Οι οικονομικοί ηγέτες του πλανήτη απέρριψαν τον προστατευτισμό και ζήτησαν «περαιτέρω διάλογο» για το εμπόριο, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρουν να εξουδετερώσουν την απειλή ενός εμπορικού πολέμου μερικές ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί στα μέταλλα και η Ουάσιγκτον ανακοινώσει, όπως αναμένεται, μέτρα σε βάρος της Κίνας.
Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συζήτησαν τα προβλήματα στο εμπόριο που δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη, κατά τη διήμερη συνάντησή του στο Μπουένος Αιρες.
Αλλά μετά τις συνομιλίες, που σύμφωνα με τους συμμετέχοντες έγιναν σε καλό κλίμα και περιλάμβαναν κυρίως την ανάγνωση έτοιμων ανακοινώσεων χωρίς διαβούλευση, η Ομάδα των 20 (G20) συμφώνησε μόνο να εμμείνει σε μια φιλόδοξη δήλωση για το εμπόριο από το 2017 και να «αναγνωρίσει» την ανάγκη για περισσότερο «διάλογο και δράσεις».
«Επαναβεβαιώνουμε τα συμπεράσματα των ηγετών μας για το εμπόριο στη Σύνοδο του Αμβούργου και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο και δράσεις. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας», ανέφερε η τελική ανακοίνωση των υπουργών της G20.
Ωστόσο, η δήλωση δεν κατάφερε να διαλύσει τις ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή.
Δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το θέμα δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ανακοινώσει δασμούς ύψους έως 60 δισ. δολαρίων στην κινεζική τεχνολογία και σε προϊόντα τηλεπικοινωνιών έως την Παρασκευή, μια κίνηση που προέκυψε λόγω των πρακτικών του Πεκίνου για την πνευματική ιδιοκτησία.
Η δήλωση του Αμβούργου του 2017, την οποία επικαλέστηκαν οι οικονομικοί ηγέτες, ανέφερε ότι οι χώρες της G20 θα «συνεχίσουν να μάχονται κατά του προστατευτισμού, περιλαμβανομένων όλων των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ