«Η εφαρμογή του καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, σχεδόν μηδενίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη Περιφέρεια Αττικής και κατά συνέπεια περιορίζει τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, κατά 50%, τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα», σημειώνει σε δήλωσή του, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει και τα εξής: «Η κατάσταση δείχνει, πως τα περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες αφορούν στην Αττική, ενώ από τα λύματα εκτιμώνται 100.000 ενεργοί φορείς στο Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διογκώθηκε το τελευταίο τριήμερο, καθώς καταγράφηκαν διπλάσιες εισαγωγές από εξιτήρια, αυξάνοντας ανησυχητικά τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ. Με βάση όλα τα αποθαρρυντικά στοιχεία και όλους τους δυσμενείς δείκτες, η Ελλάδα δυστυχώς δεν απέφυγε το τρίτο κύμα της πανδημίας και η Αττική αναπόφευκτα, τέθηκε σε ένα ακόμα αυστηρό lockdown.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την πολύ κρίσιμη κατάσταση, που επέβαλε μια δύσκολη απόφαση με μεγάλο κόστος, τόσο για τη κοινωνία, όσο και την οικονομία. Πολύ φοβάμαι, πως πλέον τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν την ‘Ανοιξη, ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, δυστυχώς, θα αναχαιτίσει και τη λειτουργία πολλών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με χιλιάδες εργαζόμενους. Αναμένουμε βεβαίως, πρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης, αλλά επίσης κατανοούμε ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν είναι ούτε ανεξάντλητα, ούτε απεριόριστα. Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναδιαμορφώσει πλέον πολλά, καθώς ο ορίζοντας της πανδημίας προσδιορίζεται πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Οι εξελίξεις είναι αδιέξοδες για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, όπως για την εστίαση και τον τουρισμό, από την κινητικότητα του οποίου εξαρτώνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οσο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας η αγορά, οι ανακοινώσεις διαρκώς και περισσότερων μέτρων θα είναι αναγκαίες, αλλά δεν θα είναι ποτέ αρκετές για όλους τους πληττόμενους.
Τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει εφεξής να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα “επιχειρηματικά νοικοκυριά” που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Θα είναι κρίμα και άδικο, μετά από τη 12μηνη γενναία αντιμετώπιση των δύο κυμάτων της πανδημίας, να επιτρέψουμε στο τρίτο και τελευταίο κύμα να μας «πνίξει» οικονομικά. Με τη πεποίθηση ότι η κλεψύδρα του χρόνου της πανδημίας αδειάζει υπέρ μας και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για τον επίλογο της περιπέτειάς μας, η επιχειρηματικότητα της Αττικής θα το παλέψει για να αντέξει και ελπίζουμε να καταφέρει να ανεβάσει ξανά τα ρολά της οικονομίας».
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις
«Εδώ που φτάσαμε, απαιτείται πλέον γενναία στήριξη των επιχειρήσεων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Ο σύλλογος σημειώνει ότι, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή του, αποδεικνύοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος και προσθέτει ότι το πισωγύρισμα στη λειτουργία του δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα, που επιδείνωσαν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.
Ακόμη σημειώνεται: «Εχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση».