Μετά την ανακοίνωση επανέναρξης του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις αναφορικά με τις επικείμενες προεκτάσεις του.
Με τις διερευνητικές επαφές να αναμένεται να επανεκκινήσουν και πάλι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα ενδεχόμενα που σηματοδοτούν αυτές οι διπλωματικές ενέργειες.
Αν η έναρξη των διερευνητικών οδηγήσει στην έναρξη του διαλόγου, θα πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, εκτίμησε στο Sputnik o Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας, Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Και εξήγησε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να κάνουν διάλογο, καθότι αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα μας θα έχει υποχωρήσει από τη θέση της, η οποία έγκειται στο ότι συζητά με τη γείτονα μόνο το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών.
Το μόνο σίγουρο, κατά τη γνώμη του, είναι ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα θέματα τα οποία θα θελήσουν να θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Η Τουρκία θα θέσει τις αξιώσεις της και τις διεκδικήσεις της, από την άρνηση του δικαιώματος στα 12 ναυτικά μίλια από τη δική της εντελώς παράταιρη αντίληψη για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, έως την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Αυτό που φαίνεται είναι ότι πάμε σε έναν διάλογο που επιθυμούν ΗΠΑ και ΕΕ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα».
Παράλληλα, προσθέτει ότι αλβανικά ΜΜΕ «προαναγγέλλουν συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τότε θα μιλάμε για καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Καλτσώνης εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Πόλεμος ή Ειρήνη; 6 σημεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική» μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό άμυνας Κώστα Ησυχο.
Τα επόμενα διπλωματικά βήματα της Ελλάδας
Από την πλευρά του ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που διετέλεσε στο παρελθόν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, εξηγεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά.
«Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει στείλει ρηματική διακοίνωση στην τουρκική πλευρά στην οποία αναφέρεται ότι τα ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο των συνομιλίων είναι η υφαλοκρηπίδα και ο προσδιορισμός της ΑΟΖ. Αν η Αγκυρα απαντήσει θετικά, τότε η Αθήνα προσέρχεται στις συνομιλίες. Αν όμως η Τουρκία προσθέσει και άλλα θέματα επί τάπητος, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, βραχονησίδες, ζητήματα της Δυτικής Θράκης κλπ, τότε η Αθήνα ενημερώνει με ρηματική διακοίνωση την Αγκυρα ότι δεν συντρέχει λόγος να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες. Ομως αν η Αθήνα δεν έχει στείλει ανάλογη ρηματική διακοίνωση, τότε κινδυνεύει στις συνομιλίες να εμπλακεί σε επικίνδυνα ζητήματα για την Ελλάδα» καταλήγει.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής