26.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΦως στις βασικές προκλήσεις για την ακεραιότητα της έρευνας

Φως στις βασικές προκλήσεις για την ακεραιότητα της έρευνας

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα

της Έρευνας

«Σε μια περίοδο που η δημόσια εμπιστοσύνη στους θεσμούς δοκιμάζεται και η χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή επιστημονικών κειμένων κερδίζει έδαφος, δεν πρέπει να υστερούμε προσπαθειών για την προώθηση της Ακεραιότητας της Έρευνας», δήλωσε η Iliana Ivanova, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, μιλώντας κατά την έναρξη του 8ου Παγκόσμιου Συνέδριου για την Ακεραιότητα της Έρευνας – 8ο WCRI, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 2 έως 5 Ιουνίου 2024.

«Ένα τέτοιο συνέδριο μας επιτρέπει να ρίξουμε φως στις βασικές προκλήσεις για την Ακεραιότητα της Έρευνας και να προσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με έναν συμπεριληπτικό και αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος επαίνεσε την κοινότητα της Ακεραιότητας της Έρευνας για το σημαντικό τους έργο στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για τους ερευνητικούς οργανισμούς, και ο Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης, Ελληνοαμερικανός ιατρός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford.

“Η επιστήμη και η επιστημονική έρευνα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ανθρωπότητα. Όμως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια”, είπε ο καθηγητής κος. Ιωαννίδης. “Η επιστήμη και ο τρόπος που διεξάγεται η έρευνα εξελίσσεται ταχύτατα. Χρειαζόμαστε ηθική ακεραιότητα στην έρευνα, για να βεβαιωθούμε ότι η εξέλιξη οδηγεί στα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα.”

Το συνέδριο κάλυψε θέματα σχετικά με τις βασικές προκλήσεις για την Ακεραιότητα της Έρευνας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, της αυξανόμενης συχνότητας ανίχνευσης απάτης στην έρευνα και ανακλήσεων δημοσιεύσεων, και του ζητήματος των πλαστών δημοσιεύσεων. Προτάθηκαν επίσης μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ο Καθηγητής Κώστας Χαριτίδης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ένας από τους συμπροέδρους του 8ου WCRI, δήλωσε: «Η φιλοξενία του 8ου WCRI στην Αθήνα είναι μεγάλη τιμή και ευκαιρία».

«Η Ακεραιότητα της Έρευνας είναι θεματοφύλακας για αξιόπιστη έρευνα. Για έρευνα που βασίζεται στέρεα σε ισχυρές μεθοδολογίες, διαφάνεια και ειλικρίνεια και παράγει αποτελέσματα που προωθούν τη γνώση, διευρύνουν τους ορίζοντες της ανθρωπότητας και κάνουν τις κοινωνίες πιο ανθεκτικές και λιγότερο άνισες», πρόσθεσε.

Τα συνέδρια WCRI συνήθως παράγουν μια επιδραστική δήλωση, που χρησιμεύει ως καθοδηγητικό εργαλείο για την ακεραιότητα της έρευνας. Η Δήλωση των Αθηνών θα αφορά τη μετάφραση της έρευνας σε αξιόπιστη πολιτική και καινοτομία. Ο στόχος αυτής της δήλωσης θα είναι να διευρύνει την επιρροή της ακεραιότητας της έρευνας στους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η έρευνα για τη διαμόρφωση αξιόπιστων πολιτικών και την προώθηση της καινοτομίας.

Η φιλοξενία αυτών των εκδηλώσεων έχει επίσης θετική επίδραση στις χώρες που τις φιλοξενούν.

Ο Lex Bouter, Ιδρυτικός Πρόεδρος του Ιδρύματος WCRI και επίτιμος Καθηγητής Μεθοδολογίας και Ακεραιότητας στο Vrije Universiteit Amsterdam, επισημαίνει ότι οι προσφορές για τη διοργάνωση-φιλοξενία των Συνεδρίων WCRI είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές:

«Κάθε ένα από τα προηγούμενα επτά συνέδρια WCRI παρείχε μια σημαντική ώθηση που οδήγησε σε περισσότερη ευαισθητοποίηση, εντατικότερη έρευνα για την Ακεραιότητα της Έρευνας και πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση και την προστασία της. Αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις χώρες που τα διοργανώνουν, αλλά συχνά και στις περιοχές γύρω από αυτές. Γι’ αυτό και το συνέδριο διοργανώνεται σε διαφορετικές ηπείρους εξασφαλίζοντας παγκόσμια συμμετοχή και προσφέροντας ταυτόχρονα υποτροφίες συμμετοχής για ερευνητές από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Λίγα λόγια για το WCRI

Το World Conferences on Research Integrity Foundation (WCRIF – www.wcrif.org) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2017, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με επίσημη έδρα τον δήμο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Η αποστολή του WCRIF είναι να προάγει την Ακεραιότητα της Έρευνας μέσω της υποστήριξης της συνεχούς οργάνωσης και της ανάπτυξης των Παγκοσμίων Συνεδρίων για την Ακεραιότητα της Έρευνας και όλων των σχετικών δραστηριοτήτων. Το WCRIF εκπληρώνει αυτήν την αποστολή με:

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : dimoprasion.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ