Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace κατήγγειλε ότι ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα του πετρελαίου και του αερίου «δεν κάνουν τίποτα» για την ενεργειακή μετάβαση δεν «δεν τηρούν επ’ ουδενί τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα», καλώντας τις κυβερνήσεις να τις υποχρεώσουν να σταματήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να σωθεί ο πλανήτης.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και αερίου δεν είναι διόλου δεσμευμένες στη μετάβαση» παρότι «υποκρίνονται πως είναι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιάκουμπ Γκογκολέφσκι, στέλεχος της ΜΚΟ. Παρουσίασε, εν μέσω καύσωνα, την ανάλυση έκθεσης 110 σελίδων που έγραψε γερμανός πολιτολόγος ειδικευμένος σε ζητήματα ενέργειας, ο Στέφεν Μπούκολντ.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που βασίζεται στα αποτελέσματα του 2022 που δημοσιοποίησαν 12 ευρωπαϊκοί όμιλοι, ανάμεσά τους οι BP, TotalEnergies και Shell, μόλις το 0,3% της παραγωγής τους προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά μέσον όρο, «μόνο το 7,3% των επενδύσεων» αυτών των 12 εταιρειών κατευθύνθηκε σε πράσινες μορφές ενέργειας, ενώ το 92,7% χρηματοδότησε δραστηριότητες που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα όπως το αέριο και το πετρέλαιο που εκπέμπουν CO2 και συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας, στηλίτευσε η ΜΚΟ. «Και η κατάσταση χειροτέρεψε το 2023».
Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και αερίου σχεδιάζουν «να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν την παραγωγή (…) τουλάχιστον μέχρι το 2030», ενώ έχουν οι περισσότερες δεσμευτεί να σταματήσουν τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, σημείωσε η Greenpeace.
Με το σύνθημα «το θερμόμετρο εκρήγνυται, ευχαριστούμε βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων», μερικοί ακτιβιστές έστησαν ψεύτικη εγκατάσταση άντλησης πετρελαίου στην επιχειρηματική συνοικία Ντεφάνς, στις πύλες του Παρισιού, όπου βρίσκεται η έδρα της TotalEnergies.
Όπως στην περίπτωση του άνθρακα, η ΜΚΟ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα του ενεργειακού τομέα, να τον υποχρεώσουν να «μειώσει» την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, διότι «η αυτορύθμιση δεν λειτουργεί». Ζητά οι χώρες μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσουν «υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου», εξήγησε ο κ. Γκογκολέφσκι.
Η έκθεση της οργάνωσης, υπό τον με τίτλο «Οι βρόμικοι δώδεκα», βασίζεται σε δεδομένα από τις ετήσιες εκθέσεις των αποτελεσμάτων το 2022 έξι μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου με έδρα την Ευρώπη, δηλαδή τις Shell (Βρετανία/Ολλανδία), TotalEnergies (Γαλλία), BP (Βρετανία), Equinor (Νορβηγία), ENI (Ιταλία) και Repsol (Ισπανία), καθώς και έξι δημόσιων επιχειρήσεων του πετρελαίου ή του αερίου, των ?MV (Αυστρία), PKN Orien (Πολωνία), MOL (Ουγγαρία), Wintershall Dea (Γερμανία, θυγατρική της BASF), Petrol Group (Σλοβενία) και Ina Croatia (Κροατία).