Οι δασικές πυρκαγιές, που πλήττουν τη Σιβηρία, συνέχισαν σήμερα να επιδεινώνονται, σύμφωνα με τις αρχές, και έχουν τέτοια έκταση ώστε ο καπνός τους έχει φθάσει στο Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με τη NASA.
Μολονότι είναι δύσκολο να συνδεθεί μια συγκεκριμένη πυρκαγιά με την κλιματική αλλαγή, αυτή η τελευταία καθιστά πιθανότερες και μεγαλύτερες τις καταστροφές αυτές και οι Ρώσοι επιστήμονες αναφέρουν πως οι πυρκαγιές, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν πράγματι συνέπεια της παγκόσμιας αύξησης των θερμοκρασιών.
Μια από τις περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Γιακουτία, ένα απέραντο και αραιοκατοικημένο έδαφος του βορρά της Σιβηρίας, όπου η κατάσταση «εξακολουθεί να επιδεινώνεται με τάση αύξησης του αριθμού και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών», ανέφερε σήμερα στον ιστότοπό της η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Rosguidromet.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, περισσότερα από 34 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καίγονται εκεί αυτή τη στιγμή, μεταξύ άλλων και σε περιοχές «που είναι απομακρυσμένες και η πρόσβαση σ’ αυτές είναι δύσκολη». «Ένα πυκνό στρώμα καπνού απλώνεται σε εκτεταμένες ζώνες», διευκρίνισε η Rosguidromet.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η NASA, ανέφερε, από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της το Σάββατο πως ο καπνός που οφείλεται στις πυρκαγιές στη Γιακουτία είχε «διασχίσει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα για να φθάσει στον Βόρειο Πόλο, κάτι που φαίνεται πως συμβαίνει για πρώτη φορά στην τεκμηριωμένη ιστορία».
Σύμφωνα με τη NASA, ένας «πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές είχε καλύψει στις 6 Αυγούστου το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας», όπως φαίνεται από τις δορυφορικές φωτογραφίες.
Στη διάρκεια μιας επίσκεψης στα τέλη Ιουλίου στη Γιακουτία, οι πυροσβέστες και οι τοπικές αρχές είχαν εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έχουν ελλείψεις σε έμψυχο υλικό, εξοπλισμούς και άλλους πόρους για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την έκταση των πυρκαγιών.
Οι οικολόγοι από την πλευρά τους ρίχνουν ευθύνες στη ρωσική πολιτική για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ιδίως σ’ ένα κυβερνητικό διάταγμα του 2015 που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να αγνοούν τις πυρκαγιές αν το κόστος για την κατάσβεσή τους υπερβαίνει τις ζημιές που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν.
Σύμφωνα με τον Αλεξέι Γιαροσένκο, ειδικό της οργάνωσης Greenpeace στη Ρωσία, οι πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει από την 1η Ιανουαρίου 149,6 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα αυτή ενώ πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά μετά το 2012.