Καθώς η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δεν πέρασε λόγω έλλειψης απαρτίας όλα τα βλέμματα εστιάζουν στην επόμενη μέρα. Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος.
Επιπλέον πολιτικό χρόνο κέρδισε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία καθώς επί της ουσίας η αμφισβήτησή του τελείωσε από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η πρόταση μομφής που του έκανε η αντιπολίτευση δεν υπερψηφίστηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.
Ενώ η αντιπολίτευση περίμενε ως αργά το βράδυ βουλευτή από μειονοτικό αλβανικό κόμμα να εμφανιστεί και να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, συμπληρώνοντας τον «μαγικό» αριθμό των 61 βουλευτών που θα έριχνε τον πρωθυπουργό που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Κατά τους γνωρίζοντες τις διαδικασίες στη Βουλή της γείτονος, δύο ήταν τα ενδεχόμενα από τη στιγμή που διεκόπη η διαδικασία: Είτε να κηρύξει η Βουλή τη λήξη της συνεδρίασης είτε απλά να αφεθεί ως τη φυσική λήξη της συζήτησης τα μεσάνυχτα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε πλέον πολιτικό χρόνο τουλάχιστον τριών μηνών καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί εκ νέου για το επόμενο τρίμηνο.
«Αδύνατο να καταπέσει η Συμφωνία των Πρεσπών»
Για μια κυβέρνηση που έχει πλέον ελάχιστο πολιτικό χρόνο μπροστά της, σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, κάνει λόγο στο Sputnik, ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Πρόκειται για μια αστάθεια που δημιουργείται εν μέρει και από τις πολυκομματικές κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχθηκε ο Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές» τονίζει.
Παράλληλα με αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μόνος τρόπος να καταπέσει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι να αποσυρθεί η πλευρά της γειτονικής χώρας ρισκάροντας την ευρωπαϊκή προοπτική της.
«Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, φέρεται να λέει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία αν και δεν θα ονομάζει τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Όμως αυτή η τοποθέτηση γίνεται πρακτικά για εσωτερική κατανάλωση, αφού δεν θα ήταν δυνατό να αλλάξει επίσημα το όνομα της χώρας στο ΝΑΤΟ και σε άλλους φορείς. Παράλληλα το VMRO δεν κυβερνά μόνο του και δεν θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια απόφαση».
Πηγή Sputniknews.gr