13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑDie Welt: Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πολύ στη Γερμανία

Die Welt: Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πολύ στη Γερμανία

«Στα οικονομικά θέματα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποτελούσε επί μακρόν ένα πρόβλημα. Τώρα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη. Στο ονοματολογικό με την πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησε να γίνει ένας συμβιβασμός», γράφει σε σχόλιό της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
«Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πολύ στη Γερμανία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός -και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- θεωρείται ως κάποιος ο οποίος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και κατά τα λοιπά έλαβε πολλά χρήματα από τους δανειστές για να τα μοιράσει μετά απλόχερα στους πολίτες της χώρας του…. Στα οικονομικά θέματα ο Τσίπρας ήταν επί μακρόν ένα πρόβλημα. Αυτό που λησμονείται σε αυτήν την ανάλυση είναι ότι ο Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη. Στο ονοματολογικό με την πρώην Δημοκρατία της Μακεδονίας, κάποτε μέρος της Γιουγκοσλαβίας, συμφώνησε να γίνει ένας συμβιβασμός. Από το απόγευμα της Παρασκευής λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Ετσι, η μακρά διαμάχη -λόγω της Περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας Μακεδονία- πρέπει λογικά να έχει λήξει. Τώρα το όλο θέμα του δημιουργεί όμως πρόβλημα. Πολλοί Ελληνες είναι πολύ υπερήφανοι για το προαιώνιο έθνος τους και θεωρούν τη συμφωνία προσβολή. Η αποχώρηση του Πάνου Καμένου, του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, του εθνικιστικού ΑΝΕΛ το αντικατοπτρίζει», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
«Ο Τσίπρας βρίσκεται τώρα προ της ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία σήμερα φαίνεται πως δεν διαθέτει πλειοψηφία. Νέες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως φέτος. Στις δημοσκοπήσεις όμως ο Τσίπρας και το κόμμα του βρίσκεται πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Επομένως (μπορεί να πει κανείς) με κάποια βεβαιότητα ότι θα χάσει τον πρωθυπουργία φέτος. ΟΙ Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι καταριόνταν τον Τσίπρα λόγω της απροθυμίας τους να κάνει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στο θέμα αυτό να εκφράσουν σεβασμό, αν όχι ευγνωμοσύνη, στον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι με το να θέλει να εξασφαλίσει την ισορροπία και την ειρήνη στην Ευρώπη θυσιάζει με κάποια βεβαιότητα τον θώκο του με τον συμβιβασμό αυτό».
F.T.: «Υψηλό το διακύβευμα για τα Σκόπια, τα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και για τον Αλ.Τσίπρα»
«Ο πρωθυπουργός μιας χώρας της Ε.Ε. που είχε μια ταραχώδη σχέση με την ευρωζώνη αντιμετωπίζει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αυτήν την εβδομάδα για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας που αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής διαπραγμάτευσης, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου που αντιτίθεται στη συμφωνία με τη “Μακεδονία” για αλλαγή του ονόματός της», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Το διακύβευμα είναι υψηλό για τα Σκόπια, την περιοχή των Βαλκανίων και την Ε.Ε., όπως και για τον κ. Τσίπρα».
Οι Financial Times τονίζουν ότι «η διμερής συμφωνία που υπεγράφη επί της αρχής το προηγούμενο έτος για την αλλαγή του ονόματος σε ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ θα έληγε μια σχεδόν δεκαετή διαμάχη που πυροδοτήθηκε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τα Σκόπια για να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.- μια ώθηση και για τους πέντε βαλκανικούς γείτονες της ΠΓΔΜ που θέλουν επίσης να ενταχθούν στην Ε.Ε. Ο Ελληνας ηγέτης θα πρέπει τώρα να αγωνιστεί για την πλειοψηφία που απαιτείται σε μια Βουλή όπου το κόμμα του κατέχει 146 από τις 300 έδρες. Αν αποτύχει, θα τεθεί υπό αμφιβολία η συμφωνία μετονομασίας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά απομένει ακόμα να επικυρωθεί και από το ελληνικό».
Η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό ζήτημα αποτελεί την κληρονομιά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990. Οι εθνικιστές στην Αθήνα αντιτάχθηκαν στην ονομασία «Μακεδονία» το 1991 διότι το θεώρησαν ως ένδειξη εδαφικών σχεδίων στην συνονόματη ελληνική περιοχή. Η συμφωνία αλλαγής του ονόματος συνήφθη μεταξύ του κ.Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο. Ηταν κρίσιμη για τα Σκόπια για την έναρξη, μετά από ένα έτος, της ενταξιακής διαδικασίας, παρά τις ανησυχίες εκ μέρους κάποιων κρατών μελών για το ιστορικό της «Μακεδονίας» στον τομέα του κράτους δικαίου και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι οπαδοί της διεύρυνσης ήδη αντιμετωπίζουν μια μάχη για να πείσουν τις σκεπτικιστικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία ότι η «Μακεδονία» έχει κάνει «απτή πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Τώρα, το ζήτημα στην Αθήνα απειλεί να θέσει ένα επιπρόσθετο ανεπιθύμητο εμπόδιο για όσους στην Ε.Ε. θέλουν να υποδεχθούν τον δυτικό βαλκανικό γείτονά τους καθώς οι Βρετανοί -πιθανώς- αποχωρήσουν, καταλήγει το δημοσίευμα των FT.
Irish Times: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών με τη στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του κυβερνητικού του εταίρου που του αφαιρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών», γράφουν οι Irish Times. Η κρίση αφήνει έωλη τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” σε «Βόρεια Μακεδονία» και η αποδοχή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη ώστε το μικρό βαλκανικό κράτος να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής για την ονομασία αναμένεται αργότερα αυτόν το μήνα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί με την στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών» γράφει η ιρλανδική εφημερίδα.
Independent : Η «Μακεδονία» γίνεται «Βόρεια Μακεδονία» εγκρίνοντας την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα
Η «Μακεδονία» εγκρίνει την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, γράφει η βρετανική Independent. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «Μακεδονία» εκπλήρωσε το μέρος που της αναλογεί από την ιστορική συμφωνία την Παρασκευή, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα, αφού οι βουλευτές της ενέκριναν τις συνταγματικές αλλαγές για τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία και τώρα το θέμα πηγαίνει στην ελληνική πλευρά που πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά την αλλαγή ονόματος, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία άσκησε έντονες πιέσεις στη «Μακεδονία» για να υποστηρίξει τη συμφωνία παρά τις έντονες επικρίσεις του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που επένδυσε σημαντικά στη συμφωνία. Και οι 81 βουλευτές της πΓΔΜ που παρευρίσκονταν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία υποστήριξαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις. «Δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία και χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει οτι ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Χρίστιαν Μισκόσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζάεφ για «εκβιασμούς» των βουλευτών. Ο Μισκόσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνταγματικές αλλαγές εγκρίθηκαν ενάντια στις επιθυμίες του λαού της «Μακεδονίας» και περιέγραψε την ψηφοφορία ως «πράξη προδοσίας», τονίζει ο Independent.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ