Η ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται στην Αγία Σοφία, στο μνημείο της Πόντιας Μάνας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην εκδήλωση συμμετέχουν και πολλοί θεσμικοί φορείς. Η τελετή πραγματοποιείται στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που γενοκτονήθηκαν από το τουρκικό κράτος.
Αίτημα παραμένει, 102 χρόνια μετά, η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Οι απόγονοι των σφαγιασθέντων ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αναγνώριση τη γενοκτονία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική σκηνή να το θέσει ψηλά την διπλωματική ατζέντα της.
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, τόνισε ότι: «Εμείς ως απόγονοι επιζήσαντες εκείνων των ηρώων και αγωνιστών του Πόντου έχουμε χρέος και μνημονεύουμε τους νεκρούς μας όλο το χρόνο», ενώ πρόσθεσε πως: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανάψουμε το κεράκι της μνημοσύνης».
«Το κερί μας αυτό θέλουμε να φωτίσει τη διεθνή κοινότητα και να στείλει ένα μήνυμα προς τη ελληνική κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα της και να εντάξει τη διεθνοποίηση του ποντιακού Ελληνισμού» κατέληξε η κα Σαχινίδου.
Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στον σύντομο χαιρετισμό του, σημείωσε πως ήρθε η ώρα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη.
Ακόμη, ο δήμαρχος της συμπρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε γνωστό πως θα στείλει 40 επιστολές προς τις αδελφό ποιμένες πόλεις με τη Θεσσαλονίκη για να γνωστοποιήσει την ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Συγκίνηση στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η ανάγνωση του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Παρθέν» που μιλά για τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Μητσοτάκης: «Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης»
Ανάρτηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων
«Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας», σημειώνει.
Και καταλήγει η κ. Σακελλαροπούλου: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».
Η Βουλή τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η Βουλή των Ελλήνων τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, φωταγωγώντας απόψε την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα. Με την ενέργεια αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.
Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ