«Για τη χρονική περίοδο 2011-2017 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 5,1 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα έπρεπε να εισπράξει δεκαπλάσια χρήματα, σύμφωνα με τον στόχο των 50 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί το 2015 στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, αν και θεωρείτο ήδη από τότε μη ρεαλιστικός», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
«Ομως, κατά το τρέχον έτος είναι δυνατό να επιτευχθούν έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, μέσω -μεταξύ των άλλων- της εκμίσθωσης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης σε ένα γερμανικό όμιλο επιχειρήσεων και της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα. Συνεπώς, η Ελλάδα θα μπορούσε για πρώτη φορά να επιτύχει τον ετήσιο στόχο των ιδιωτικοποιήσεων», εκτιμά το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τη χρονική περίοδο 2018-2060 αναμένονται έσοδα μόνο 14 δισ. ευρώ. «Υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τα δύο τελευταία χρόνια», όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση. Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι λόγω της χρονικής πίεσης και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν μπορούν να διασφαλιστούν συχνά καλές τιμές. Το ίδιο βιώνουν και πολλοί πολίτες που πωλούν τα ακίνητά τους σε ξένους επενδυτές σε πολύ χαμηλές τιμές. «Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας σε περιβάλλον ύφεσης ισοδυναμεί με ξεπούλημα», δηλώνει ο βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke), Φάμπιο ντι Μάζι.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί σωστή την εκποίηση περιουσίας (fire sales) υπό την πίεση χρόνου και με μικρό αριθμό προσφορών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντά ότι το θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις είναι, εκτός της μείωσης του χρέους, το άνοιγμα της αγοράς, καθώς επίσης και η «από-πολιτικοποίηση και βελτίωση της διαχείρισης»