Τον απολογισμό της για το 2022 και τον προγραμματισμό της για το 2023 παρουσίασε η “Elevate Greece AE”
Τον απολογισμό της για το 2022 και τον προγραμματισμό της για το 2023 παρουσίασε η “Elevate Greece AE” σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή – Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece AE κ. Μιχάλης Δρίτσας.
Στη συνέχεια, τρεις εκπρόσωποι από startups και spin-off παρουσίασαν εν συντομία τη δική τους διαδρομή στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και των τεχνοβλαστών και την εμπειρία τους από το Elevate Greece. Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Κώττα (CEO, Lambda Automata, Defense and Space Manufacturing), Φώτη Τέκο (CEO, FoodOxys, Ανάλυση ποιότητας προϊόντων αγροδιατροφής -Τεχνοβλαστός Παν. Θεσσαλίας) και Ανδρέα Πετρόπουλο, CEO Convert Group, Data & Analytics Market Intelligence).
Είναι μάλλον η τελευταία εκδήλωση του Υπουργείου, καθώς οτιδήποτε γίνεται 4 μέρες προ των εκλογών έχει αναγκαστικά και κάποιο προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά το σημερινό έχει την έννοια της λογοδοσίας, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά την έναρξη της ομιλίας του.
Το 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να εμπιστευτεί στο Υπουργείο αυτό την τότε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία παραδοσιακά ανήκε, κυρία Λυμπεροπούλου τώρα σας είδα, στο Υπουργείο Παιδείας.
Όταν η απόφαση αυτή έγινε γνωστή προκάλεσε μεγάλη δημόσια αντίδραση κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, αλλά και από μερίδα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Η βασική ανησυχία η οποία υπήρχε ήταν ότι τι δουλειά έχει ο κόσμος των ερευνητικών κέντρων να φύγει από τη γνώση και να περάσει στην οικονομία.
Τότε, στην πρώτη μου συνέντευξη ως Υπουργός για αυτό το θέμα είχα δηλώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το μέλλον όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας ή της ελληνικής κυβερνήσεως, αλλά της ελληνικής κοινωνίας εν τω συνόλω, είναι η δυνατότητα σύνδεσης της παραγόμενης γνώσης στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα με την αγορά εργασίας.
Πως δηλαδή αυτή η γνώση την οποία αποκτούμε από τους άξιους ερευνητές και επιστήμονες και φοιτητές που έχουμε στην Ελλάδα, θα μπορεί να μετουσιωθεί σε πλούτο, θα μπορεί να μετουσιωθεί σε θέσεις εργασίας, θα μπορεί να μετουσιωθεί σε πρόοδο για τη χώρα.
Στο Ισραήλ τα χρήματα που δαπανούν είναι πάρα πολλά και έχουν προαποφασίσει στο νόμο τους, προσέξτε, ότι το 90% των χρημάτων θα χάνεται.
Λέει το 90% από αυτές τις εταιρείες τελικά δεν θα καταφέρουν να πετύχουν εμπορική εφαρμογή, αλλά έχουν υπολογίσει ότι το 10% το οποίο θα καταφέρει τελικά να ευδοκιμήσει στις αγορές θα φέρει στο κράτος υπέρ πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία που θα καθιστά το υπόλοιπο που χάθηκε απλώς μία αναγκαία επένδυση για να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά.
Έχουμε πολύ δρόμο να ακολουθήσουμε για να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα κράτη σε αυτό τον τομέα στα ίσα και να αξιοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που η Ελλάδα έχει. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε πλέριο ταλέντο. Αυτό δεν είναι εθνικιστικό να το λέμε, είναι μια πραγματικότητα που όλοι οι μεγάλοι επενδυτές που γνώρισαν αυτή την τετραετία και που έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα διαρκώς μου το αναφέρουν και διαρκώς μου το επανεπιβεβαιώνουν.
Μια από τις πρώτες μας δουλειές, λοιπόν, ήταν να ασχοληθούμε λίγο με τον χώρο της καινοτομίας. Με τον χώρο των startup εταιριών και να θεσπίσουμε κίνητρα για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική οικονομική στήριξη σε αυτές τις εταιρίες. Διότι μην κοροϊδευόμαστε, το να λέμε ότι είμαστε υπερήφανοι για τα νέα παιδιά που παίρνουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικές ή ερευνητικές και να τους χτυπάμε φιλικά το χέρι στην πλάτη, σε ένα ακραία ανταγωνιστικό κόσμο δεν λέει και πάρα πολλά πράματα.
Τελικά μια startup εταιρία για να μπορέσει πραγματικά να μεγαλουργήσει πέραν της καλής ιδέας που θα χρειαστεί από τους ιδρυτές της και της πολλής δουλειάς που θα χρειαστεί από τους ιδρυτές της θα χρειαστεί σίγουρα οικονομικούς πόρους. «Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων». Χωρίς τα χρήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι startup εταιρίες γιατί εκτός όλων των άλλων ανταγωνίζονται άλλες startup εταιρίες σε άλλα κράτη του κόσμου που εκεί έχουν πολύ μεγάλη οικονομική στήριξη.
Άρα, όσο ευφυείς, όσο έξυπνοι, όσο εργατικοί, όσο οραματικοί και αν είναι κάποιο, αν δεν έχουν το κράτος πίσω τους να τους δώσει δύναμη δεν θα τα καταφέρουν.
Τι είναι το Elevate Greece; Είναι η εφαρμογή μίας απλής ιδέας. Πριν αποφασίσουμε τι κίνητρα θα ψηφίσουμε για να στηρίξουμε οικονομικά τις εταιρείες αυτές, πρέπει πρώτα να ορίσουμε ποιες είναι οι εταιρείες αυτές και να καταγράψουμε πόσες τέτοιες εταιρείες έχουμε.
Αυτό ήταν απλώς η σκέψη αλλά απεδείχθη ακραία επαναστατικό, πρώτα από όλα γιατί έβαλε τις ίδιες τις εταιρείες σε ένα σοβαρό μεταξύ τους συναγωνισμό να μπορέσουν να εγγραφούν στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, να μπορέσουν, δηλαδή, να πληρούν τα κριτήρια για να μπουν στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
Την δεν την πήραμε εμείς με πολιτικές αποφάσεις, αλλά χρησιμοποιήσαμε τις βέλτιστες πρακτικές του πώς όρισαν τις startup εταιρείες, δικές τους εταιρείες καινοτομίας, άλλα κράτη πολύ πιο προηγμένα από εμάς.
Πιστεύω ότι πολλές εταιρείες στην προσπάθειά τους να εγγραφούν, πριν καν πάρουν τα πρώτα χρήματα στην πλατφόρμα, στο μητρώο, έγιναν καλύτερες, έγιναν περισσότερο επαγγελματικές διότι κατάλαβαν ότι για να μπορέσουν να είναι μέλη αυτής της κοινότητας πρέπει να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί, να γίνονται καλύτεροι.
Όταν ξεκίνησε, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια και συνδέθηκε στην πορεία με χρήματα τα οποία εξασφαλίσαμε μέσα και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, και ευχαριστώ τον Πρόεδρο που είναι εδώ, αλλά και από το ΕΣΠΑ, και ήδη πολλές εταιρείες έχουν λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Elevate Greece, πέραν των φορολογικών κινήτρων που ούτως ή άλλως ψηφίσαμε, εννοώ απευθείας χρήματα που πήγαν στα ταμεία των εταιρειών αυτών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να προχωρήσουν τις ιδέες τους και να τις πάνε ένα βήμα παραπέρα.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα ποτέ. Έγινε για πρώτη φορά κρατικά σχεδιασμένα ως μία εφαρμοσμένη πολιτική από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα. Και αυτό πλέον είναι ένα ιστορικό γεγονός.
Να συγχαρώ αυτούς που όχι μόνο κατάφεραν να εγγραφούν στο Elevate Greece, αλλά κατάφεραν ήδη να λάβουν και την πρώτη τους χρηματοδότηση. Έχουμε δώσει σε πολλές εταιρείες χρηματοδοτήσεις έως και 100 χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να τους πω ότι εφόσον ο ελληνικός λαός μας επανεκλέξει την Κυριακή αυτή η πολιτική ασφαλώς θα συνεχιστεί.
Διότι δεν είναι πολιτική του Άδωνι Γεωργιάδη ή του Χρίστου Δήμα, είναι συνολική κυβερνητική πολιτική και φυσικά κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όπως ξέρετε ήρθε στα πρώτα βραβεία του Elevate Greece στη ΔΕΘ να δώσει τα βραβεία ο ίδιος, για να δώσει το στίγμα ότι ο Πρωθυπουργός στηρίζει αυτή την προσπάθεια.