Υπέρ των μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα τάχθηκε ο κ. Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως η διασπορά του κόσμου στην Ελλάδα δεν θα φέρει συνωστισμό στα αστικά κέντρα.
Για την απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα, το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».
Ο ίδιος σύγκρινε την περίπτωση της Ελβετίας που διατήρησε τις δραστηριότητές της πιο ανοιχτές, με την Ελλάδα:
«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, συμπληρώνοντας:
«Η Ελβετία που έχει μείνει πολύ πιο ανοιχτή όλο αυτό το διάστημα, φτάνει να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα σε νεκρούς με την Ελλάδα. Η ισορροπία που βρέθηκε από το Δεκέμβριο και μετά ήταν να απαγορευτούν κάποια πράγματα, αλλά να υπάρχει εύρος επιλογών. Το click-away λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια» εξήγησε ο ίδιος.
Ως προς τον προβληματισμό που προκαλούν τα κορονοπάρτι στις πλατείες, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «τα κορονοπάρτι δεν είναι ευχάριστα. Σίγουρα θα υπάρχουν μεταδόσεις, δεν ξέρω αν θα είναι μαζικές ή θα είναι μικρή η επιβάρυνση από αυτά. Δεν θέλω να δαιμονοποιήσω όλη τη νεολαία που βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα αποσυμπιέσουμε την κατάσταση. Αν είχαμε ανοίξει την εστίαση 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, που μπορούσαμε να το κάνουμε, δε θα υπήρχε αυτή η μεγάλη πίεση στους νέους να κάνουν κάτι τέτοιο».
«Σπάνιες οι παρενέργειες από AstraZeneca – Johnson & Johnson»
Αναφερόμενος στα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν γύρω από αυτά, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως οι παρενέργειές τους είναι σπάνιες.
«Οι αποφάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, και το όφελος για τους εμβολιασμένους είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πιθανότητα να πάθει κάποιος σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το να πάθει κάτι από το εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή το να κάνεις το εμβόλιο, και της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Εγώ στους δικούς μου ανθρώπους που έχουν αυτές τις επιλογές λέω να πάνε να το κάνουν. Ανησυχώ για αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν ακόμα, παρά το ότι είχαν την επιλογή ηλικιακά. Για να έχουμε προστασία το φθινόπωρο, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Ο κορονοϊός θα ξαναέρθει εάν οι εμβολιασμένοι είναι 40%-50%».
Πηγή: Sputniknews