15.9 C
Athens
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕκτόξευση του αριθμού των μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά της Ε.Ε.

Εκτόξευση του αριθμού των μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά της Ε.Ε.

Στα μέσα Απριλίου 2025, η Ε.Ε. δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, για το σύστημα Safety Gate, το οποίο είναι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα, πλην τροφίμων και το οποίο συμβάλλει, στην απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων, από την αγορά. Στο σύστημα συμμετέχουν οι αρχές 31 χωρών (27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ηνωμένο Βασίλειο – Βόρεια Ιρλανδία).

Οι προειδοποιήσεις έγιναν, μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (Safety Gate), γιατί τα προϊόντα αυτά δε συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ε.Ε. Κάθε προειδοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει πολλά επικίνδυνα προϊόντα.

Το 2023, έγιναν 3.412 προειδοποιήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 61% σε σχέση με το 2022 (2.117 προειδοποιήσεις). Οι προειδοποιήσεις αφορούσαν τα καλλυντικά κατά 32%, τα παιχνίδια κατά 13%, τα αυτοκίνητα κατά 12%, τις ηλεκτρικές συσκευές κατά 10% και τα ρούχα κατά 8%.

Το 2024, έγιναν 4.137 προειδοποιήσεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το 2022, για προϊόντα πλην τροφίμων. Οι προειδοποιήσεις του 2024, αφορούσαν τα καλλυντικά, κατά 36%, τα παιχνίδια κατά 15%, τις ηλεκτρικές συσκευές κατά 10%, τα αυτοκίνητα κατά 9% και τα χημικά προϊόντα κατά 6%.

Στην Ελλάδα, τα κοσμήματα προκάλεσαν το 75% των προειδοποιήσεων και τα καλλυντικά το 25%. Δυστυχώς, η χώρα μας κατέθεσε μόλις 9 προειδοποιήσεις το 2023 και 4 το 2024.

Τα προϊόντα αυτά, λοιπόν, εξέθεσαν τους καταναλωτές, το 2023, στους παρακάτω κινδύνους:

51% χημικούς,
21% τραυματισμούς,
8% πνιγμούς σε παιδιά,
8% περιβαλλοντικούς,
6% ηλεκτροπληξίας.

Αντίστοιχα το 2024, οι καταναλωτές εκτέθηκαν στους παρακάτω κινδύνους:

49% χημικούς,
14% τραυματισμούς,
8% περιβαλλοντικούς,
7% πνιγμούς,
7% ηλεκτροπληξίας.
Στην Ελλάδα, το 100% των κινδύνων προέρχονταν, από χημικά προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων, υπήρξαν 4.279 επακόλουθες ενέργειες το 2024. Στην Ελλάδα, οι επακόλουθες ενέργειες ήταν 275.

Τα μη ασφαλή αυτά προϊόντα προέρχονταν, από:

Κίνα και Χονγκ – Κόνγκ: 40%
Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτός Ιταλίας): 24%
Ιταλία: 16%
Τρίτες χώρες: 12%
Άγνωστη προέλευση: 8%.
Οι προειδοποιήσεις για τα προϊόντα, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, αποτελούν την κορυφή μόνον την κορυφή του παγόβουνου, γιατί οι αρχές δε μπορούν να ελέγχουν κάθε προϊόν που εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή αγορά, επομένως, είναι αδύνατο το να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των επικίνδυνων αυτών προϊόντων. Οι καταναλωτές μπορούν, πλέον, να αναφέρουν τέτοια προϊόντα στην Πύλη για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (Consumer Safety Gate).

Ο κ. Augustin Reyna, Γενικός Διευθυντής της BEUC- Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, σχολίασε: «Οι αρχές εποπτείας της αγοράς, όχι απλά χρειάζονται περισσότερους οικονομικούς, τεχνικούς και ανθρώπινους πόρους, αλλά και ισχυρότερες αρμοδιότητες, κατοχυρωμένες νομικά, απέναντι στις διαδικτυακές αγορές, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές, από μη ασφαλή προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επειγόντως, να διασφαλίσει, ότι οι διαδικτυακές αγορές θα θεωρούνται υπεύθυνες, για τα μη ασφαλή προϊόντα, που πωλούνται, από αυτές, εφόσον δεν έχει οριστεί οικονομικός υπεύθυνος, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη της BEUC (όπως το ΚΕ.Π.ΚΑ – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) έχουν, επανειλημμένα τονίσει, ότι επικίνδυνα προϊόντα εισέρχονται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και έχουν ζητήσει ισχυρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ