16.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕπενδυτικός «μαγνήτης» η Βόρεια Ελλάδα

Επενδυτικός «μαγνήτης» η Βόρεια Ελλάδα

Αρθρο του Δρος Αθανάσιου Κελέμη, Γενικού Διευθυντή και Μέλους ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Οι διμερείς, στρατηγικού χαρακτήρα, επενδυτικές σχέσεις αποτελούν έναν εκ των βασικότερων μοχλών ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ και η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο σημαντικότερος εταίρος της χώρας.
Σε μια εποχή κατά την οποία οι αντοχές, τα όρια και οι προοπτικές των εθνικών αγορών δοκιμάζονται από τις σοβαρότατες συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και κατ΄ επέκταση της ενεργειακής ακρίβειας, οι επενδυτικές διακρατικές συμμαχίες μπορούν και δίδουν αξιόπιστες λύσεις στο πεδίο του επιχειρείν, δημιουργώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες.
Το υψηλό γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το οποίο μάλιστα εκδηλώνεται επί δεκαετίες συνεχώς εξελισσόμενο προς το θετικότερο, μη επηρεαζόμενο από οικονομικές ή άλλες κρίσεις, είναι αφενός πολυδιάστατο, αφετέρου εστιασμένο σε όλους τους βασικούς τομείς ανάπτυξης της οικονομίας.
Σήμερα, ισχυροί γερμανικοί όμιλοι, αλλά και εταιρείες μικρότερου βεληνεκούς με μεγάλη, ωστόσο, διεισδυτικότητα και εξειδίκευση στους τομείς τους, διεκδικούν και κερδίζουν συμμετοχές, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εκτελείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του «Υπερταμείου», καθώς και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την «ψηφιακή» μετάβαση της οικονομίας και του δημοσίου με τεχνολογικές υποδομές, δίκτυα νέας γενιάς και data centers.
Δυναμικά αναπτυσσόμενες είναι οι γερμανικές επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στην υλοποίηση του προγράμματος «πράσινης» μετάβασης, με γενναίες πρωτοβουλίες στις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας, τις υποδομές ηλεκτροκίνησης, το πράσινο Υδρογόνο και τα εναλλακτικά καύσιμα. Πάντα με «φόντο» την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος για την Ενέργεια και το Κλίμα, που προβλέπει την εκτέλεση έργων αξίας 42 δισ. ευρώ, με σχετικές, ωστόσο, προσαρμογές λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί και προς την ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Ελλάδα, την οργάνωση νέων κέντρων logistics, τον εκσυγχρονισμό των ΒΙ.ΠΕ., την επέκταση και αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, την αναδόμηση του μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, ενώ ισχυρότατη είναι η παρουσία επώνυμων γερμανικών ομίλων και σε αγορές, όπως οι υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής υγείας, η φαρμακοβιομηχανία και το R&D, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι υποδομές του, αλλά και το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Η πολυσυλλεκτικότητα αυτή της Ελλάδας σε γερμανικές επενδύσεις αποτυπώνεται έντονα και στη Βόρεια Ελλάδα, σε κλάδους, όπως της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών (τηλεπικοινωνίες, λογισμικά, data centers κ.α.), του R&D, της καινοτομίας, της φαρμακοβιομηχανίας, του real estate και του τουρισμού.
Η Βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ήδη πριν την έξοδο της οικονομίας από την πολυετή κρίση χρέους, πολύ περισσότερο δε μετά το 2018, συγκεντρώνει με εντεινόμενο ρυθμό ξένα κεφάλαια, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί σε πολλές επενδυτικές προσπάθειες.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, γνωρίζοντας ότι κάθε επένδυση στην Ελλάδα παράγει ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, στηρίζει κάθε ανάλογη προσπάθεια, λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνικών αγορών. Μέχρι σήμερα, ο διαμεσολαβητικός αυτός ρόλος του Επιμελητηρίου στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, γι’ αυτό και θα επιμείνει στην προσπάθειά του, θεωρώντας ότι και στο μέλλον η Βόρεια και η Δυτική Ελλάδα θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στην προσέλκυση νέων ξένων και ιδιαίτερα γερμανικών επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ