Εκατομμύρια ευρώ κοστίζει καθημερινά ο «πολεμικός μαραθώνιος» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, όπως αναφέρει στο Sputnik ο καθηγητής της στρατιωτικής σχολής «Ευελπίδων», Κωνσταντίνος Γρίβας και ο υποστράτηγος, ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης.
Από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και η Τουρκία εξαπέλυσε την «υβριδική επίθεση», όπως έχει χαρακτηριστεί, κατά της Ελλάδας με τους μετανάστες στον Εβρο, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο και τις παράνομες NAVTEX για το Oruc Reis, η χώρα παραμένει μέχρι και σήμερα σε διαρκή επαγρύπνηση.
Ολο αυτό το διάστημα των περίπου οκτώ μηνών, η καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη, όπως δεδομένο είναι και το υψηλό κόστος όλων αυτών των επιχειρήσεων. Το ακριβές κόστος είναι ένα στοιχείο που γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Sputnik ο καθηγητής Γεωπολιτικής της στρατιωτικής σχολής «Ευελπίδων», Κωνσταντίνος Γρίβας, «σαφώς είναι πολύ μεγάλο» και αποτιμάται σε «εκατομμύρια ευρώ καθημερινά».
«Σαφώς, όλη αυτή η επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει πολύ μεγάλο χρηματικό κόστος και ειδικά για την Ελλάδα είναι ένα είδος άτυπου πολέμου γιατί φθείρει και το υλικό, μειώνει τα χρηματικά αποθέματα και φυσικά και τις αντοχές του προσωπικού» δήλωσε ο κ. Γρίβας, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να ξέρω το ακριβές χρηματικό κόστος, αλλά μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ καθημερινά».
«Η συνεχόμενη κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σημαίνει και τις ανάλογες φθορέ,ς με αποτέλεσμα να χρειάζονται καινούρια ανταλλακτικά και άρα να μειώνεται το όποιο απόθεμα έχει η χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Γρίβας.
Ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, μιλώντας στο Sputnik, για τα κόστη που καλείται να πληρώσει το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της υψηλής ετοιμότητας εξαιτίας της τακτικής της γείτονος χώρας εκτίμησε ότι «είναι πολύ υψηλά».
«Σκεφτείτε όταν θέλουμε, για παράδειγμα, να κινήσουμε πλοία του στόλου, τότε θα βάλουμε τα καύσιμα, την τροφοδοσία, τη συντήρηση αυτών των υλικών κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει με τα αεροσκάφη που θα έχουν κάποιες ώρες πτήσεις, θα θέλουν συντήρηση, ανταλλακτικά. Ολα αυτά είναι ένα μεγάλο κόστος. Επίσης, όταν ένα μέσο το χρησιμοποιείς διαρκώς τότε «γερνάει» και οπωσδήποτε θέλει κάποια στιγμή αντικατάσταση. Κατά συνέπεια μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα» είπε ο κ. Κουτσαϊμάνης.
«Πολεμικός μαραθώνιος»
Ο καθηγητής της «Ευελπίδων» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ως έναν «πολεμικό μαραθώνιο στον οποίο μας έχει εγκλωβίσει η Τουρκία κι αυτό μας εξαντλεί. Η Τουρκία σαφώς έχει μεγαλύτερες αντοχές απ’ ό,τι εμείς λόγω μεγεθών».
Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να εκτονωθεί η κατάσταση καθώς, όπως παρατηρεί, «η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» και «ασκεί εναντίον της Ελλάδας μια πολιτική στρατιωτικού εξαναγκασμού».
«Αυτό το κάνει ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει αφήσει την αποτροπή και περιμένει από τον ξένο παράγοντα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασμό της, πράγμα που σαφώς δεν πρόκειται να γίνει, οπότε η Τουρκία όσο πάει θα οδηγείται σε πιο επιθετικές κινήσεις. Θα αποδομεί την ελληνική εθνική κυριαρχία μέχρις ότου κρίνει ότι έχει πετύχει τον τακτικό της σκοπό. Θα σταματήσει και θα ξαναρχίσει πιο μετά. Εκτός εάν χαθεί ο έλεγχος και γίνει αναμέτρηση. Ομως, η Τουρκία δεν το θέλει αυτό, το φοβάται πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Επίσης, δεν έχει λόγο να το κάνει γιατί αυτά που θέλει τα παίρνει. Σταδιακά προχωρεί σε μια de facto αποδόμησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και δεν βλέπω το λόγο να μας εξωθήσει σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί τίποτα να αποκλειστεί στο σημείο που είμαστε. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» κατέληξε ο κ. Γρίβας.
Φανή Χαρίση