14.7 C
Athens
Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕρευνα της ΑΚΟΣ για την πρόληψη: Το διαδίκτυο οδηγός για εμβόλια και...

Ερευνα της ΑΚΟΣ για την πρόληψη: Το διαδίκτυο οδηγός για εμβόλια και υγεία

Το διαδίκτυο διαμορφώνει άποψη στο ζήτημα του εμβολιασμού αλλά και της υγείας, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ.
Τα δεδομένα της έρευνας συγκεντρώθηκαν με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (1.020 ερωτηματολόγια). Η συλλογή στοιχείων ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Η ανάλυσή τους έγινε από τη δρ Ευαγγελία Μαρκάκη, Head of Data Analytics Excellentia International και τη Σοφία Μαγοπούλου, επιστημονικό συνεργάτη της Excellentia International.
Οπως προκύπτει από την έρευνα η μεγάλη πλειοψηφία (81,6%) εμπιστεύεται τα εμβόλια -οι γυναίκες υιοθετούν πιο θετική στάση- ενώ το 35% εκτιμά ότι δεν υπάρχει ενημέρωση.
Αιματολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ και υπερηχογραφήματα είναι οι συχνότερες προληπτικές εξετάσεις, ενώ το περπάτημα η δημοφιλέστερη άθληση.
Επτά στους δέκα θεωρούν ότι η εργασία είναι η σημαντικότερη πηγή στρες. Ακολουθούν η πολιτική και οικονομική κατάσταση, η οικογένεια και η υγεία.
εξι στους δέκα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι αναζητούν και δεύτερη ιατρική άποψη σ’ ένα πρόβλημα υγείας, ενώ 7 στους 10 θεωρούν τη ζωή πολύτιμο αγαθό.
Πάνω από τους μισούς φροντίζουν την υγεία τους με άσκηση και διατροφή, ενώ οι ενημερωτικές καμπάνιες επηρεάζουν τους άνω των 30.
Επτά στους 10 έχουν προσωπικό γιατρό και 8 στους 10 προσωπικό οδοντίατρο, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με προσευχή και οι νεότεροι εκτονώνονται με διασκέδαση.
Σημαντικός ο εμβολιασμός
Αναλυτικά στο ερώτημα ποια η κορυφαία πηγή ενημέρωσης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (84,4%), ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής τους, απάντησε ότι επιλέγει το διαδίκτυο για την ενημέρωσή του για το θέμα του εμβολιασμού, αλλά και της υγείας του. Ακολουθούν ο προσωπικός (οικογενειακός) γιατρός (58,2%), καμπάνιες και εκδηλώσεις(38,3%) και η τηλεόραση (35,7%). Εφημερίδες και περιοδικά αφενός και ο φιλικός κύκλος αφετέρου συγκεντρώνουν από 27%, ενώ ουραγός στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας είναι το ραδιόφωνο (15,9%). Οι ενημερωτικές καμπάνιες συμβάλλουν στη διαμόρφωση άποψης σε ηλικίες άνω των 30.
Στο μεταξύ 9 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα, θεωρεί τον εμβολιασμό πολύ σημαντικό για τα παιδιά, ενώ σχεδόν 7 στους 10 χαρακτηρίζουν τον εμβολιασμό, πολύ σημαντικό για όλους. Αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον ιό HPV, 72% τον κρίνει απαραίτητο για τα κορίτσια, ενώ 56,8% τον κρίνει εξίσου απαραίτητο και για τα αγόρια. Το 61,9% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ τα εμβόλια και 19,7% αρκετά. Μόλις το 14,2% δείχνει μικρή εμπιστοσύνη στα εμβόλια, ενώ 4,1% δεν τα εμπιστεύεται καθόλου. Περίπου το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση σε εμβολιαστικά θέματα. Το 56,3% θεωρεί ότι τα εμβόλια προσφέρουν ουσιαστική προστασία: μόλις 7,3% διαφωνεί απόλυτα με αυτήν την άποψη. Το 44,2% φροντίζει επιμελώς για τον εμβολιασμό του, ενώ 30,2% αρκετά, με το 15,5% να δηλώνει αμέλεια.
Οι γυναίκες εμφανίζονται περισσότερο ευαίσθητες σε ζητήματα συλλογικού εμβολιασμού.
Σε ό,τι αφορά τις προληπτικές εξετάσεις 7 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι υποβάλλονται στις εξετάσεις που οι ίδιοι πιστεύουν πως χρειάζονται. Οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο συνεπείς στον προληπτικό έλεγχο.
Αιματολογικές εξετάσεις, τεστ PAP και υπερηχογραφήματα είναι οι συνηθέστερες προληπτικές εξετάσεις σε ετήσια βάση. Σπανιότερα ως ποτέ γίνονται εξετάσει, όπως η κολονοσκόπηση, το PSA και οι αξονικές τομογραφίες, ίσως γιατί είναι ειδικότερες και συνδέονται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Οι ερωτώμενοι, συχνότερα επισκέπτονται παθολόγο, γυναικολόγο και καρδιολόγο, σπανιότερα ουρολόγο ή γαστρεντερολόγο.
Το 65% κάνει προληπτικές εξετάσεις μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου, 9% μέσω ιδιωτικής ασφάλειας, 7% με την ασφάλεια που πληρώνει ο εργοδότης, ενώ το 19% πληρώνει με δικά του χρήματα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν περισσότερο την ιδιωτική ασφάλεια.
Το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα της ΑΚΟΣ, είτε δεν καπνίζει είτε έχει καπνίσει στο παρελθόν, το 26% έχει κόψει το κάπνισμα, ενώ το 36% καπνίζει. Οι μισοί από την ηλικιακή ομάδα 18-29 δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ενώ το 50% άνω των 60 ετών έχει κόψει το κάπνισμα. Στις ηλικιακές ομάδες 30-45 και 45-59, 4 στους 10 είναι καπνιστές.
Η συνήθεια με την οποία έχουν συνδέσει περισσότερο το τσιγάρο είναι ο καφές: το 49% δυσκολεύεται να πιεί καφέ χωρίς να καπνίσει. Το 36,5% από τους καπνίζοντες δυσκολεύεται να το διακόψει αν και η συντριπτική πλειοψηφία (68,5%) δηλώνει ότι είναι ενημερωμένη για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος από τον οικογενειακό γιατρό. Μόλις το 36% δηλώνει υψηλή πρόθεση διακοπής του τσιγάρου: οι άνω των 60 το διακόπτουν για να προστατεύσουν την υγεία τους. Μόλις το 17,4% των καπνιστών ηλικίας 18-29 ετών έχουν την πρόθεση να σταματήσουν να καπνίζουν. Πάντως, 8 στους 10 δεν δυσκολεύονται με την απαγόρευση του καπνού στους δημόσιους χώρους.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι καταναλώνει αλκοόλ περιστασιακά (65,7%) ενώ το 17,1% καταναλώνει 1 έως 3 ποτά την εβδομάδα. Το 11,1% δήλωσε ότι δεν πίνει αλκοόλ ενώ το 6,1% πίνει πάνω από 3 ποτά την εβδομάδα.
Αν και η έγκαιρη διάγνωση μίας νόσου, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης, γιατί συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπισή της, λιγότεροι από τους μισούς (45%) επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό, οι οποίοι είναι άνω των 45. Από αυτούς, 5 στους 10 επισκέπτονται πρώτα τον προσωπικό τους ιατρό, ενώ σχεδόν 4 στους 10 επισκέπτονται αρχικά κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Το 17,6% με την εκδήλωση ενός συμπτώματος, επισκέπτεται ειδικούς ιατρούς. Οι ηλικιακές ομάδες 18-29 και 45-59 , ανατρέχουν συχνότερα στο διαδίκτυο για να πάρουν απαντήσεις για τα συμπτώματα που εμφάνισαν.
Η ταυτότητα της έρευνας


Το 66,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γυναίκες και το 33,8% άνδρες. Οι περισσότεροι (40,5%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30- 45 και ακολουθούν οι 30-45 (33,7%), οι άνω των 60 (15,5%) και έως 30 ετών (10,4%).
Το 53,4% δεν πάσχει από κάποια ασθένεια, 18,7% έχει θυρεοειδοπάθεια, 9,3% αρτηριακή πίεση, 4,7% πάσχει από δυσλιπιδαιμία και 3,6% από σακχαρώδη διαβήτη. Το 11,5% έχει νοσήσει από καρκίνο ενώ το 64,2% έχει στο φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον άτομο που έχει νοσήσει από καρκίνο. Μόλις το 21,5% δηλώνει πως δεν είχε, είτε δεν έχει κάποια σχέση με τον καρκίνο.
Η πλειοψηφία (56,2%) δηλώνει έγγαμη, το 26,2% άγαμοι, 10,8% διαζευγμένο, 4,2% βρίσκεται σε συμβίωση και 2,6% δηλώνουν χήρες/οι. Το 34,9% έχει αποκτήσει ένα παιδί και το 37,9% περισσότερα από τρία. Το 22% δεν έχει παιδιά ενώ το 5,1% δύο ή τρία.
Το 30,2% έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, το 29,2% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, 20% των ΤΕΙ, 19,2% της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση ενώ μόλις 1,4% έχει απολυτήριο δημοτικού.
Το 26,6% των συμμετεχόντων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, 20,9% ιδιωτικοί υπάλληλοι, 22,6% επαγγελματίες της υγείας (ιατροί, νοσοκόμοι κα), 19,3% ελεύθεροι επαγγελματίες, 6,2% συνταξιούχοι και 2,8% φοιτητές ή σπουδαστές.
Με αφορμή τη νέα έρευνα, η πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής δρ Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Στα επιστημονικά συνέδρια που συμμετείχα είχα παρατηρήσει ότι υπήρχε έλλειψη στατιστικών στοιχείων που να αφορούν στη χώρα μας. Ομως, κάθε κοινωνία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ΑΚΟΣ, διενεργεί έρευνες, για να συμβάλει στην απόκτηση στοιχείων, για τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας. Η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι τα μόνα όπλα μας έναντι των ασθενειών. Ωστόσο, η έγκυρη ενημέρωση, δεν επαρκεί για ν’ αποκτήσουμε θετική στάση και τρόπο ζωής. Απαιτείται η διαπαιδαγώγηση από νεαρή ηλικία, από την οικογένεια, το σχολείο και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Ολοι πρέπει να συνεργαστούμε για να καταπολεμήσουμε λάθος νοοτροπίες και συνήθειες, που απειλούν την υγεία μας».
Οι προηγούμενες έρευνες της ΑΚΟΣ αφορούσαν στα συμπληρώματα διατροφής, στο κάπνισμα, στη στοματική υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα και στις διατροφικές συνήθειες των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ