστερεί σε σεβασμό είτε για τον πελάτη, είτε για τον καταναλωτή είτε για το περιβάλλον, ο καταναλωτής σε τιμωρεί», συνέχισε. Αυτό αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ των αξιών και της εμπιστοσύνης που πρέπει να χτίζεται με τον πελάτη.

Αναφέρθηκε και στην εμπειρία της πανδημίας, όταν είδε την ανησυχία των συναδέλφων του για τις εξελίξεις στην Ιταλία. «Την επόμενη μέρα πήρα τον υπεύθυνο της Ευρώπης και πρότεινα να κλείσουμε πριν το κάνουν οι άλλοι. Η απάντηση ήταν ναι, μόνο ύστερα ρώτησε πόσο θα χάσουμε». Ο κ. Αυγερόπουλος εξήγησε ότι η αντίδραση αυτή δείχνει την κουλτούρα της εταιρείας, όπου η προστασία των ανθρώπων έρχεται πριν από τις οικονομικές συνέπειες.

Συμβούλευσε τις εταιρείες που θέλουν να επιτύχουν καλά αποτελέσματα και κοινωνική προσφορά να εστιάσουν στη μακροχρόνια προσήλωση στις αξίες. «Όταν αφοσιώνεσαι σε κάτι, κάντο καλά». Αναφερόμενος στην πολιτική βιωσιμότητας της Nestlé, εξήγησε πως η εταιρεία επενδύει δεκαετίες τώρα στην ανακύκλωση και σε άλλες πράξεις περιβαλλοντικής ευθύνης. «Δεν μπορεί ένα brand να ακολουθεί τις μόδες. Στο sustainability έχουμε δεκαετίες εμπειρίας και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση».

Η Μαρίλια Τόμπρα, Country Director τηςSephora, μιλώντας για την εμπειρία της εταιρείας της τόνισε τη σημασία της αλλαγής, υπογραμμίζοντας πως για να αλλάξει μια εταιρική κουλτούρα εκ των έσω, πρέπει να αλλάξει και εκ των έξω. «Για να αλλάξει μια κουλτούρα, πρέπει να αλλάξει και η εξωτερική εικόνα, ειδικά σε νέες συνθήκες ανταγωνισμού, όπως το online κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν πολύ σημαντική η νέα νοοτροπία».

Η ίδια εξήγησε πως η αλλαγή στη Sephora ενισχύθηκε από την έλευση νέων ανθρώπων τους οποίους όμως αγκάλιασαν και οι παλαιότεροι: «Βοήθησε το γεγονός ότι ήρθε κάποιος νέος άνθρωπος από έξω και έφερε φρέσκες ιδέες». Η νοοτροπία που ενστερνίστηκαν στη Sephora ήταν “act as a disruptor”, να συμπεριφερόμαστε σαν leaders στην αγορά μας πριν γίνουμε, κάτι που τελικά συνέβη», λέει.

Η κ. Μαρίλια Τόμπρα, τόνισε τη σημασία της αυθεντικότητας και της εγγύτητας με τις ομάδες: «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ ηγεσίας, αλλά όταν είσαι αυθεντικός και κοντά στις ομάδες σου, το εκτιμούν». Αυτές οι αλλαγές, αν και προήλθαν από το ανώτατο επίπεδο (top-down), υιοθετήθηκαν και από όλη την ομάδα.

«Είναι σημαντικό να ακούς τους συνεργάτες σου και να έχεις τη διάθεση να μάθεις από αυτούς. Το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις στην εταιρεία μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ