Με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και τους χιλιάδες Αφγανούς να έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας τρόπο να φύγουν από τη χώρα, ένα από τα δεκάδες ερωτήματα που τίθενται, είναι πόσο μεγάλη θα είναι η μεταναστευτική ροή και κατ’ επέκταση πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ευρώπης.
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο Sputnik, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν οι οποίες θα πιέσουν αρχικά την Τουρκία και στη συνέχεια την Ελλάδα.
«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά από περίπου έναν μήνα θα υπάρξει πίεση ροών προς την Τουρκία τώρα και μετά προς τα δικά μας σύνορα και όλο αυτό γίνεται σε μια λεπτή στιγμή που διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία πως θα πάρει από την Ευρώπη τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που της έχουμε τάξει. Για αυτό δεν αποκλείεται η Τουρκία να θέλει να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός, είτε για να ζητήσει παραπάνω χρήματα είτε για να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά να πάνε στο τουρκικό κράτος και όχι τόσο μέσω οργανώσεων που κατά κανόνα επιθυμεί η Ευρώπη» είπε.
Ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά ότι το όλο θέμα με το Αφγανιστάν θα προσδώσει και μια γεωπολιτική αναβάθμιση στην Τουρκία «όχι μόνο για τη διαχείριση της κρίσης αυτής καθ’ αυτής και της αντιμετώπισης των Ταλιμπάν αλλά και ελέγχου των στρατηγικών ροών».
Κλειδί η Τουρκία
Μάλιστα, ο διεθνολόγος επισημαίνει ότι η γείτονα χώρα Τουρκία αποτελεί το κλειδί για το αν θα είναι μικρή ή μεγάλη η μεταναστευτική πίεση που μπορεί να υποστεί η Ελλάδα από το Αφγανιστάν παραθέτοντας δύο γεγονότα.
«Τον τελευταίο καιρό έχουμε μείωση ροών κι αυτό γίνεται κάθε φορά που έχουμε συμφωνία με την Τουρκία. Για παράδειγμα όταν έγινε η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας το 2016 αμέσως μετά είχαμε πτώση των προσφυγικών ροών, ενώ όταν Τουρκία αισθάνθηκε ότι δεν έπαιρνε τα χρήματα που ήθελε από την Ευρώπη, δημιούργησε το σκηνικό στον Έβρο (σ.σ. Μάρτιος 2020), πίεζε με τους πρόσφυγες οπότε η Ευρώπη μπήκε πάλι σε μια διαδικασία χρηματοδότησης – υπόσχεσης χρημάτων και οι ροές ανακόπηκαν και πάλι. Άρα το μυστικό για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει συνεννόηση της Ευρώπης με την Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η ελληνική πλευρά» ανέφερε.
Ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά ότι η επιχειρησιακή ανάσχεση των ροών για την Ελλάδα με τα θαλάσσια σύνορα είναι πολύ δύσκολη ενώ παράλληλα επισημαίνει με νόημα ότι αν το 2015 δοκιμαστήκαμε από τις προσφυγικές ροές της Συρίας των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, η κατάσταση με ροές από το Αφγανιστάν των 38 εκατομμυρίων κατοίκων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
«Επιχειρησιακή ανάσχεση των ροών είναι πάρα πολύ δύσκολη ειδικά στη θάλασσα. Όταν έρχεται μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, μετανάστες και με το που πλησιάζει το λιμενικό μας, σκίζουν τη βάρκα και βρίσκονται στη θάλασσα, οπότε το να τους σώσεις είναι μονόδρομος, όχι μόνο για λόγους διεθνούς δικαίου, αλλά και για λόγους ανθρωπισμού. Επιχειρησιακά είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου με θαλάσσια σύνορα να μπορέσει να αποκόψει τις τεράστιες ροές. Μην ξεχνάμε ότι το Αφγανιστάν έχει 38 εκατομμύρια κατοίκους. Οι προσφυγικές ροές που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και εμείς και η Τουρκία θα είναι μεγάλες. Η Συρία είχε 18 εκατομμύρια κατοίκους και το 2015 νιώσαμε μεγάλη πίεση. Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.000.000 πρόσφυγες και πόσα εκατομμύρια Σύριοι πήγαν στην Ευρώπη. Τώρα μιλάμε για μια χώρα, το Αφγανιστάν, που έχει 38 εκατομμύρια κατοίκους» τόνισε.
«Η Δύση στο Αφγανιστάν τα έκανε μαντάρα»
Ο κ. Δεσποτόπουλος θεωρεί ότι η Δύση στο θέμα του Αφγανιστάν όπως είπε χαρακτηριστικά «τα έχει κάνει μαντάρα» αποτυγχάνοντας να βοηθήσει ουσιαστικά το λαό της χώρας κι επιτρέποντας παράλληλα να επανεμφανιστούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις που θα ιδρύσουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την Ευρώπη.
«Σε επίπεδο ανθρωπισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβάμαι ότι η Δύση στο Αφγανιστάν τα έκανε μαντάρα. Διότι υποτίθεται ότι το 2001 υπήρξε η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας σε απάντηση της 11ης Σεπτεμβρίου και των τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ, όμως αυτό που κυρίως κυνήγησε η Δύση ήταν η εγκατάσταση των ανθρωπιστικών αξιών. Να μπορέσει δηλαδή ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός αυτό που πρεσβεύει η τζιχάντ των εξτρεμιστών, που σήμερα κυριεύουν το Αφγανιστάν να οπισθοχωρήσουν. Να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, να μην υπάρχει αυτό το στυγνό καθεστώς που καταπιέζει τις γυναίκες, που δεν εμποδίζει την εκπαίδευση, που σκοτώνει αθώους κ.λπ. Αυτοί λοιπόν οι εχθροί του 2001 σήμερα έχουν επανακαταλάβει το Αφγανιστάν και ιδρύουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Άρα, υπάρχει πρόβλημα. Η Δύση σε επίπεδο ηθικό αξιών απέτυχε» είπε και πρόσθεσε: «Και ο κίνδυνος που υπάρχει πέρα από τις μεταναστευτικές ροές είναι να έχουμε έναν νέο κύκλο τρομοκρατίας γιατί από τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα έχουν ξεφυτρώσει δεκάδες εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έχουν αιματοκυλίσει κατά καιρούς διάφορες περιοχές του πλανήτη μας και πολλές φορές και στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός».
Φανή Χαρίση