Τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα θα πλήττει την ανθρωπότητα ο κορονοϊός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.
«Όμως ο ιός δεν θα είναι τόσο δυνατός και επικίνδυνος, καθώς θα έχει πραγματοποιήσει τον κύκλο του. Τον επόμενο χειμώνα ενδεχομένως να φορέσουμε ξανά τις μάσκες μας, αλλά δεν θα πρέπει να κλείσει απολύτως τίποτα όσον αφορά την κοινωνική ζωή» προσθέτει ο καθηγητής.
Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν θα συμβεί το ίδιο και με τις διασωληνώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καμπανάκι φαίνεται ότι χτυπά για μερικές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη και η Ηλεία, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Χρειάζεται ειδική προσοχή των ειδικών σε περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο» τονίζει.
Και προσθέτει: «Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Το εμβόλιο θα δημιουργήσει ένα υψηλό ανοσιακό τείχος. Αν ως το τέλος Απριλίου εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες και άτομα με ειδικές ανάγκες, σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο προς την κανονικότητα».
Τι θα γίνει το Πάσχα
Την ίδια στιγμή θέτει δύο παραμέτρους για ένα πιο κανονικό Πάσχα, ενδεχομένως και στα χωριά.
«Από τη μία πλευρά να καταφέρναμε να εμβολιάσουμε όλους όσους είναι άνω των 60 ετών μέχρι το Πάσχα, ενώ από την άλλη να μην υπάρξει κάποια νέα επιδημιολογική έκρηξη» ανέφερε ο κ. Κουτής.
Αναφορικά με τον εορτασμό ενός Πάσχα με ελεύθερους περιορισμούς, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού που έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί.
«Δηλαδή μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα είναι τα παιδιά, πιθανότατα δεν είναι και οι γονείς. Επομένως, εάν πάνε θα πρέπει να κρατιούνται αυστηρά και όλα τα μέτρα της ατομικής προστασίας.
Είναι πιο ειδικοί οι επιδημιολόγοι να απαντήσουν σε αυτό. Υπάρχουν και περιπτώσεις, βέβαια, που είναι δύο άτομα εμβολιασμένα που θέλουν να πάνε στο εξοχικό τους που έχουν. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιο εύκολα».
Κλειδί για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής χαρακτηρίζει από την πλευρά του τα self tests, ο κ. Κουτής.
«Ενδεχομένως να μπορούσαν να γίνονται τέτοια τεστ στις εισόδους των εργασιακών χώρων ώστε να μην υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης» τονίζει χαρακτηριστικά, ο κ. Κουτής.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής