Τις προτάσεις της Περιφέρειας για την υλοποίηση έργων, μέσω πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ, από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, προσδιόρισε στην τηλεδιάσκεψη με τον υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλή και τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών της χώρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Περιφερειών σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-23, με τη συμμετοχή του υφ. Υποδομών, Ι. Κεφαλογιάννη, και των γεν. γραμματέων Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου και Υποδομών Γ. Καραγιάννη.
Ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των έργων που θα προτείνουν έως και τις 5 Σεπτεμβρίου οι Περιφέρειες, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεών τους. Υπογράμμισε επίσης, ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων αποτελούν, ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων, τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού και η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Αττική «διψά» για εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο και ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν σε έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής καθώς η Περιφέρεια διαθέτει ήδη ώριμες μελέτες για σχετικές παρεμβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ. Στο επίκεντρο αυτών των προτάσεων, ανέφερε ότι βρίσκονται τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β΄φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου (προϋπολ. 200 εκ. ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ΄φάσης του έργου.
Επίσης χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα και την υλοποίηση νευραλγικών οδικών έργων, όπως η σύνδεση της περιφερειακής Αιγάλεω με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου.
«Προτεραιότητά μας είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και σ΄ αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΠΕΠ Αττικής, πόρους της ΕτΕΠ, το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, κ.λ.π. Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο. Εχοντας στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες, με σχέδιο και ιεράρχηση των αναγκών, θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.