Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να στείλει μήνυμα ότι θα συνεχίσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξής της. Πιθανόν, μάλιστα, να γίνει πιο ξεκάθαρη αναφορικά με τον χρόνο που θα τερματίσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP), καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό – ρεκόρ ξεπερνούν αυτές για το ενδεχόμενο ύφεσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει τις αγορές ομολόγων τους τελευταίους μήνες, αλλά έχει αποφύγει έως τώρα να δεσμευθεί για τον ακριβή χρόνο λήξης του προγράμματος, φοβούμενη ότι ο πόλεμος και οι τιμές της ενέργειας, που έχουν φθάσει στα ύψη, θα μπορούσαν να αλλάξουν απότομα τις προοπτικές της οικονομίας.
Επί του παρόντος, η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων σε κάποιο χρονικό σημείο στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα ακολουθήσει μετά από «κάποιο χρόνο».
Το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο υιοθετήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, αμφισβητείται ήδη, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε δίλημμα λόγω των αντίρροπων δυνάμεων που ασκούνται στην οικονομία. Από τη μία πλευρά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει φτάσει ήδη το 7,5%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Από την άλλη, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σήμερα σε φάση στασιμότητας, με τον αντίκτυπο του πολέμου να πλήττει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.
«Δεδομένων των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας, η ΕΚΤ θα θελήσει πιθανόν να διατηρήσει την δυνατότητα επιλογών και την ευελιξία της. Ωστόσο, η ρητορική για αυστηρή νομισματική πολιτική είναι πιθανόν να ενταθεί, μην αφήνοντας αμφιβολία ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες θα είναι ο τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων και στη συνέχεια η αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε οικονομολόγος της ABN Amro.
Ήδη, μία σειρά συντηρητικών μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ – όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και του Βελγίου – έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, ανησυχώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό.
«Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μπορεί να κάνει λόγο για τερματισμό, υπό όρους, των αγορών ομολόγων τον Ιούνιο, ανοίγοντας τον δρόμο για μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Εναλλακτικά, μπορεί να αποφύγει να αντικρούσει τις προβλέψεις της αγοράς για τα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε αναλυτής της Pictet.
Οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει φέτος κατά 70 μονάδες βάσης το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%).
Α.Χ.