10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣHive: Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ασφαλή

Hive: Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ασφαλή

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης εισέρχεται από σήμερα και δεύτερη εταιρεία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών (e-scooters), η Hive, θυγατρική του ομίλου Daimler. Η Hive, που είναι ήδη παρούσα στην Αθήνα από τον περασμένο Μάρτιο, αποκτά πλέον παρουσία και σε δεύτερη ελληνική πόλη, επιδιώκοντας να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της και στην ελληνική αγορά.
«Θέλουμε να επενδύσουμε και να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο CEO της Hive παγκοσμίως, Tristan Torres Velat (Τρίσταν Τόρες Βελάτ), ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία της εταιρείας ειδικά στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει: «Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε ότι είναι μια πόλη με παλμό και γεμάτη ζωή: η πόλη των επιχειρήσεων, της έρευνας και της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς». Ερωτηθείς πόσα e-scooters θα αριθμεί ο στόλος της εταιρείας στην πόλη απαντά: «Θα είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των καταναλωτών. Η πολιτική μας είναι να αντιστοιχίζουμε τη ζήτηση με την προσφορά. Άρα, θα έχουμε πάντα τον απαιτούμενο στόλο για να στηρίξουμε την ανάγκη των κατοίκων, επισκεπτών και τουριστών της Θεσσαλονίκης για μια ασφαλή, καθαρή και γρήγορη λύση κινητικότητας στην πόλη».
Μπορεί στην πλειονότητά τους (75%) οι χρήστες των e-scooters να μην αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων, αλλά η αγορά της «μικροκινητικότητας» (micromobility) ή αστικής κινητικότητας «έτρεξε» με πολύ γοργό ρυθμό. Όπως το έθεσε πρόσφατα (Μάιος 2019) η Boston Consulting Group (https://www.bcg.com/en-gr/publications/2019/promise-pitfalls-e-scooter-sharing.aspx) «αν η ανάπτυξη της αγοράς ήταν επιτάχυνση οχήματος, το ταπεινό ηλεκτρικό πατίνι θα ήταν Ferrari. Από τη στιγμή που έκαναν το ντεμπούτο τους, στο τέλος του 2017, από την αμερικανική Bird, τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά πατίνια χρησιμοποιούνται πλέον σε εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως. Περίπου 12 νεοφυείς επιχειρήσεις e-scooters έχουν ήδη προσελκύσει χρηματοδότηση πάνω από 1,5 δισ. δολ. και εκτιμούμε ότι η παγκόσμια αγορά θα προσεγγίσει τα 40 δισ.-50 δισ. δολάρια ως το 2025».


«Στην Ελλάδα ήρθαμε για να μείνουμε»
Σε ό,τι αφορά το ύψος των κεφαλαίων που η Hive έχει μέχρι στιγμής επενδύσει στην Ελλάδα, ώστε να βάλει τα πατίνια της στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βελάτ επισημαίνει: «Μπήκαμε στην ελληνική αγορά τον Μάρτιο κι άρα είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για αριθμούς. Όμως, όπως είπαμε ήδη από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με άλλους, ήρθαμε για να μείνουμε. Θέλουμε να επενδύσουμε και να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα».
Πόσο αποδοτικό είναι όμως για τις εταιρείες e-scooters να εισέρχονται σε αγορές, όπου ήδη δραστηριοποιείται τουλάχιστον άλλη μία επιχείρηση του είδους, κάτι που σημαίνει ότι ισχυρός ανταγωνισμός προστίθεται στο ήδη υψηλό κόστος συντήρησης ή και αποκατάστασης βανδαλισμών στα πατίνια;
«Η αγορά είναι σκληρή, ανταγωνιστική, αλλά υποσχόμενη. Σε τελική ανάλυση, ο τομέας των e-scooters στην Ελλάδα είναι ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε ακόμη την ελαστικότητα, τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία της αγοράς. Συνεπώς χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα αρχικά αποτελέσματα (της χρήσης τους) στην Ευρώπη και παγκοσμίως» επισημαίνει ο CEO της Hive.
Τελικά, είναι τα e-scooters ασφαλή;
Σύμφωνα με πολλές πλευρές, η αυξανόμενη δημοτικότητα των κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών ως μέσου μετακίνησης μπορεί να οδηγήσει τελικά στη δημιουργία πιο ασφαλών υποδομών για ποδήλατα και άλλα εναλλακτικά μέσα αστικής κινητικότητας. Προς το παρόν ωστόσο, έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα με πατίνια σε ευρωπαϊκές πόλεις, κάποια από αυτά θανατηφόρα. «Είναι τελικά τα e-scooters ασφαλή;» είναι το επόμενο ερώτημα προς τον κ. Βελάτ.
«Θέλω να είμαι σαφής: ναι, τα e-scooters είναι ασφαλή. Εξίσου με τα ποδήλατα. Εξίσου με τα αυτοκίνητα. Εξίσου με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και όταν ο χρήστης δείχνει την πρέπουσα προσοχή και ακολουθεί τους κανόνες χρήσης. Ναι, συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά συγκρινόμενα με τη συνολική χρήση παγκοσμίως, αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 2% (του συνόλου των μετακινήσεων με πατίνια). Τα ατυχήματα δεν είναι καλό να συμβαίνουν, αλλά είναι αναπόφευκτο να συμβούν. Στη Hive έχουμε την έννοια της ασφάλειας στο εταιρικό μας DNA: δίνουμε καθοδήγηση στους χρήστες και συνεργαζόμαστε με τις αρχές των πόλεων και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ επιχορηγούμε σχετικά σεμινάρια είτε μέσω e-learning είτε με φυσική παρουσία, ώστε να εκπαιδεύονται οι χρήστες. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε σκληρά για θέματα που αφορούν την ατζέντα της ασφάλειας» απαντά.
Μήπως τελικά ρυπαίνουν;
Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δημοσιοποίησε πρόσφατα έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρικά πατίνια ενδέχεται τελικά να είναι πιο ρυπογόνα από τα λεωφορεία ή τις μοτοσικλέτες. Πώς σχολιάζει τα ευρήματα της μελέτης αυτής ο κ. Βελάτ; «Η μικροκινητικότητα ως concept είναι το πιο πρόσφατο σχήμα, που επιτρέπει στους ανθρώπους να μετακινούνται γρήγορα, καθαρά και με ασφάλεια, χωρίς να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Τα ταξί, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα e-scooters αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος, μέσω του οποίου ο σύγχρονες πόλεις επιδιώκουν να επιλύσουν τα τρέχοντα ζητήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, ρύπανσης και ασφάλειας. Τα e-scooters αποτελούν μέρος ενός σύμπαντος, που θέλει να είναι πιο πράσινο και με λιγότερη αταξία» σημειώνει ο CEO της Hive.
Πώς μπορεί η Hive να συνδράμει στο ζήτημα της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου;
Κληθείς να σχολιάσει πώς θα μπορούσε να συνδράμει η Hive στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού και νομικού πλαισίου γύρω από τη λειτουργία και χρήση κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών, ο κ. Βελάτ σημειώνει: «Η Hive πιστεύει στη σύμπραξη και τη συνεργασία με εταίρους και αρχές για την επίλυση όλων των ζητημάτων που ανακύπτουν. Συνεπώς, από την πρώτη μέρα, ήμασταν οι «εκκινητές» για τον ευρύτερο συντονισμό ανάμεσα σε κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις, την αστυνομία και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να σχηματιστεί ομάδα εργασίας, που θα αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα γύρω από τη μικροκινητικότητα. Σεβόμαστε το νόμο και αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια των χρηστών και των μη χρηστών των πατινιών μας ως κορυφαία προτεραιότητα».
Η Hive δραστηριοποιείται ήδη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), τη Γαλλία (Παρίσι), την Αυστρία (Βιέννη), την Πολωνία (Βαρσοβία, Βρότσλαβ) και την Πορτογαλία (Λισαβόνα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ