Παρέμβαση προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής R. Fitto και τον Επίτροπο V.Dombrovskis έκανε ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας Φαραντούρης στη διάρκεια συνεδρίασης τη Δευτέρα στο Στρασβούργο
Ο κ. Φαραντούρης τόνισε τη σημασία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την συνοχή της ΕΕ και τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Ωστόσο, όπως ανέφερε, για την επιτυχία του μηχανισμού χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα:
• Οι ανησυχίες σχετικά με τον λίγο χρόνο που απομένει για την υλοποίηση όλων των στόχων και οροσήμων.
• Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη λόγω διοικητικών ελλείψεων αλλά και για άλλους λόγους (προτεραιότητες και διαχείριση).
• Η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων και των αποδεκτών τους.
• Η ανάγκη για ταχεία δράση της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων για την αποπληρωμή του κοινού χρέους που έχει αναλάβει η ΕΕ.
• Η έλλειψη πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, την κοινωνία των πολιτών και όλους τους σχετικούς φορείς κατά την προετοιμασία και τώρα κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.
• Οι ανησυχίες που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την πραγματική αξιοποίηση συγκεκριμένων πόρων όπως των δαπανών για το κλίμα, κλπ.
«Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης & Ανασυγκρότησης συνέβαλε στον περιορισμό των αποκλίσεων μεταξύ κρατών-μελών με διαφορετικό δημοσιονομικό χώρο, ωστόσο χρειάζεται επιτάχυνση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υστερεί σε σχέση με άλλους στόχους», επισήμανε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Σχετικά με τη διαφάνεια, ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης τόνισε «την έλλειψη επαρκών στοιχείων λόγω της έλλειψης υποχρέωσης δήλωσης των εργολάβων και υπεργολάβων στον κατάλογο των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων, γεγονός που δεν επιτρέπει πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία».
Σε σχέση με τα διδάγματα για το μέλλον, ενόψει του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Φαραντούρης υποστήριξε «τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, αντιμετώπισης κρίσεων και προώθησης των μακροχρόνιων στόχων της ΕΕ».
Ο Νικόλας Φαραντούρης ζήτησε απ’ την Κομισιόν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε:
α) Να επιτραπεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, με επέκταση της προθεσμίας υλοποίησης για μέτρα και επενδύσεις που παρουσιάζουν κάποιο βαθμό ωριμότητας.
β) Να μην υποκαθίστανται οι τακτικές εθνικές δαπάνες απ’ τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά οι ευρωπαϊκοί πόροι να λειτουργούν προσθετικά με τους Εθνικούς πόρους.