Οι προοπτικές των ιδιωτικών κεφαλαίων και οι παράγοντες επιτυχίας μέσα στο σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα ήταν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Άμεση αναφορά στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επιβολή δασμών έκανε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Olympia Group. Συμφώνησε, μάλιστα, με τον Νουριέλ Ρουμπινί, που μιλώντας λίγο νωρίτερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είχε εκτιμήσει ότι το πρόβλημα της Αμερικής είναι η Κίνα και ο εαυτός της και όλοι εμείς είμαστε παράπλευρες απώλειες.
«Ανησυχούμε, αλλά όποιος έχει καθαρή στρατηγική να διαβάσει καθαρά το περιβάλλον, θα συνεχίσει. Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει», σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων που έκλεισαν τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη στον τομέα του software. Περιέγραψε, ωστόσο, τις παγίδες που κρύβει η εποχή, καθώς οι CEOs ανησυχούν για παραγγελίες και μεταφορές στις ΗΠΑ που δεν γίνονται, εφιστώντας την προσοχή σε στρατηγικές δεσμεύσεις, τις οποίες δεν πρέπει να παρασυρθούν οι ενδιαφερόμενοι να παγώσουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal Holdings, ο οποίος σημείωσε ότι το ρολόι δεν σταματάει να γυρίζει λόγω των διεθνών εξελίξεων. «Οι αγορές, οι επενδύσεις εταιρειών και οι συναλλαγές δεν θα σταματήσουν. Υπάρχουν πολλά κεφάλαια που πρέπει να επενδυθούν. Αύριο ανακοινώνουμε συναλλαγή. Ήρθε μεγάλος ξένος επενδυτής και ξεκινάμε στρατηγική συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές, ανέφερε παραδείγματα, όπως την πώληση μειοψηφικού ποσοστού, το recapitalization, μιας και όπως είπε, οι τράπεζες έχουν πολλά κεφάλαια να διαθέσουν, και το deal sponsor to sponsor. «Τίποτα δεν σταμάτησε. Το Private equity ήταν, είναι και θα είναι εδώ. Απλά θα αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, Senior Partner, EOS Capital Partners, ανέφερε ότι στο εξωτερικό όλο και περισσότερα χρήματα πάνε στους μεγάλους παίκτες, γιατί έχουν πιο μακρά ιστορία, στατιστικά καλής απόδοσης, αξιοπιστία και πολλά προϊόντα. «Θέλουμε σταδιακά να χτίζεται η αξιοπιστία του κλάδου και να μεγαλώνει η βεντάλια των εταιρειών που προσφέρουν και στα μεσαία μεγέθη», είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος, και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα ακόμα είμαστε αρκετά μικροί. Πρέπει να αποκτήσουμε κρίσιμη μάζα και να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε πράγματα που δεν έχουν άμεση αποδοτικότητα».
Στην ιδιαιτερότητα της χώρας μας που αποτελείται κατά 90% από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε η Ελισάβετ Ελευθεριάδη, Εταίρος, Δικηγορικό γραφείο Κυριακίδης Γεωργόπουλος, περιγράφοντας και τις δυσκολίες. «Όταν ζητάει κανείς κεφάλαια, πρακτικά βάζει συνέταιρο στην εταιρεία του. Ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας όμως δεν έχει μάθει να βάζει κάποιον πάνω από το κεφάλι του. Και οι δύο θέλουν μεγιστοποίηση του κέρδους. Η διαφορά όμως είναι ότι το private equity έχει μικρό ορίζοντα 3-5 χρόνια, άρα θέλει ελεγκτικούς μηχανισμούς στη διοίκηση της εταιρείας. Εκεί αρχίζουν οι συγκρούσεις».
Η κα Ελευθεριάδη, στάθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει το τελευταίο διάστημα από infrastructure funds που επικεντρώνονται σε έργα υποδομών. «Τα καλά νέα με τα έργα υποδομών στην Ελλάδα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισρεύσει σοβαρά ευρωπαϊκά κεφάλαια και πρόκειται για έργα που βασίζονται σε τραπεζική χρηματοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι η τράπεζα έχει κάνει τη δύσκολη δουλειά, οπότε το ρίσκο ενός private equity έχει μάλλον περιοριστεί».
Για μια δυναμική στα private equities και μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε funds με συγκεκριμένη στρατηγική μίλησε και ο συντονιστής της συζήτησης Ανδρέας Κυριλής, Senior Partner, Bain & Company, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των funds και σε νέες πηγές χρηματοδότησης.