Την ίδρυση του Δικτύου με την επωνυμία Climanet προχώρησαν σήμερα οι έξι Ελληνικοί Δήμοι και η Λεμεσός που μετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.
Στην πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στο Νησί παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτησαν τις εργασίες δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι έξι Ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030 με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια.
Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.
Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών υπέγραψε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Οι εργασίες άνοιξαν με χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των πόλεων του Δικτύου αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Τις ευχές του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου μετέφερε ο Ηγούμενος Καλλίνικος .
Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας ευχήθηκε επιτυχία στο Δίκτυο ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει σε προτεραιότητα δράσεις που απαντούν στην κλιματική αλλαγή με δέσμευση σημαντικών πόρων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.
Τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι έξι ελληνικές πόλεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.
Ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ στις έξι ελληνικές πόλεις ώστε να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ή και στην χρηματοδότηση έργων.
Πτυχές της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες» ανέλυσαν τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» Χρύσης Νικολαίδης και Μαρία Βασιλάκου.
Στην εκδήλωση μίλησανQ
– ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Λεονάρδος. Σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο θα είναι συνοδοιπόρος της πόλης των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια παρουσίασε δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο για την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και όσες σχεδιάζονται για την ολοκλήρωση της παρέμβασης αυτής στην πανεπιστημιούπολη.
-ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος. Το ΤΕΕ αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Δήμου. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η συμβολή σε κάθε δράση για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Το ΤΕΕ μετέχει στην προσπάθεια με τον Δήμο μέσω μνημονίου που έχει υπογραφεί και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα» ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.
-ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Λευτέρης Αραμπατζής. Ο κ. Αραμπατζής έκανε γνωστό ότι οι επιχειρήσεις της Βιομηχανικής σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ έχουν υποβάλλει επενδυτικό πλάνο δύο εκατομμυρίων στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης την οποία συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Αρλέτος έγινε η παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου και κωδικοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης από τον νομικό Κωνσταντίνο Καρατσώλη.