«Οκτώ χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δανειακή βοήθεια, εκπληρώθηκε ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την έγκαιρη ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος και προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας» γράφει η FAZ και προσθέτει: «Οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών και οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το περασμένο σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία για ένα τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Η συμφωνία ορίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά βήματα μέχρι τη συνάντηση του eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε, από την Αθήνα, ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να περάσει προς έγκριση από τη βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων ένα εκτεταμένο σχέδιο για ιδιωτικοποιήσεις, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Το να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση μιας τελευταίας δανειακής δόσης από τον μηχανισμό διάσωσης ESM. Μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 10 έως 15 δισ. ευρώ.
Η τελευταία δόση θα μπορέσει να εκταμιευτεί όταν ξεκαθαριστούν και κάποια άλλα σημαντικά ζητήματα. Παραμένει ασαφές εάν το ΔΝΤ θα συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα, ακόμη και με ένα συμβολικό ποσό. Ετσι θα εκπληρωνόταν ένας όρος, τον οποίο είχε θέσει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ως προϋπόθεση το 2015 για να συμφωνήσει στο τρέχον πρόγραμμα. Απ’ αυτό το ζήτημα εξαρτάται κι ένα άλλο, εάν και σε ποια έκταση τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα παράσχουν στην Ελλάδα ελαφρύνσεις του χρέους, κάτι που συνιστά απαίτηση του ΔΝΤ προκειμένου να δεχτεί να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο ενώπιον των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Αυτές θα πρέπει να γίνουν έως, το αργότερο, τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Τσίπρας μπορεί να τις προκηρύξει εντός του φθινοπώρου, γράφει η FAZ.
Ο Τσίπρας ανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η χώρα μπορεί τώρα να θέσει νέους αναπτυξιακούς στόχους κι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδρύσει μία ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ταυτόχρονα επιθυμεί να προσπαθήσει να πείσει νέους, καταρτισμένους Ελληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, να επιστρέψουν στη χώρα.
Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει ακόμα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «υποσχέθηκε ότι θα επανεισαχθούν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, ενώ υποσχέθηκε και αύξηση του κατώτατου μισθού. Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου στα κρατικά ταμεία υπάρχουν αρκετά χρήματα, η κυβέρνηση θέλει επίσης να παράσχει σε φτωχούς συνταξιούχους ένα «κοινωνικό μέρισμα»».
Suddeutsche Zeitung: Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε χρήματα
Πριν το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα εκπνεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι, οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν με την κυβέρνηση των Αθηνών σ’ ό,τι αφορά τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις γράφει η SZ και προσθέτει: Οι ΥπΟικ της ευρωζώνης θα αποφασίσουν κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά πόσο εγκρίνουν τη συμφωνία.
Από κύκλους της ΕΕ ελέχθη την περασμένη Δευτέρα ότι από τις περίπου 80 μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δεν έχουν όλες «περιγραφεί» όπως ακριβώς αξιωνόταν – αλλά ότι, εν τέλει, η ΕΕ δηλώνει ευχαριστημένη. Ετσι, για παράδειγμα, τα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις αποδείχτηκαν μικρότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν. Επίσης, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιθυμούσαν «ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση» από την ελληνική πλευρά. Εφόσον οι ΥπΟικ της ευρωζώνης θεωρήσουν ότι οι ελληνικές προσπάθειες είναι επαρκείς, η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε μία ακόμη εκταμίευση ύψους έως 12 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το τρίτο δανειακό πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Οι ΥπΟικ της ευρωζώνης σκοπεύουν την Πέμπτη να αποφασίσουν εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι και το Ταμείο δεν έχουν πετύχει σημεία προσέγγισης. Ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές θεωρούν υπερβολικές τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους που ζητάει το Ταμείο. Σε τοποθέτησή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι πρόκειται να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, προκειμένου το Ταμείο να λάβει διαβεβαιώσεις για τις ελαφρύνσεις του χρέους. Ομως, η διαφωνία μεταξύ Ταμείου και Ευρωπαίων μοιάζει να είναι άλυτη. Ανοιχτό είναι εξάλλου ακόμη και το ζήτημα εάν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα ήταν διατεθειμένα να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις του χρέους έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της προοπτικής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ