Για τη μαφία της Μυκόνου γράφει ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίκαελ Μάρτενς, αλλά και την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να την περιορίσει
Ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει αρχικά ότι «όπως αναφέρθηκε προσφάτως και σε σχόλιο της Καθημερινής, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της Αθήνας για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Μύκονο και την αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων κατασκευαστικών έργων δεν έχουν εκπληρωθεί.
[…] Πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζει το νησί στο Instagram τριγυρίζει μία κατασκευαστική μαφία, η οποία γεμίζει ολόκληρο το νησί με τσιμέντο χωρίς να την ενδιαφέρει τίποτα. Και αλίμονο σε όσους τολμήσουν να βρεθούν στον δρόμο της».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρεται ακόμα στον ξυλοδαρμό του Μιχάλη Ψαρρού, μία υπόθεση που «συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση του νόμου και της τάξης». Στα πλαίσια των ερευνών βρέθηκαν στοιχεία για «διεφθαρμένους μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου, ιδιοκτήτες κλαμπ, ξενοδόχους, τοπικούς πολιτικούς και αστυνομικούς με τις καλύτερες διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεταίρους στις αρχές της πρωτεύουσας», τονίζει η FAZ, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό.
«Το βέβαιο είναι πως στη Μύκονο παίζονται πολλά χρήματα. […] Και παρ’ ότι στο νησί υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία, συνεχώς χτίζονται νέες εγκαταστάσεις. […] Επιπλέον, πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερες οι τιμές για δεύτερη κατοικία σε σύγκριση με τα νησιά των Κυκλάδων – στη Μύκονο μάλιστα ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κοστολογείται στα 7.000 ευρώ, ενώ σε προνομιακές τοποθεσίες ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ».
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό κλάδο του νησιού «γίνονται συχνά στα όρια της νομιμότητας ή και παράνομα. Το 2023 ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, τις αποκαλύψεις του οποίου “τίμησε” και η ελληνική μυστική υπηρεσία παρακολουθώντας το τηλέφωνό του, είχε ερευνήσει και περιγράψει λεπτομερώς τα της μαφίας της Μυκόνου, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται μία συμμορία εργολάβων, πολιτικών μηχανικών και διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων».
Το νομικό «παραθυράκι»
Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί περαιτέρω πως η μαφία της Μυκόνου μεταξύ άλλων «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτήρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων. […] Και οι χρονολογίες ανέγερσης πολλών κτηρίων που έχουν χτιστεί στη Μύκονο πολύ μετά το 2011 παραποιούνται συστηματικά, ώστε να εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. […] Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα και από τις λήψεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Google Maps – αν θέλει βέβαια κάποιος να το αποδείξει».
Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει βέβαια επιπτώσεις και για τους τουρίστες και οι υποδομές του νησιού δοκιμάζονται: «Ήδη πολλές φορές το αποχετευτικό σύστημα του νησιού βούλωνε κατά τη διάρκεια της high season – και τα κόπρανα που ξεχείλισαν τα φρεάτια έδωσαν στο τζετ σετ ακριβώς μία αξέχαστη εμπειρία διακοπών».
Τα πιο άγνωστα μαγευτικά ελληνικά νησιά
Το Merkur.de παραθέτει δέκα πιο άγνωστα μαγευτικά ελληνικά νησιά, όπου μπορεί κανείς να περάσει αξέχαστες διακοπές μακριά από τον μαζικό τουρισμό.
Αλόννησος: υποβρύχιες ξεναγήσεις στην ιστορία
Μεταξύ αυτών είναι και η Αλόννησος, ένα νησί που αξίζει να επισκεφτούν «και οι παραθεριστές που θέλουν απλώς να ξεκουράζονται στην παραλία, αλλά και όσοι θέλουν να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες στα ταξίδια τους. Πέρα από καταγάλανα νερά και ειδυλλιακές παραλίες, η Αλόννησος έχει και μία άγρια φύση ιδανική για πεζοπορίες. […] Ο βυθός του νησιού είναι και αυτός γεμάτος θησαυρούς, όπως το αρχαίο ναυάγιο Περιστέρας».
Το γερμανικό μέσο αναφέρεται και στην Ικαρία, το «νησί των αιωνόβιων». «Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία αυτό είναι το νησί όπου προσγειώθηκε ο Ίκαρος, αφ’ ότου έλιωσαν τα φτερά του. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν τα περισσότερα χωριά του νησιού κατά μήκος της ακτής». Η Ικαρία έχει και αυτή ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, «ένα περιβάλλον με απότομους βράχους, φαράγγια γεμάτα δέντρα αλλά και κρυμμένους όρμους. Η πιο γνωστή παραλία του νησιού λέγεται “Σεϋχέλλες” – λόγω των καταγάλανων νερών της».
Πηγή dw.com