Τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία του κόμματος, ανέπτυξε στην τοποθέτησή του στο Διαρκές Συνέδριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Στους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των συντρόφων του ανέφερε: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνω για να είμαι πρόεδρος ως πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν πιστεύω ότι αν θέλεις μία κοινωνία με ισότητα και δημοκρατία μπορεί το κόμμα σου να είναι ιεραρχημένο. Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να έχεις αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό, εγώ θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Τέλος. Είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας. Θέλω να φέρω υπερηφάνεια στους ανθρώπους και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας και για τις αξίες μας. Η επιθετική στάση είναι να προβάλλουμε ότι αυτοί είμαστε, αυτό θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας προτάσεις».
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Πρέπει να βγούμε από την εκλογή αρχηγού και κυρίως από το έκτακτο συνέδριο, με σχέδιο για το 2026 για την ταυτότητά μας, τις επιλογές μας, για το πρόγραμμά μας. Λέω για το 2026 γιατί θέλει δουλειά, θέλει σχέδιο και απαιτεί χρόνο. Έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για το πώς θα είναι οι εργασιακές σχέσεις, για το ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο, για τον πολιτισμό. Θα πούμε στον κόσμο ότι θα είναι μέσα πολλά πράγματα που σας αρέσουν, αλλά και πράγματα που δεν θα σας αρέσουν. Γιατί πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν λέμε όλα για όλους. Οι αντίπαλοι έχουν το μπλοκ των δυνάμεων που τους στηρίζουν. Πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Αυτό δεν γίνεται με το να πούμε σε όλους ναι στα αιτήματά τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ναι σε όλα από την αρχή. Πρέπει να έχουμε προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Κάποια πράγματα θα γίνουν τον πρώτο χρόνο, κάποια τον δεύτερο».
Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη και στην φορολόγηση, είπε: «Μέσα στο κόμμα έχουμε βασικές διαφορές που πρέπει να λύσουμε, όπως για τα μεσαία στρώματα. Πράγματι -όπως είπε ο Νίκος Παππάς- το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί στην διάλυση των ΜμΕ. Μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Εγώ λέω μπορούμε, με ένα σχέδιο ενίσχυσής τους και πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά, αν λέει η ΝΔ ότι θα τους μειώσουμε τους φόρους, πώς μπορούμε εμείς να πούμε ότι θα τους μειώσουμε περισσότερο; Η Αριστερά θέλει κοινωνικό κράτος που απαιτεί χρηματοδότηση και φορολογία. Θα την κάνουμε αυτή την συζήτηση;
Αναφέρθηκε και στην ηγεμονία στον κοινωνικό χώρο φέρνοντας σαν παράδειγμα το σύμφωνο συμβίωσης: «Όταν φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης στην Βουλή, αν κάναμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε; Όχι θα το χάναμε. Τώρα όμως αν κάναμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε. Αυτό σημαίνει να χτίζεις ηγεμονία και να προωθείς το όριο του εφικτού. Στο έκτακτο συνέδριο να συζητήσουμε πού μπορούμε να σπρώξουμε τα όρια του εφικτού και στον οικονομικό τομέα». Μένοντας στο θέμα της αξιοπιστίας, ανέφερε: «Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει ένστικτο και αντιλαμβάνονται εκείνους που λένε πράγματα γιατί τα πιστεύουν και τα αγαπάνε και εκείνους που λένε πράγματα για να κερδίσουν μόνο τις εκλογές».
Αναφέρθηκε όμως και στην αυτοπεποίθηση και την δικαίωση των ιδεών της Αριστεράς για την οποία, όπως είπε, «πρέπει να είμαστε περήφανοι»: «Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις ιδέες και τις αναλύσεις της Αριστεράς; Όταν λέγανε οι φιλελεύθεροι ότι αν μειώσουμε τους φόρους στους πλούσιους θα φέρει επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, οι αριστεροί οικονομολόγοι έλεγαν ότι αν μειώσεις τους φόρους απλά θα κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Όταν έλεγαν ότι με την μείωση των μισθών θα ενισχυθούν οι επενδύσεις, εμείς λέγαμε ότι αντίθετα δεν θα κατευθυνθούν οι επιχειρήσεις σε τεχνολογικές επενδύσεις αλλά στην μείωση ή στην καθήλωση των μισθών. Δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι που τα λέγαμε τότε και δικαιωθήκαμε;
Μίλησε ακόμη για «την αξία της συλλογικότητας και της ισότητας και πώς να τα μετατρέψουμε σε πολιτική» ενώ σημείωσε: «Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, είναι κάποιος που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Απλά με κάποιες επιδοτήσεις στους πλούσιους για το πώς θα κάνουν τα σπίτια τους οικολογικά;». Γενικεύοντας σημείωσε: «Οι πολιτικές που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο; Έχουν. Εγώ πιστεύω ότι αν δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία. Οι κυρίαρχες ιδέες, όπως έλεγε ο Μαρξ, είναι οι ιδέες της άρχουσας τάξης, αν δεν πολεμήσεις για την ηγεμονία με τις δικές σου προτάσεις και ιδέες, ό,τι προτείνεις θα ενσωματώνεται στην ηγεμονία του αντιπάλου».
Απάντησε όμως και σε κάποιες εναντίον του αιτιάσεις: «Λένε: ο Ευκλείδης δεν είναι πολύ της διεύρυνσης, θέλει ένα κλειστό κόμμα. Αντίθετα, από τις προηγούμενες εκλογές έλεγα ότι δεν μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στον πολιτικό και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είπα επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από πάνω. Είπα ότι πρέπει να γειωθούμε με κοινωνικές ομάδες».
Για την τοπική αυτοδιοίκηση: «Έχουμε πολλά καλά σχήματα -θα κάνουμε το παν για να υποστηρίξουμε τον Κώστα Ζαχαριάδη- έχουμε καλά σχήματα σε πολλές περιοχές. Από την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να δουλέψουμε το πρόγραμμα και τα πρόσωπα για την επόμενη τετραετία με δουλειά μυρμηγκιού».
Αναφέρθηκε και στο πώς πρέπει να αναδιοργανωθεί η δουλειά στο κόμμα και στα όργανα, οι Οργανώσεις Μελών και η νεολαία να μιλάνε και να καταθέτουν προτάσεις. Υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς της Κεντρικής Επιτροπής με θεματικές συζητήσεις στις συνεδριάσεις. Αναφέρθηκε τέλος στα ιδεολογικά ρεύματα: «Από την διεθνή εμπειρία μου ξέρω ότι σε όποιο κόμμα δεν υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα που συζητούν υπάρχει ο μηχανισμός της ηγεσίας. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αντιπαράθεση των ιδεών για την λήψη της τελικής απόφασης». Ακολούθως μίλησε για τη συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που λέω συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα ιδεολογικά ρεύματα έχουν συμμετοχή στην συζήτηση και στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αλλά όταν πρέπει να αποφασίσουμε για πρόσωπα πρέπει να αποφασίσουμε για τους καλύτερους».
Με την ομιλία του κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο στο ξεκίνημά του ενέκρινε τις πέντε υποψηφιότητες για την ηγεσία.