Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και αν συνεχίσει με μεθοδικά βήματα έχει τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσει την ενέργεια ως ένα πανίσχυρο διπλωματικό όπλο, μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρώην υπουργός, καθηγητής Γιώργος Μανιάτης, στη διάρκεια της εκδήλωσης, με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που διοργάνωσε, χθες το βράδυ, η Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, οι προβλέψεις για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή προβλέπονται ευοίωνες, καθώς, όπως είπε, εκτός από τη διέλευση αερίου μέσω των αγωγών τα επόμενα χρόνια θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τα αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, αλλά και με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου που θα ακολουθεί την υποθαλάσσια διαδρομή Ισραήλ, Κύπρος, Κρήτη, Ελλάδα, Ιταλία.
«Όταν θα προχωρήσει η δημιουργία των πλωτών αιολικών πάρκων, η Ελλάδα, σε συνδυασμό και με τα φωτοβολταϊκά, η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας», είπε ο κ. Μανιάτης, απαντώντας στις ερωτήσεις του διευθυντή Βόρειας Ελλάδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταύρου Τζίμα, ενώ αναφερόμενος στην πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης είπε: «η ύπαρξη αυτών των υποδομών δίνει τεράστια γεωπολιτική σημασία στη Θράκη γιατί, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αρχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρουμανία και πιθανόν μελλοντικά και την Ουκρανία. Η Θράκη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στο θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συμφωνούμε με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και «κανένας στο χωριό του να μην θέλει να μπει αιολικό», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Θα μπει αιολικό πάρκο με την έγκριση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Δασαρχείου, της Αρχαιολογίας, που έχουν γνώση και βάζουν την υπογραφή», πρόσθεσε κι επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι κυβερνώντες να πείσουν, μέσω διαλόγου, τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι Ευρώπη θα στραφεί μετά το 2050 αποκλειστικά στη χρήση πράσινης ενέργειας, αφού τα επόμενα τριάντα χρόνια χαρακτηρίζονται ως μεταβατική περίοδος χρήσης για τη χρήση φυσικού αερίου.
Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει, σε παγκόσμιο επίπεδο την 5η καλύτερη βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και είπε ότι θα πρέπει να στηριχτεί. Για την προστασία του περιβάλλοντος είπε χαρακτηριστικά, ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ και «γλιτώνει» την ατμόσφαιρα από 1.700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με κόστος 30.000 ευρώ, μόλις 1.400 κιλά.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ