Περισσότερο ανθεκτικός και ισχυρός κατέστη ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF), Wim Mijs. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται -σύμφωνα με τον ίδιο- και σε σημαντικές κεφαλαιοποιήσεις που έγιναν οι οποίες, με τη σειρά τους, οδήγησαν σ’ αυτά τα αποτελέσματα.
Ο κ. Mijs μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ με αφορμή την συμμετοχή του στο πρώτο διεθνές συνέδριο «Balkans & Black Sea Cooperation Forum» (BBSF), οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν, στις Σέρρες, στις 25 και 26 Μαΐου 2017.
Υπογραμμίζοντας ότι η EBF είναι στρατηγικός εταίρος του BBSF, ο κ. Mijs σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από τα μέλη της EBF. Τραπεζικά στελέχη από την περιοχή των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου έχουν δημιουργήσει ένα «πλέγμα» συναντήσεων, γεγονός που -κατά τον ίδιο- «υπογραμμίζει την προστιθέμενη αξία του να είσαι μέλος της EBF και να συμμετάσχεις στο φόρουμ».
Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων των χωρών των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και διεθνών οργανισμών, διπλωμάτες, επικεφαλής επιχειρήσεων και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου, η ατζέντα του οποίου περιλαμβάνει θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεθνών και περιφερειακών εκδηλώσεων.
Αναφερόμενος στην παρουσία των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου, ο κ. Mijs τόνισε πως η τραπεζική δραστηριότητα και η ανάπτυξη θα συμβαδίζουν αναπόφευκτα με την οικονομική ανάπτυξη και τον (οικονομικό) ρυθμό της περιοχής.
Το συνέδριο διοργανώνει το Geo Routes Cultural Institute (GRCI) -τελεί υπό την αιγίδα, την υποστήριξη και τη συνεργασία διεθνών οργανισμών της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας- σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Επίσημος συνεργάτης του BBSF είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και στρατηγικοί συνεργάτες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών (EBF), η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (BSTDB) και η Διάσκεψη των Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR).
Ο «οδικός χάρτης» της EBF για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη
Ερωτηθείς για τις στρατηγικές ενέργειες και το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών, που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν με στόχο την επιστροφή ή και την προώθηση της ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρώπης, ο κ. Mijs αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο έχει ως στόχο να διοχετεύσει περίπου 350 δισ. ευρώ για έργα επενδύσεων σε υποδομές.
Εμφαση έδωσε, επίσης, στην Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων (σ.σ. Capital Markets Union), λέγοντας ότι αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των επιλογών χρηματοδότησης για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες και επιχειρηματίες δανειολήπτες.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η αντοχή του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης επιβεβαιώθηκε από τα τεστ αντοχής (stress test) του περασμένου καλοκαιριού σε ολόκληρη την ήπειρο.
Αναφορικά με το μέλλον του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, ο κ. Mijs επεσήμανε δύο βασικές προκλήσεις, οι οποίες αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεχών πιέσεων στα περιθώρια κέρδους, εξαιτίας των χαμηλών ή ακόμη και αρνητικών επιτοκίων, καθώς αυτά αποτελούσαν παραδοσιακά σημαντικό μέρος των κερδών των τραπεζών, καθώς επίσης και στην επιταχυνόμενη τάση της τραπεζικής ψηφιοποίησης (ή ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών) – δηλαδή την παροχή πολυάριθμων χρηματοοικονομικών συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου, μέσω όλων των τύπων συσκευών επικοινωνίας, είτε με συνεργασία με τις λεγόμενες εταιρείες «fintech» είτε με ιδίαν ανάπτυξη από τις ίδιες τις τράπεζες.
«Οι ψηφιακές τραπεζικές συναλλαγές έχουν καταστεί βασική πτυχή της στρατηγικής της EBF. Στις Βρυξέλλες εξετάζουμε ιδιαίτερα τις αλληλεπιδράσεις αυτών των νέων εξελίξεων με τη νομοθεσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό μας φέρνει μπροστά σε θέματα, όπως τα δεδομένα, το «σύννεφο» (cloud), την ηλεκτρονική ταυτότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», εξήγησε ο κ. Mijs.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
EBF: Ανθεκτικός και ισχυρός ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ