«Η τρέχουσα οικονομική κρίση εξελίσσεται ταχύτατα σε έντονα κοινωνική, με πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιδράσεις, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αναστολές καταβολής ΦΠΑ, αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή πληρωμής των δόσεων για δάνεια, δεν αποτελούν μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σοβαρότατες συνέπειες της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι απλώς μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς το μέλλον για επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.
Τα συγκεκριμένα μέτρα προτείνεται να συμπληρωθούν από νέες ρυθμίσεις διαγραφής υποχρεώσεων για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις, που ήδη συγκεντρώνουν ένα πολύμηνο και πολυεπίπεδο κόστος, το οποίο επιβαρύνει δραματικά τη βιωσιμότητα τους. Κρίνεται αναγκαία επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από ευρύτερα μέτρα άμεσων επιχορηγήσεων, δεδομένου ότι η έκταση και ο τύπος των υφιστάμενων μέτρων δεν επαρκούν για την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών. Επιπλέον, απαιτείται άμεσα ένα λειτουργικό σχέδιο για το σημαντικό ζήτημα παράτασης πληρωμής των επιταγών.
Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα κλίματος που εξέδωσε – και η οποία διενεργήθηκε σε μια περίοδο που η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας ήταν ακόμα ελεγχόμενη – 1 στις 3 επιχειρήσεις είχε εκφράσει το φόβο ενδεχόμενου κλεισίματος.
«Με το νέο lockdown πλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άμεσο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα στήριξης τους».
Τέλος, η συνομοσπονδία υπενθυμίζει, ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. «Κατά συνέπεια, άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελέσει αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η διάσωση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μέσα από τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πλαισίου προστασίας και ανθεκτικότητας για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».
Πάγωμα κάθε υποχρέωσης από την άνοιξη του 2020 για 12 μήνες ζητά το ΕΒΕΠ
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε: «…Κατεβάζουμε ρολά στην αγορά, με την ελπίδα να είμαστε υγιείς να τα σηκώσουμε πριν τα Χριστούγεννα. Νοιώθουμε απογοήτευση και αβεβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε ελπίδα και πείσμα να επανέλθουμε νικητές.
Δυστυχώς, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων της πανδημίας, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε το λίγο-πολύ αναμενόμενο, δεύτερο καθολικό lockdown. Ούτε καταφέραμε να ξεπεράσουμε το «φαινόμενο του ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα, ούτε την «κατάσταση on-off» στην αγορά. Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας έφερε νέες σοβαρές συνέπειες στην οικονομία, γι’ αυτό στα έσχατα μέτρα του καθολικού lockdown απαιτούνται ισχυρά οικονομικά «αντίμετρα».
Εχω δηλώσει επανειλημμένως, πως τουλάχιστον σε αυτή τη μάχη δεν νοιώθουμε μόνοι μας και δεν είμαστε απροστάτευτοι στο έλεος της πανδημίας. Καμία όμως στήριξη δεν φτάνει, όταν μια επιχείρηση σταματά τη λειτουργία της και κανένα πακέτο μέτρων δεν επαρκεί για όλους. Οι απώλειες της αγοράς ακολουθούνται κατά πόδας από οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά τα μέχρι τώρα 26,2 δισ. ευρώ, συν τα επιπλέον μέτρα 3,3 δισ. ευρώ υπολείπονται κατά πολύ των μέχρι σήμερα 35 δισ. ευρώ απωλειών του τζίρου, που εκτιμώνται να φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Μετά, μάλιστα, την πρόσθεση, επέκταση και διεύρυνση των άμεσων οικονομικών μέτρων στήριξης, θα πρέπει να σχεδιαστούν από το ΥΠΟΙΚ ισχυρά οικονομικά κίνητρα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, που θα αφορούν στο 2021. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, τόσο στην ετήσια αποτίμηση της χρονιάς που ολοκληρώνεται άδοξα, όσο και στις εκτιμήσεις του επόμενου έτους, που αναθεωρούν τις προβλέψεις και κατευθύνουν τον Προϋπολογισμό στο δυσμενές σενάριο.
Το ζητούμενο πλέον από την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει μια «12μηνη παρένθεση» για την κοινωνία και την οικονομία που θα «παγώνει κάθε υποχρέωση» από την άνοιξη του 2020 μέχρι αυτή του 2021. Σημειωτέων, πως δεν υπάρχουν, ούτε θα προκύψουν ελλείψεις στην αγορά, αφού αφενός υπάρχει επάρκεια αγαθών και αφετέρου, παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Οι άνθρωποι της αγοράς νοιώθουμε στη κυριολεξία, τουλάχιστον οικονομικά, πως «έχουμε χάσει ένα χρόνο από τη ζωή μας», που δεν θα ανακτηθεί ποτέ, αλλά δεν τα παρατάμε μέχρι να πάρουμε τη ζωή μας από το έλεος της πανδημίας, πίσω στα χέρια μας. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση του δεύτερου καθολικού lockdown είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Μάλιστα, σε περίοδο εκπτώσεων κλείσαμε τον Μάρτιο, σε περίοδο εκπτώσεων κλείνουμε και τον Νοέμβριο. Ομως, οι εκπτώσεις στην αγορά έρχονται και παρέρχονται και στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους, πως εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται, και η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Θα νικήσουμε, αρκεί να μείνουμε υγιείς…».
Στ. Καφούνης: «Ο εφιάλτης συνεχίζεται»
Με αφορμή την εξειδίκευση των μέτρων οικονομικού ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ο εφιάλτης συνεχίζεται. Η ανακοίνωση ενός δεύτερου lockdown προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αγωνία στο σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Καταρχάς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο διάστημα που θα είμαστε με κατεβασμένα ρολά, χωρίς έσοδα. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται πρόνοιες που θα ρυθμίζουν ξεκάθαρα κρίσιμα θέματα όπως των επιταγών, των ΔΕΚΟ, αλλά και των ενοικίων που ακόμη και η καταβολή του 60% αποτελεί δυσθεώρητο βάρος για μία κλειστή επιχείρηση. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα πρέπει κατά το διάστημα αυτό να καλυφθούν. Εξίσου κρίσιμη όμως, είναι η ημέρα που με το καλό θα επιστρέψουμε και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το βουνό όλων των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, λειτουργώντας σίγουρα υπό καθεστώς χαμηλών τζίρων.
Με παρεμβατικό και τεκμηριωμένο λόγο, θα προσπαθήσουμε και αυτή τη φορά, να επιλύσουμε άμεσα όλα τα κρίσιμα ζητήματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαγραφή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ζητά η ΓΣΕΒΕΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ