25.1 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπιτάχυνση διαδικασιών για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Επιτάχυνση διαδικασιών για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Επανεκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, επανεκπαίδευση των πολιτών και πρόσβαση στους πολίτες στα δεδομένα και στην πληροφορί έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι ίδιοι και να συναποφασίζουν για τη θεραπεία, είναι τα τρία βασικά σημεία για να χτιστεί ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, ανέφερε από το βήμα του Delphi Economic Forum ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόσθεσε, ότι περίπου 12 εκ ευρώ θα διατεθούν για την επανεκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της ΠΦΥ.

Σχετικά με την επανεκπαίδευση των πολιτών το πρώτο μεγάλο βήμα είναι το MyHealth, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τους φάκελο, τόνισε.

Κρίσιμο στοιχείο είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και όχι ο στιγματισμός του ασθενούς μέσα από εκπαιδευμένο σύστημα υγείας που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το έχουμε , ανέφερε ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εξήγησε ότι το εκπαιδευμένο προσωπικό στην ΠΦΥ μαζί με τους επαγγελματίες ειδικούς στην αλλαγή συμπεριφοράς αναπτύσσουν στρατηγικές και υπηρεσίες για να προσαρμόσουν τον ασθενή μέσα από την δική τους συναίνεση στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Τέτοια μοντέλα μπορούμε να συζητήσουμε και εκεί να ενταχθεί και ο προσωπικός γιατρός, είπε ο κ. Λιονής.

Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη επανεκπαίδευσης του επαγγελματία υγείας, ώστε να μπορεί να προσαρμόσει τη γλώσσα του , το λόγο του και τη συμπεριφορά του στις ανάγκες του ασθενούς και παράλληλα να τον οδηγήσει στην αλλαγή της συμπεριφοράς του δηλαδή στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας “που δεν μπορεί να γίνει με ένα μαγικό ραβδί”, αλλά χρειάζεται χρόνια και στρατηγικές.

Στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Χαμακιώτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας. Οπως είπε η πανδημία μας απέδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να σταθεί δίπλα στο δημόσιο και αυτό έχει γίνει αντιληπτό, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει περαιτέρω.
“Αποδείξαμε ότι δρούμε συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα και δεν έχουμε κανένα σκοπό να αντικαταστήσουμε το δημόσιο και αποδείξαμε κατά την πανδημία πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε”, ανέφερε.

Για αποκέντρωση του συστήματος μίλησε ο Νικόλαος Πολύζος, Καθ., Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λέγοντας ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σώμα λειτουργών της δημόσιας υγείας το οποίο θα αναλάβει τις περιφερειακές δράσεις. Βασικό πυλώνα αποτελεί η ενημέρωση του πληθυσμού για την κατάσταση της υγείας και η διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης της πρωτογενούς πρόληψης.
Κατέληξε λέγοντας ότι ως πολίτης θα ήθελε μια ενημέρωση για το νοσοκομειακό κομμάτι και η ενημέρωση πρέπει να γίνει από τον ΕΟΠΥΥ για τις νοσοκομειακές καλύψεις και τον προσωπικό γιατρό που θα παραπέμπει τον ασθενή στο νοσοκομείο.

Ο Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, συνδεδεμένος Καθ., ΜΒΑ International, AUEB &Global Strategist Health Economy, Ινστιτούτο WifOR, τόνισε ότι πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας και την μακροοικονομική πτυχή και τις επιπτώσεις που έχει κάθε παρέμβαση υγείας στην εθνική οικονομία. Αναφέρθηκε σε έναν κύκλο υγείας, που σημαίνει ότι όταν έχεις έναν υγιή πληθυσμό έχεις μια υγιέστερη και πιο παραγωγική οικονομία που μπορεί να τροφοδοτεί δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα με επενδύσεις οι οποίες ένα μεγάλο μέρος να επανατοποθετούνται για την υγεία του πληθυσμού.

Δεν πρέπει να βλέπουμε την όποια δαπάνη κάποιας παρέμβασης στην υγεία ως μια μεμονωμένη παρέμβαση, είπε. Η καλύτερη υγείας μας εξασφαλίζει λιγότερη ανισότητα, καλύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να φύγουμε από την θεώρηση να βλέπουμε την δαπάνη υγείας ως μεμονωμένο κόστος, αλλά ως επένδυση μιας παρέμβασης.

Για την τεχνολογία στην υγεία μίλησε ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής Ανατολικής Ευρώπης, GE Healthcare και όπως είπε η ΕΕ έχει τοποθετήσει 45 δις για την υγεία τα οποία έως το 2026 πρέπει να τοποθετηθούν σε επενδύσεις . Μίλησε για ευκαιρία «που πρέπει να αξιοποιηθεί γρήγορα καθώς τα τα χρονικά πλαίσια είναι ασφυκτικά».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ