Την εκτίμηση ότι χρειάζεται νέα ευρεία συμφωνία στην ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί εν μέσω πανδημίας και πολέμου ένα αξιόπιστο και ευπροσάρμοστο δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες και τις ιδιαίτερες ανάγκες των κρατών-μελών και θα είναι εναρμονισμένο με τους σκοπούς που πρέπει να εξυπηρετεί (fit for purpose), διατύπωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Νάντια Καλβίνιο (Nadia Calvi?o), μιλώντας διαδικτυακά στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Νίκο Χρυσολωρά του Bloomberg News, η κ. Καλβίνιο, που έχει επίσης την ιδιότητα της υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, επισήμανε ακόμα την ανάγκη ενότητας και συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφερόμενη και στην πρόσφατη κοινή πρόταση Ισπανίας-Ολλανδίας, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ (σσ στην κοινή τους πρόταση, οι δύο χώρες επισημαίνουν ότι οι νέοι αυτοί κανόνες θα πρέπει να εξυπηρετούν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα «μέσω στρατηγικών εξυγίανσης προσαρμοσμένων ανά χώρα, που θα είναι ρεαλιστικές, σταδιακές αλλά και φιλόδοξες, καθώς και συμβατές με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας»).
Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός διαχώρισε την ανάγκη της βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής στήριξης στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων όπως η πανδημία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, από εκείνη της μεσομακροπρόθεσμης προσαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων.
Απαντώντας σε ερώτημα ειδικά για τον ενεργειακό πληθωρισμό, που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σημαντικά και ερωτηθείσα αν τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ είναι επαρκή και στη σωστή κατεύθυνση, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επισήμανε πως «η αντίδραση (της ΕΕ) ήταν γρήγορη και αποφασιστική».
Ωστόσο, εν μέσω και του πολέμου στην Ουκρανία, χρειάζεται -όπως είπε- να επικαιροποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, ώστε μεταξύ άλλων τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να συνεχίσουν να επενδύουν στο μέλλον σε πεδία όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Η κ. Καλβίνιο επισήμανε τέλος ότι ναι μεν -μετά τον πόλεμο- οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναπροσαρμόζονται καθοδικά και ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά, ωστόσο οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη δεν βαδίζουν προς σενάρια ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού, ενώ και η αγορά εργασίας συνεχίζει να συμπεριφέρεται δυναμικά.
Αλ.Γ
Delphi Forum-Yπ. Οικονομίας Ισπανίας: Η Ε.Ε. έχει ανάγκη από νέους δημοσιονομικούς κανόνες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ