17.3 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΦορέας για startups διαστημικής τεχνολογίας

Φορέας για startups διαστημικής τεχνολογίας

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα διαχειριστεί την πρώτη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων με αντικείμενο τις τεχνολογίες του διαστήματος στην Ελλάδα.
Η λειτουργία της θερμοκοιτίδας για τις ελληνικές startups, με την ονομασία ESA Business Incubation Centre (ESA BIC), προχωράει με βάση τον σχεδιασμό της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.
Στόχος της θερμοκοιτίδας ESA BIC είναι κατ’ αρχάς η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους είναι η ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για το Διάστημα, αλλά και η εν γένει ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Επιπλέον, όμως, προτεραιότητα του κέντρου θα είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές που βελτιώνουν την καθημερινότητα.
Ο φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία του πρώτου ελληνικού ESA BIC, θα κληθεί να συνεργαστεί στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος προκειμένου να υποστηρίξει έως και 25 ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες του Διαστήματος. Μάλιστα στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, ο φορέας θα πρέπει να παρέχει στέγαση και νομικές και τεχνικές συμβουλές στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα του.


Μεταξύ των στόχων του ESA BIC είναι ακόμα η δημιουργία συστάδων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (clusters) στις οποίες θα μετέχουν ελληνικές startups με αντικείμενο τις τεχνολογίες του Διαστήματος αλλά και η ενεργή συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτομιών που συνεπακόλουθα θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενθάρρυνση επενδύσεων. Στο πλαίσιο λειτουργίας της, η θερμοκοιτίδα θα ενθαρρύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την εθνική συνδρομή, στα προαιρετικά προγράμματα της ESA, που αποφασίστηκε στην Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019, έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς οι εξής στόχοι:
– Η παροχή υποστήριξης στην ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθηση τομεακών πολιτικών όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η διαχείριση κρίσεων, ο έλεγχος των συνόρων, η ασφάλεια και η άμυνα.
– Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
– Η αποδοτική χρήση της ελληνικής συνδρομής στην ESA μέσω δίκαιων και διαφανών διαδικασιών.
– Η δημιουργία συνεργειών με τη βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA.
– Η ανάπτυξη, χρήση και αναβάθμιση εθνικών υπαρχουσών υποδομών.
– Η ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και πλέον λειτουργούν 20 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στις θερμοκοιτίδες ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 700 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης πανευρωπαϊκά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ