Υπό έρευνα τίθενται από την Εισαγγελία τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της PwC για την φερόμενη εμπλοκή πρώην υπουργών και βουλευτών της προηγούμενης κυβέρνησης στην υπόθεση του αποκαλούμενου “σκανδάλου της Follie Folli” που απέστειλε ο ελεγκτικός οίκος στην ανακρίτρια της υπόθεσης.
Η δικαστική λειτουργός έχει αποστείλει ήδη τα στοιχεία στα οποία γίνεται αναφορά συγκεκριμένων προσώπων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από Εισαγγελέα.
Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι η αξιολόγηση όσων περιλαμβάνονται στον φάκελο που απέστειλε η ανακρίτρια, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων από όσα αποκαλύπτει η επίμαχη, ενδιάμεση, έκθεση της PwC από διαχειριστικό έλεγχο που διενέργησε για την εταιρία κοσμημάτων.
Στην περίπτωση που ο Εισαγγελέας κρίνει ότι από τα επίμαχα στοιχεία προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων, θα διαβιβάσει την υπόθεση στην Βουλή για το σκέλος που αφορά πολιτικούς και θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για φυσικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται. Η δικογραφία που ενδεχομένως σχηματιστεί σε αυτήν την περίπτωση θα διαβιβαστεί στην ανακρίτρια που χειρίζεται την κύρια υπόθεση της FF.
Ο φάκελος που απεστάλη στην Εισαγγελία αφορά στοιχεία που συμπεριέλαβε και αξιολόγησε ο ελεγκτικός οίκος στην έκθεση που παρέδωσε στην ανακρίτρια, στα οποία γίνεται αναφορά συγκεκριμένων προσώπων, πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ως “συμμάχων” της FF τα οποία εμφανίζονται να δρουν προκειμένου να ωφεληθεί η εταιρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που κυρίως αφορούν ηλεκτρονική αλληλογραφία στελέχους της εταιρίας προς τον γιο του ιδρυτή της Folli Follie και επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Ομίλου, οι αναφερόμενοι πολιτικοί χαρακτηρίζονταν “σύμμαχοι μας” και εμφανίζονται να καθυστερούν τις διαδικασίες σε βάρος της εταιρίας κ.α τoν Μάιο του 2018 οπότε μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με αφορμή την δημοσιοποίηση report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφέρονταν πως οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group πιθανόν δεν ήταν ακριβή.
Συγκεκριμένα η PwC κάνει χρήση μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με ημερομηνία 9 Μαΐου 2018, αποστολέα τον Διευθυντή Ασφάλειας του Ομίλου και παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στο οποίο γίνεται αναφορά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού το οποίο κατά τον συντάκτη έχει δώσει οδηγία ώστε να βοηθηθεί η FFG έναντι των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η ελεγκτική εταιρία τονίζει στην έκθεση της πως τα στοιχεία που επικαλείται εγείρουν υποψίες για ενδεχόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής στην διαχείριση του οικονομικού σκανδάλου ωστόσο τονίζει πως δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.
Η επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή, που θα αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αναφέρει μεταξύ άλλων «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός».
Κατά τον υπάλληλο του Ομίλου, όπως αναφέρει στο επίμαχο κείμενο, συγκεκριμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την «οδηγία από ψηλά», ενώ ενημερώθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ελεγκτικής Αρχής του ΧΑΑ.
Να σημειωθεί πως η υπόθεση της FFG ουσιαστικά ξεκίνησε στις 4 Μαΐου 2018 οπότε και δημοσιοποιήθηκε το περίφημο report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM), στο οποίο αναφέρονταν πως οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group πιθανόν δεν ήταν ακριβή. Στις 7 Μαΐου 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καλέσει την εταιρία κοσμημάτων να αναθέσει σε ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρία οικονομικό έλεγχο. Στα τέλη του μήνα είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie.
Σήμερα απολογούνται στην ανακρίτρια της υπόθεσης οι προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο της εταιρίας κοσμημάτων Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καθώς και Καίτη Κουτσολιούτου, σύζυγος του ιδρυτή του Ομίλου, η οποία είναι ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η κλήση σε συμπληρωματικές απολογίες για σήμερα, που δεν σχετίζεται με την έκθεση της PwC, αφορά συγκεκριμένες επιπλέον πράξεις που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ