14.3 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧιλιάδες «επιστρατεύονται» για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα: Ο σχεδιασμός και οι αστερίσκοι

Χιλιάδες «επιστρατεύονται» για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα: Ο σχεδιασμός και οι αστερίσκοι

Πάνω από 6.000 άτομα, στην πλειονότητά τους νοσηλευτές (αλλά και γιατροί) θα χρειαστούν ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι η πρώτη φάση του σχεδιασμού, που αφορά στη δημιουργία 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, προβλέπει δύο βάρδιες: Μια πρωινή και μια απογευματινή.
Ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές αναμένεται να πλαισιώσουν την κάθε βάρδια.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εμβολιαστούν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι το νούμερο των 6.000 ατόμων είναι δυναμικό μέγεθος και ότι ο πραγματικός αριθμός θα κριθεί τελικά από την ποσότητα των εμβολίων.
«Σε κάποιες περιοχές επαρκεί το προσωπικό, ενώ σε κάποιες άλλες όχι. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας έχει βάλει κάποιες προδιαγραφές καθότι τα 1.018 κέντρα αναμένεται να ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Έχει απευθυνθεί κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνει στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Στη μάχη των εμβολιασμών Κέντρα Υγείας, γιατροί και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ
Καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο των εμβολιασμών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαδραματίσουν οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία θα συνδράμουν στους εμβολιασμούς, ενώ σε αυτό θα συνεισφέρει και ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος κάθε περιοχής.
Ερωτηματικά θέτει ωστόσο για τον παραπάνω σχεδιασμό η κα Μαστοράκου: «Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς αναφορικά με άλλες εξετάσεις και συνταγογράφηση όταν ο γιατρός θα παραμένει απασχολημένος με τα καθήκοντά του στο εμβολιαστικό κέντρο. Πώς θα εξυπηρετούνται τα υπόλοιπα νοσήματα; Λίγα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) που διαθέτουν αρκετό προσωπικό θα μπορέσουν να αναπροσαρμοστούν. Όμως υπάρχουν και Κέντρα (σ.σ. Υγείας) με μόλις έναν γιατρό».
Προσθέτει δε, ότι σε ορισμένα Κέντρα Υγείας υπάρχουν, επίσης, κάποια διαδικαστικά προβλήματα: «Πρόκειται για ζητήματα διοικητικής φύσης, αναφορικά με το ποιοι θα είναι υπεύθυνοι, ποιοι θα παραλάβουν τα εμβόλια».
Τα «χαρακτηριστικά» του εμβολίου και η ανάγκη για ακριβή προγραμματισμό
Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ψυγείο που θα κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία ώστε να μην καταστραφούν τα εμβόλια.
«Επειδή το εμβόλιο διατηρείται στο ψυγείο μόλις πέντε ημέρες, πρέπει να γίνεται ακριβής προγραμματισμός για τον εμβολιασμό. Πέντε άτομα πρέπει να εμβολιάζονται ανά μία ώρα».
Παράλληλα, η κα Μαστοράκου, αναφέρει ότι μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο, η διαδικασία θα είναι κάπως «πιο χαλαρή».
«Να μη γίνονται ραντεβού στα τυφλά για εμβολιασμό»
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα περιμένει κατά τη διάρκεια της πρώτης φάση περίπου 300.000 δόσεις αντί για 500.000 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής, καθώς και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανά περιοχές υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς ώστε να συνδράμουν ως εθελοντές στην προσπάθεια.
Στην έναρξη των εμβολιασμών, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα ριχτούν στη μάχη και 65 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται και άλλες λύσεις ώστε, αν απαιτηθεί, να μπορέσει να αυξηθεί σταδιακά ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων.
Έκκληση απευθύνει πάντως η κα Μαστοράκου να μην πάει καμία δόση του εμβολίου χαμένη μέσω «ραντεβού στα τυφλά»: «Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού για τις οποίες έχουμε λίγα επιστημονικά δεδομένα. Αυτές είναι για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς, οι ρευματοπαθείς και οι έγκυες. Σαν Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητάμε να μην μπορούν να κλείνουν όλοι ραντεβού στα τυφλά για να εμβολιαστούν. Να υπάρχει πρώτα η έγκριση του θεράποντος ιατρού για εμβόλιο, εφόσον κάποιος ανήκει σε ευπαθή ομάδα, χρόνιους ασθενείς και ηλικιωμένους. Υπάρχει περίπτωση κάποιοι από αυτούς να μην είναι κατάλληλοι για εμβολιασμό. Καμία δόση δεν πρέπει να πάει χαμένη. Όλες πρέπει να αξιοποιηθούν».
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ