15.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣDream Team: Το... καμουφλάζ με τη σημαία

Dream Team: Το… καμουφλάζ με τη σημαία

Όταν η Dream Team ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, πολλοί νόμιζαν ότι οι σούπερ σταρ Μάικλ Τζόρνταν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Μάτζικ Τζόνσον «στόλισαν» τους ώμους τους με τη σημαία των ΗΠΑ για να προτάξουν την κυριαρχία της Αμερικής

Καθαρή απάτη… Υπήρχε μια ιστορία πίσω από αυτή την επιλογή… Οι παίκτες του ΝΒΑ που υπηρετούσαν την Εθνική των ΗΠΑ είχαν προσωπικά εμπορικά συμβόλαια με μάρκες ενδυμασίας και αθλητικού εξοπλισμού και φυσικά δεν ήθελαν να διαφημίσουν άλλη εταιρία, όπως στην προκειμένη περίπτωση τη Reebok, αντιπάλου της Nike και της Converse, σε μια στιγμή που θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό προσπάθησαν να καλύψουν όπως μπορούσαν το λογότυπο ή να μην φορέσουν την αθλητική φόρμα και κυρίως το πάνω μέρος της (ζακέτα)…

Ωστόσο, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ τους ενημέρωσε ότι ήταν, επίσης με σύμβαση, υποχρεωμένοι να ανέβουν στο βάθρο με την επίσημη ενδυμασία όπως συνέβη με ολόκληρη την αμερικανική αποστολή. Υπήρχαν στιγμές τριβής, αλλά όλα λύθηκαν εύκολα. Τα περισσότερα από τα 12 μέλη της Dream Team άνοιξαν το φερμουάρ από τη ζακέτα της φόρμας με τέτοιο τρόπο που το λογότυπο της Reebok δεν ήταν πλέον ορατό. Οι Τζόρνταν, Μπάρκλεϊ και Τζόνσον βέβαια το πήγαν ένα βήμα παρακάτω και σκέπασαν το λογότυπο με τη σημαία των ΗΠΑ!

Dream Team: Το... καμουφλάζ με τη σημαία
Dream Team: Το… καμουφλάζ με τη σημαία

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑ ΖΑΚΕΤΑΣ

Η αθλητική ζακέτα που φορούσε τότε ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν στην κατοχή του αντιπροέδρου επικοινωνίας του ΝΒΑ Μπράιαν ΜακΙντάιρ για 31 χρόνια και στις αρχές Μαΐου δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s για λίγα περισσότερα από 1,5 εκατ. δολάρια.
Λίγο μετά την αποχώρησή του από το βάθρο, ο Τζόρνταν κατευθύνθηκε στον ΜακΙντάιρ και του πρόσφερε το σακάκι. Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν συχνά και δύο χρόνια αργότερα ο ΜακΙντάιρ ήθελε να επιστρέψει τη ζακέτα στον MJ. Ωστόσο, ο «αέρινος» όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά την υπέγραψε και έκανε μια αφιέρωση: «Στον Μπράιαν, ευχαριστώ για όλα, Μάικλ Τζόρενταν».
Οι δυο τους γνωριζόντουσαν για καιρό. Ο ΜακΙντάιρ είχε διευθύνει το τμήμα μάρκετινγκ και επικοινωνίας των Μπουλς μέχρι λίγο πριν ο Τζόρνταν επιλεγεί από το Σικάγο στην 3η θέση του ντραφτ του 1984.
Ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Λάρι Ο’Μπράιαν, είχε μεταφέρει τον ΜακΙντάιρ στη Νέα Υόρκη το 1981 για να συντονίσει το τμήμα επικοινωνίας της Λίγκας, όπου παρέμεινε για περισσότερα από 33 χρόνια και αποτέλεσε δεξί χέρι του Ντέιβιντ Στερν και αργότερα του Άνταμ Σίλβερ.

Dream Team: Το... καμουφλάζ με τη σημαία
Dream Team: Το… καμουφλάζ με τη σημαία

Ο σεβασμός μεταξύ των δύο ανδρών ήταν αμοιβαίος και ως εκ τούτου, πριν βάλει τη ζακέτα σε δημοπρασία, ο ΜακΙντάιρ, ο οποίος εξήγησε ότι την είχε ήδη απολαύσει και ότι του ήταν πιο εύκολο να το δώσει παρά να το αφήσει στα παιδιά του, ρώτησε τον Τζόρνταν αν θα τον πείραζε να προβεί σε αυτή την κίνηση-πώληση. Για ακόμη μια φορά ο Τζόρνταν δεν έδειξε κάποιον συναισθηματικό και «δέσιμο» με την ενδυμασία και το αντικείμενο πήγε στον οίκο Sotheby’s όπου θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να πιάσει ένα εκατομμύριο δολάρια. Έπιασε βέβαια λίγο παραπάνω…
ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ