Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα πως θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της κατά περισσότερο από ένα τέταρτο την ερχόμενη χρονιά και θα περιλάβει σ’ αυτές 1,6 δισεκ. δολάρια για την αγορά αμερικανικής κατασκευής πυραύλων κρουζ Τόμαχοκ, οι οποίοι θα περιληφθούν στη μεγαλύτερη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 26,3% στο ποσό ρεκόρ των 6,82 τρισεκατομμυρίων γεν (51,7 δισεκ. δολάρια) για το έτος που ξεκινά την 1η Απριλίου θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να υπερτριπλασιάσει τις δαπάνες για πυρομαχικά, τα οποία θέλει για να αποτρέψει τους περιφερειακους αντιπάλους της, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία οξύνει περιφερειακές εντάσεις.
Ο προϋπολογισμός, για τον οποίο βουλευτές λένε πως θα εγκριθεί πριν από τον Απρίλιο, προβλέπει 897 δισεκ. γεν για την ανάπτυξη όπλων, περισσότερα απ’ όσα είχαν διατεθεί τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μαζί. Η Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το μισό από το ποσό αυτό για να αναπτύξει νέους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκους που, μαζί με τους Τόμαχοκ της Raytheon Technologies, θα της δώσουν την ικανότητα να πλήττει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων, περιλαμβανομένων στόχων στην Κίνα.
Το Τόκιο σχεδιάζει να αρχίσει να αναπτύσσει αυτά τα νέα όπλα σε περίπου τρία χρόνια, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Η Ιαπωνία, η οποία απαρνήθηκε το δικαίωμά της να διεξάγει πολέμους μετά την ήττα της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδιάζει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Θα γίνει έτσι η τρίτη στον κόσμο χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των δαπανών αυτών.
Αυτές οι άνευ προηγουμένου δαπάνες αντανακλούν την ανησυχία της Ιαπωνίας ότι η Κίνα μπορεί να επιτεθεί στη γειτονική Ταϊβάν και να απειλήσει έτσι ιαπωνικά νησιά καθώς και τις θαλάσσιες οδούς μέσω των οποίων γίνονται οι προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παρατεταμένη σύγκρουση, η Ιαπωνία δήλωσε πως θα διπλασιάσει την ερχόμενη χρονιά τις δαπάνες για συντήρηση και ανταλλακτικά. Θα αυξήσει επίσης τις δαπάνες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τον κυβερνοπόλεμο, για την αντιβαλλιστική άμυνα, για δορυφόρους αναγνώρισης και επικοινωνιών, για πολεμικά πλοία και για μεταγωγικά αεροσκάφη.
Για να βελτιώσει τις δυνατότητές της αεροπορικού πολέμου, σχεδιάζει επίσης να αγοράσει 16 «αόρατα» μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp έναντι 250 δισεκ. γεν. Τα μισά απ’ αυτά θα είναι κάθετης προσαπογείωσης (VTOL) και θα αναπτυχθούν σε δύο αεροπλανοφόρα.
Η Ιαπωνία έχει ήδη δεσμεύσει για τον επόμενο χρόνο 102 δισεκ. γεν για ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού αεριωθουμένου με τη Βρετανία και την Ιταλία που ανακοινώθηκε αυτό το μήνα και έχει στόχο να είναι επιχειρησιακό μέχρι το 2035 ένα προηγμένο αεροσκάφος.
Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αυξήσει φόρους για να καλύψει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, όμως δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποιο λεπτομερές σχέδιο για το πώς η Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ