12.2 C
Athens
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑECDC: Επαναφορά ορισμένων μέτρων για να σταματήσει η διασπορά της COVID-19

ECDC: Επαναφορά ορισμένων μέτρων για να σταματήσει η διασπορά της COVID-19

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες «να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα» για να αποφευχθεί η «πραγματική επανεμφάνιση» της Covid-19, που παρατηρείται στη γηραιά ήπειρο.
Στην αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνων που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα, το ECDC υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που διαθέτει επιβεβαιώνουν ότι αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία αυτής της υπηρεσίας, καθημερινά καταγράφονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περίπου 10.000-15.000 κρούσματα, μακράν των 30.000 που καταγράφονταν τον Απρίλιο, όμως πολύ πάνω από το όριο των 5.000 της περιόδου από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
«Μολονότι πολλές χώρες εξετάζουν πλέον και τους ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα ή και τους ασυμπτωματικούς, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, παρατηρούμε μια πραγματική αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, η οποία συνδέεται με τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης», τονίσει το ECDC, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη.
«Ο κίνδυνος έξαρσης της νόσου είναι αυξημένος» για αυτές τις χώρες και «πολύ αυξημένος αν δεν καταφέρουν να επιβάλουν ή να ενισχύσουν τους περιορισμούς τους», προειδοποίησε.
Για το ECDC, οι χώρες που παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων αφού ήραν τα μέτρα περιορισμού, «θα πρέπει να σκεφτούν να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, ακολουθώντας μια προοδευτική και βιώσιμη προσέγγιση μακροπρόθεσμα».
Μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ακόμη μικρότερος από την περίοδο της κορύφωσης, τον Απρίλιο, φαίνεται ότι αυξάνεται, επισημαίνει η υπηρεσία.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19. Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 213.353 πέθαναν.
ΠΟΥ: Η Δυτ. Ευρώπη και άλλες περιοχές πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις
Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.
«Τους επόμενους τρεις μήνες παρουσιάζεται ένα κρίσιμης σημασίας παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας εμβέλειας του ACT Accelerator*», δήλωσε ο Τέντρος αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Access to COVID-19 Tools.
«Ομως, για να εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο, θα πρέπει να αυξήσουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούμε το ACT Accelerator και να δώσουμε προτεραιότητα στην χρησιμοποίηση νέων εργαλείων. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις φιλοδοξίες μας για το ACT Accelerator και το ποσόν που έχει διατεθεί» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο ΠΟΥ διαθέτει μόνο το 10% του συνολικού ποσού που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.
«Μόνο για τα εμβόλια χρειάζονται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε. Ακούγεται μεγάλο ποσόν και είναι… αλλά είναι μικρό μπροστά στα 10 τρισεκατομμύρια που έχουν ήδη επενδύσει οι χώρες της G20 για την σταθεροποίηση των οικονομιών τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μέχρι στιγμής επιπτώσεων της πανδημίας».
«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για την αναχαίτιση» της επιδημίας δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μήνυμα είναι «καταστολή, καταστολή, καταστολή».
Περισσότερα από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Η επιδημία δεν έχει δείξει εποχική ανάπαυλα και, εάν οι υγειονομικές αρχές αμβλύνουν την πίεση στην καταπολέμησή της, θα επιστρέψει, προειδοποίησε ο επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι η δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές θα πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις.
Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι ισχυρές χώρες, όπως αυτές της Ομάδας των 7 (G7), θα επιτύχουν συναίνεση ως προς την προσέγγιση των υγειονομικών κρίσεων όπως η επιδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Μάικ Ράιαν.
«Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στους κινδύνους, χρειάζεται να βρούμε παγκόσμιες λύσεις… Πιστεύουμε ότι η G7 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τους επόμενους μήνες ή χρόνια».
Η Γαλλία και η Γερμανία αποχώρησαν από τις συνομιλίες για την μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, εξαιτίας των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των συζητήσεων αυτών, παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η εξέλιξη αποτελεί πισωγύρισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσινγκτον, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της G7, ήλπιζε στην έκδοση κοινού οδικού χάρτη για την ριζική αναδιαμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι ο κορονοϊός είναι απλός, σκληρός και στυγνός. «Είναι σκληρός στην απλοϊκότητά του, είναι σκληρός στην στυγνότητά τους , αλλά δεν έχει μυαλό. Εμείς έχουμε τα μυαλά…μπορούμε να υπερισχύσουμε κάποιου που δεν έχει μυαλό, αλλά δεν κάνουμε και πολλά πράγματα αυτήν την στιγμή».
Αναφερόμενος ειδικά στην Βραζιλία είπε ότι καταγράφει 50.000-60.000 κρούσματα ημερησίως. «Η Βραζιλία διατηρεί την επιδημία σε πολύ υψηλά επίπεδα, η καμπύλη έχει κάπως αμβλυνθεί, αλλά δεν κατεβαίνει και το σύστημα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση».
«Σε μία κατάσταση σαν αυτήν, η υδροξυχλωροκίνη δεν αποτελεί λύση και πανάκεια», είπε αναφερόμενος στο φάρμακο που διαφημίζουν οι πρόεδροι της Βραζιλίας και των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

* ACT Accelerator: παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης στη διάγνωση, στη θεραπεία και στον εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ