Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να συζητήσουν την κοινή πολιτική δήλωση για τη μέλλουσα σχέση μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το «διαζύγιο» σε επίπεδο διαπραγματευτών, επιβεβαίωσε σήμερα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή πρώτη ημέρα συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών. Συγκεκριμένα, σε μια πρώτη συνάντηση και των 28 αρχηγών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα παρουσιάσει στους ομολόγους της τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Στη συνέχεια οι «27» θα πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο δείπνο εργασίας, κατά το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο. Επίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο της «μη συμφωνίας», για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής θα παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής.
«Πρέπει να προετοιμάσουμε την ΕΕ για ένα σενάριο μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη πρόσκληση που απέστειλε χθες το βράδυ στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «το γεγονός πως προετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο μη συμφωνίας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μας οδηγήσει μακριά από την καταβολή κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, για όλες τις πλευρές».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το καλό σενάριο για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι Βρυξέλλες ήταν, εφόσον είχε επιτευχθεί συμφωνία για το «διαζύγιο» μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών – μελών μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια οι ηγέτες το βράδυ της Τετάρτης θα συζητούσαν το προσχέδιο κοινής πολιτικής δήλωσης ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, επειδή η συμφωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή, η ατζέντα της Συνόδου θα είναι διαφορετική και δεν θα υπάρξει συζήτηση για την κοινή πολιτική δήλωση που θα σφραγίσει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και θα θέσει το πλαίσιο για τη μέλλουσα σχέση.
Την Πέμπτη το πρωί οι «28» της ΕΕ θα συνεδριάσουν και πάλι με βασικό θέμα αυτή τη φορά το μεταναστευτικό. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις. Οπως έχει επανειλημμένως φανεί, τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα στο εν λόγω ζήτημα και σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες ακόμα από κάποιες πλευρές να προχωρήσουν τα ζητήματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση, κάτι στο οποίο όμως αντιδρούν οι χώρες που θέλουν την κοινή πολιτική ασύλου να παραμείνει μέρος του «πακέτου». Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε πως θα συζητηθεί μεν η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, χωρίς όμως να συνδεθεί με τη δημιουργία των λεγόμενων «κέντρων αποβίβασης» ή στρατοπέδων σε αυτές.
Στην ατζέντα της Συνόδου των «28» βρίσκονται ακόμα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση και η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενόψει των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί στο παρασκήνιο ο νέος «πονοκέφαλος» των Βρυξελλών, δηλαδή ο ιταλικός προϋπολογισμός που δε συμβαδίζει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως παρόλο που πρόκειται για «καυτό θέμα», δεν βρίσκεται στην ατζέντα και εφόσον τεθεί από κάποιον θα τοποθετηθούν οι ηγέτες «με σεβασμό» στη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής Ασίας – Ευρώπης (ASEM) την οποία φιλοξενεί φέτος η ΕΕ. Στην εν λόγω Σύνοδο που θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εκτός από τα 28 κράτη – μέλη θα συμμετάσχουν 21 ασιατικές χώρες, η Νορβηγία και η Ελβετία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και του περιβάλλοντος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ