Η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων (NPLs) και η αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την απελευθέρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα ανώτατων τραπεζικών στελεχών και επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που συμμετείχαν στο Fin Forum 2021.
Στις τοποθετήσεις τους δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον καταλυτικό ρόλο του νέου πτωχευτικού που επιταχύνει τις διαδικασίες πτώχευσης ή συνολικής ρύθμισης των χρεών. Η μεταρρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων (Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2) αποτελούν έναν αποτελεσματικό συνδυασμό για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, αλλά και εκείνων μπορεί να δημιουργηθούν από την πανδημία.
Ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός πρόεδρος της DoValue Greece, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους πλειστηριασμούς και στη συζήτηση γύρω από την προστασία και τις αναστολές εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Όπως εξήγησε, Η αγορά φοβάται ότι η είσοδος των servicers θα φέρει πτώση τιμών με την άτακτη ρευστοποίηση των ακινήτων ενώ στην πραγματικότητα η επενδυτική ματιά που θα έχουν οι servicers στα ακίνητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. Αυτή η άνοδος των τιμών είναι κρίσιμη για όλους. Οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, μια χώρα με σχεδόν καθολική κατοχή ακίνητης περιουσίας και τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μειώθηκαν σημαντικά στην κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα. Η άνοδός τους αυξάνει τον πλούτο της χώρας και της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού τα δάνειά τους έχουν συνήθως ακίνητο ως εγγύηση. Έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια με μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
«Άλλωστε να σκεφτούμε ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000», συμπλήρωσε.
Επιτελικά στελέχη της Alpha Bank στο τραπεζικό συνέδριο Fin Forun
Στο ψηφιακό συνέδριο FinForum, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με θέμα “Shaping the future of banking and finance” και την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, οικονομικών φορέων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμμετείχαν τρία στελέχη της διοίκησης της Alpha Bank.
Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια – Chief Transformation Officer Αναστασία Σακελλαρίου μίλησε για την προσαρμογή της Alpha Bank στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας και για την πορεία του προγράμματος μετασχηματισμού της, ενώ ο γενικός διευθυντής – Chief Operating Officer Στέφανος Μυτιληναίος ανέλυσε τις προκλήσεις και τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, η εντεταλμένη γενική διευθύντρια – Chief Human Resources Officer της Alpha Bank Φραγκίσκη Μελίσσα μίλησε για κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Alpha Bank και τις δράσεις που αναπτύσσονται για τη στήριξη του Προσωπικού της εν μέσω πανδημίας.
Αναστασία Σακελλαρίου
Αναλύοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Αναστασία Σακελλαρίου επισήμανε τέσσερις τάσεις: την στροφή των πελατών προς τα ψηφιακά μέσα (digital), την ανάδειξη της ανάγκης για ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή στις καταστάσεις, την υιοθέτηση της τηλεργασίας και την πιθανή δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. «Στην Alpha Bank, συνεχίζοντας τη μεθοδική δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, επενδύουμε στη δημιουργία νέων μοντέλων εξυπηρέτησης των πελατών και διανομής των υπηρεσιών μας, ενισχύοντας τα ψηφιακά μας κανάλια και αναπτύσσοντας περαιτέρω την απομακρυσμένη υποστήριξη των πελατών για συναλλαγές, παροχή συμβουλών και άλλες υπηρεσίες», τόνισε. Αναφέροντας ότι η Alpha Bank αξιοποιεί την επιτυχημένη εμπειρία της από την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν, μέσα σε λίγες μέρες, προσάρμοσε τη λειτουργία της μετατρέποντας όσες υπηρεσίες ήταν εφικτό σε ψηφιακή μορφή, εξήγησε ότι η Τράπεζα έχει υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα, προχωρώντας στον μετασχηματισμό του λειτουργικού της μοντέλου και στην υιοθέτηση μηχανισμών που θα επιτρέψουν γρηγορότερη λήψη αποφάσεων και ανάληψη δράσεων. Παράλληλα, είπε ότι η τηλεργασία «ήρθε για να μείνει», καθώς δημιουργεί «νέες ευκαιρίες» και αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια «εντελώς νέα επιχειρησιακή κουλτούρα που θα έχει στον πυρήνα της την στρατηγική πρόβλεψη και την ευελιξία, προκειμένου να επιτελέσουμε σωστά τον ρόλο μας απέναντι στους μετόχους μας, τους πελάτες, τους συναδέλφους μας και, φυσικά, την ελληνική κοινωνία». «Στην Alpha Bank έχουμε δομήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού», σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας, τόνισε η κυρία Σακελλαρίου, προσθέτοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του και ξεκινάει η εντατική υλοποίησή του.
Στέφανος Μυτιληναίος
«Οι τράπεζες έχουμε μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε, όπως οι ανάγκες των πελατών μας και το πώς εμείς θα ανταποκριθούμε, η πίεση στο επιχειρηματικό μοντέλο μας και οι αλλαγές από τις ψηφιακές τεχνολογίες», δήλωσε ο Στέφανος Μυτιληναίος.
«Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις απαιτούν μετασχηματισμό σε πολλές διαστάσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει νόημα μόνο όταν αφορά και τον τρόπο που δουλεύουμε και την εξυπηρέτηση των πελατών μας». «Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις συναλλαγές σε ψηφιακά κανάλια και το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η πανδημία έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο ήταν μια διαδικασία που “συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, συμβαίνει τώρα και θα συνεχίσει να συμβαίνει». Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η Alpha Bank έχει επενδύσει σε τεχνολογίες, υποδομές και τρόπους εργασίας που βοηθούν τον εσωτερικό μετασχηματισμό της Τράπεζας και την αντιμετώπιση των νέων αλλαγών που επίκεινται. “Ο μετασχηματισμός δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός”, τόνισε, εξηγώντας ότι πρέπει να πραγματοποιείται με στόχο την εξυπηρέτηση των πελατών και την υιοθέτηση ενός λειτουργικού επιχειρηματικού μοντέλου για την Τράπεζα. Έκανε ειδική αναφορά στα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Τράπεζα – το myAlpha Wallet, το Garmin Pay, το Apple Pay – υπογραμμίζοντας τη σημασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στην πρωτοποριακή υπηρεσία MyAlpha Ραντεβού, που δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού και να εξυπηρετούνται online. «Πάνω από όλα, βάλαμε μπροστά ένα από τα πιο βασικά μας assets, που είναι οι άνθρωποί μας, και χτίζουμε πάνω στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε με τους πελάτες μας. Η απάντηση στην ψηφιακή πρόκληση δεν χρειάζεται να είναι 100% ψηφιακή. Μπορεί να έχει και έναν μεγάλο ανθρώπινο παράγοντα». Για τον κ. Μυτιληναίο, η μεγαλύτερη πρόκληση της Τράπεζας ως προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό είναι να μπορέσει να εστιάσει σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. «Αν προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα όσα βλέπουμε σαν προβλήματα δεν θα τα καταφέρουμε.
Φραγκίσκη Μελίσσα
«Στην Alpha Bank διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση».
Στην κουλτούρα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης που υιοθετεί η Alpha Bank, καθώς και στην πολιτική της Τράπεζας για την παροχή ίσων ευκαιριών και την προώθηση των γυναικών στην Ανώτερη Διοίκηση, αναφέρθηκε η Φραγκίσκη Μελίσσα.
Η κυρία Μελίσσα σημείωσε ότι το ποσοστό των γυναικών στο σύνολο του Προσωπικού της Τράπεζας ανέρχεται στο 55%, ενώ ήδη ενισχύεται σημαντικά η παρουσία τους και στα ανώτατα διοικητικά επίπεδα. Το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις της Τράπεζας ανήλθε στο 16% το 2020, από 6% το 2019, και η παρουσία τους στο Δ.Σ. αγγίζει σήμερα περίπου το 20% από το 8% που ήταν το 2019. «Με δεδομένη τη σημαντική αυτή εξέλιξη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αλλά και με αρκετές άλλες πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο εργασιακό μας περιβάλλον, η Alpha Bank, για τρίτη συνεχή χρονιά, εντάχθηκε στον διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI)», τόνισε η κυρία Μελίσσα, προσθέτοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα, η Τράπεζα θα εγκαινιάσει και μία νέα δέσμη προγραμμάτων που καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής των γυναικών. Επίσης, η κυρία Μελίσσα αναφέρθηκε και στην ευρύτερη εφαρμογή της πολιτικής διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης, πέραν της ισότητας των φύλων, σημειώνοντας ότι αυτή εστιάζει στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής θέσης, ειδικών ικανοτήτων και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Chief Human Resources Officer της Alpha Bank, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά τηλεργασίας που διατηρεί η Alpha Bank στις κεντρικές της υπηρεσίες, τα οποία αγγίζουν το 70%, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα επικοινωνίας, προκειμένου όλοι οι άνθρωποί της να μένουν σε επαφή και να έρχονται πιο κοντά.