«Η Ιστορία μας αφορά» είναι το μότο του Φεστιβάλ Ιστορίας που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
«Η Ιστορία μας αφορά» είναι το μότο του Φεστιβάλ Ιστορίας που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) γιορτάζοντας 30 χρόνια από την ίδρυση τους στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) από την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και για έντεκα ημέρες, έως τις 19 Φεβρουαρίου.
Επετειακό και πολυμορφικό το Φεστιβάλ των ΑΣΚΙ, περιλαμβάνει καθημερινά θεματικές συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ, ιστορικούς περιπάτους στην πόλη. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται η έκθεση «Όταν όλα είναι δυνατά! 4 στιγμές του 20ού αιώνα» στο Πάρκο Ελευθερίας, δομημένη με σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές των ΑΣΚΙ.
Το σκεπτικό της έκθεσης, στην οποία θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις, είναι μια εναλλακτική αφήγηση της διαδρομής των ελληνικών πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα «όχι ως μια τελεολογική ιστορία διάψευσης και ήττας, όπως συχνά συμβαίνει, αλλά ως ένα πεδίο που μας επιτρέπει να σκεφτούμε τη δυναμική της συλλογικής δράσης, των πολιτικών ιδεών και των συλλογικών προσδοκιών» επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Ο στόχος της επετειακής γιορτής των ΑΣΚΙ είναι διττός: «Να προβάλει το πολυεπίπεδο έργο των ΑΣΚΙ κατά τη διάρκεια της 30χρονης ιστορίας τους, αφενός ως επιστημονικού φορέα και αφετέρου ως μιας ανοιχτής, ζωντανής και κοινωνικά ενεργής κοινότητας, αλλά και να αναδείξει ζητήματα συλλογικής μνήμης και ιστορικής ταυτότητας στη σημερινή συγκυρία».
Ενδεικτικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι η συζήτηση για την «Μεταπολίτευση: όσα δεν γνωρίζουμε και θέλουμε να μάθουμε» (10/2) με τους ιστορικούς Έφη Αβδελά, Πολυμέρη Βόγλη, Έφη Γαζή, Αντώνη Λιάκο. Επίσης, η συζήτηση με θέμα «Ο φωτογράφος των γονιών μου: 30 χρόνια αλβανικής μετανάστευσης» (11/2) με ομιλητές τον φωτογράφο Σπύρο Στάβερη, την θεωρητικό κριτικών σπουδών και τέχνης Πάτυ Βαρδάμη, τον διευθυντή των ΑΣΚΙ, ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, την Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης, ΑΣΚΙ, τον καλλιτέχνη-ακτιβιστή Μαρλένο Νίκα, τον κοινωνικό επιστήμονα-ακτιβιστή Ερβίν Σέχου. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το SNPHI at Columbia University και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook.
Το εργαστήριο μεταξοτυπίας «Δημιούργησε το δικό σου τεκμήριο» με την ομάδα Λούπες είναι μια άλλη δράση του Φεστιβάλ (12 και 19/2), όπως και οι ιστορικοί περίπατοι «Από τον Τρούμαν στον Βενιζέλο, διαμάχες και προσδοκίες για τον δημόσιο χώρο στην Αθήνα του Ψυχρού Πολέμου» (12/2) με την ιστορικό Ελένη Κούκη, «Φοιτητές στην πόλη: διαδρομές του φοιτητικού κινήματος»(13/2) με την ιστορικό Αγγελική Χριστοδούλου, «Στα χνάρια της Queer Αθήνας»(19/2) από το Πεδίο του Αρεως έως το Γκάζι, σε συντονισμό Βάγιας Γεωργαλή – Hella Tsaconas (Queer Athens). Στα πολλά και επίσης ενδιαφέροντα θέματα του Φεστιβάλ Ιστορίας των ΑΣΚΙ, έχουν την θέση τους συζητήσεις όπως η «Μεταπολίτευση, Λογοτεχνία και Αριστερά» (14/2) με ομιλητές τους φιλολόγους Κώστα Καραβίδα, Γιάννη Παπαθεοδώρου, την ερευνήτρια ‘Αννα-Μαρία Σιχάνη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, αλλά και προβολές ντοκιμαντέρ όπως το ερευνητικό «Μια μεγάλη περιπέτεια: η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης» (2021) και η βραβευμένη ισπανική ταινία «Η σιωπή των ‘Αλλων» (2018).
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) – δήμου Αθηναίων, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, Φίλοι των ΑΣΚΙ.
Περισότερες πληροφορίες για τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, από τους σημαντικότερους ελληνικούς αρχειακούς φορείς για την ιστορία των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και έως τις μέρες μας, και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ιστορίας στην διεύθυνση www.askiweb.eu
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ