Σε διευκρινιστική δήλωση για τις ασφαλιστικές εισφορές προέβη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Την περασμένη τετραετία μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που είχε σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης κατά σχεδόν 300.000 άτομα και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16,9% τον Ιούλιο του 2019 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023. Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται μείωση μιας επιπλέον ποσοστιαίας μονάδας, κάτι που θα συνδράμει στην επιπλέον αύξηση της απασχόλησης αλλά και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι μειώσεις αφορούν τόσο στις εργοδοτικές όσο και στις εργατικές εισφορές.
Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».
χάσιμο».
Για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από τις αρχές του 2024, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να τις περιορίσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Σημείωσε, δε, ότι στην παρούσα περίοδο, η ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε σταθερό σημείο, με το ποσοστό ανεργίας στο 10,8%, «την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 15 χρόνων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ωστόσο, ενώ το ποσοστό είναι πάνω του 10%, αυτό που είναι παράδοξο είναι όλοι όσοι έρχονται στο γραφείο μου, μου ζητούν να εγκρίνω την εργασία ανθρώπων από τρίτες χώρες. Είναι παράδοξο και παράξενο, που έχουμε τόση ζήτηση για εισαγόμενο προσωπικό. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση και πέρασε από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο μεταρρυθμιστικό με μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση, που δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εργάζονται με πιο ευέλικτο τρόπο και με πιο υψηλές απολαβές», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτερο ρυθμό, ώστε να αυξήσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».
Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη έλλειψη ανειδίκευτου προσωπικού που υπάρχει και στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και τις βόρειες χώρες, ο υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας ανέφερε ότι την περίοδο από το 1990 έως και πριν από δύο χρόνια, στη χώρα μας έρχονταν για εργασία 600.000 άτομα από την Αλβανία και «περισσότεροι από 200.000 απ’ αυτούς έφυγαν από εδώ και κατευθύνθηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία».
Για ένα success story στο brain gain
Για το θέμα της επιστροφής των ταλέντων που έφυγαν από τη χώρα μας στο εξωτερικό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας σε success story του brain gain», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε ορίζοντα διετίας – τριετίας. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό «είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία» και σημείωσε πως «αν τα καταφέρουμε θα είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί στο κομμάτι των ψηφιακών νομάδων (digital nomads)». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των «σκληρών» υποδομών στην Ελλάδα, ώστε -μεταξύ άλλων- να επιτευχθούν και υψηλές ταχύτητες διαδικτύου ακόμη και στα νησιά, «όπου κακά τα ψέματα σίγουρα θα επιθυμούν να εγκατασταθούν σε αυτά η πλειονότητα ίσως των ψηφιακών νομάδων».
Άλλωστε, όπως επισήμανε, «ένα από τα οράματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μετασχηματιστεί σε Φλόριντα της ΕΕ», προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι κάτι που θα μπορέσει να καταλάβει και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν εγκατεστημένος στο Μαϊάμι των ΗΠΑ».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας μίλησε και για το «λαμπρό» μέλλον της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στη λειτουργία το μετρό εντός του 2024, στην άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του Fly Over και τη γρήγορη ολοκλήρωσή του, στην ανάπλαση της ΔΕΘ που όπως είπε χαρακτηριστικά «εξελίσσεται», αλλά και στην αναβάθμιση του λιμένα.
Η χώρα δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα
Τη θέση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα, μετά την πανδημία του κορονοϊού «δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και φαίνεται να περνά την κρίση ευκολότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ», διατύπωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιτυχία έγκειται στη σοβαρή δημοσιονομική πειθαρχία, στην εξάντληση των πόρων της ΕΕ και στην εξασφάλιση από την κυβέρνηση των 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, τα 2/3 του συνολικού ποσού αφορούν σε επιδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 1/3 σε δάνεια για όλους, με τα πρώτα στοιχεία απορρόφησης να είναι «άκρως ενθαρρυντικά, όπως σημείωσε.
Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι το ζητούμενο και η πρόκληση είναι «η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπάρχουν άνθρωποι να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν». Ο ίδιος ανέφερε ότι μας λείπουν 400.000 εργάτες και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας είναι να φέρει πίσω όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ο τρόπος και να έρθουν πίσω, συνεχίζοντας εδώ τη ζωή τους και τις επενδύσεις τους».
Τέλεια χώρα για τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι η τέλεια χώρα για τους ψηφιακούς νομάδες», επισήμανε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της TopFX Group Άλεξ Κατσαρός και αναφέρθηκε στο ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας, το brain power και την κουλτούρα μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επαναφέρουν όλα τα ταλέντα της χώρας μας που έφυγαν στο εξωτερικό και αναγνωρίζοντας τα βήματα που γίνονται, τόνισε ο κ. Κατσαρός και σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό είναι να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι νεοφυείς επιχειρήσεις με κεφάλαια εκκίνησης και χρηματοδότηση για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατσαρός ανέφερε ότι στην Κύπρο όπου ζει και εργάζεται, αποδέχονται τα έγγραφα εκκίνησης μιας επιχείρησης στα αγγλικά χωρίς να χρειάζεται να μεταφραστούν όπως απαιτείται στην Ελλάδα και ισχύει άλλο φορολογικό πλαίσιο για τις νέες επενδύσεις, πιο ευνοϊκό.
Θέμα του συνεδρίου του Economist είναι: «Ο νέος οδικός χάρτης της Ελλάδας μετά τις εκλογές – Χτίζοντας αξιόπιστες συνεργασίες στην περιοχή».
Ελ. Αλ.