18.1 C
Athens
Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑBloomberg: Για να γίνει η Τουρκία περιφερειακή δύναμη θα συγκρουστεί και με...

Bloomberg: Για να γίνει η Τουρκία περιφερειακή δύναμη θα συγκρουστεί και με Αραβικές Χώρες

Ανάλυση του Bloomberg για την Τουρκία εξηγεί πώς ο Ερντογάν αψηφά τη Δύση με στόχο να κάνει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αψηφά τη Δύση για να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη» υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή την επόμενη εβδομάδα, θα είναι «το σύμβολο» του στόχου να καταστήσει την Τουρκία «μουσουλμανική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή».
«Από τις συρράξεις στη Συρία και τη Λιβύη μέχρι τις επιθέσεις κατά στόχων του PKK στο Ιράκ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επεμβαίνουν με εξοπλισμένα drones, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης, ενώ τουρκικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο σε μια διεκδίκηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι μέλη της ΕΕ. Επειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν μετέτρεψε την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη με μεγαλύτερη διεθνή επιρροή απ’ ό,τι είχε από την ίδρυσή της ως κοσμικό κράτος με δυτικό προσανατολισμό το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» σημειώνει το δημοσίευμα του πρακτορείου.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί, η προσπάθεια αυτή του Ερντογάν φέρνει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με ισχυρές αραβικές χώρες, καθώς και σε διαφωνία με παραδοσιακούς συμμάχους της. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει.
«Η Τουρκία έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα. Η ΕΕ μοιάζει με ξεδοντιασμένο λιοντάρι όσον αφορά την Τουρκία και ο Ερντογάν το έχει καταλάβει από καιρό» αναφέρει ο Τίμοθι Ας της Bluebay Asset Management.
ΗΠΑ και ΕΕ δεν έχουν αναλάβει δράση εναντίον του Ερντογάν, παρατηρεί το Bloomberg, επισημαίνοντας τον ρόλο της Τουρκίας στις προσφυγικές ροές, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες για ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα.
«Οι εμπορικές κυρώσεις θα έβλαπταν και ευρωπαϊκές χώρες, και λίγες είναι πρόθυμες να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος καθώς η πανδημία του κορονοϊού γονατίζει την παγκόσμια οικονομία» σημειώνεται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανεξάρτητη πολιτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα η Τουρκία φαίνεται να λειτουργεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την αγορά των S-400, την επέμβαση στη Λιβύη και τον ρόλο της στη Συρία.
Παρόλα αυτά, «μέσα στον θρίαμβό της, η Τουρκία δείχνει ήδη απομονωμένη», σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς «λίγοι είναι οι φίλοι του Ερντογάν» στις αραβικές χώρες.
«Ο Ερντογάν κατέγραψε μια σειρά από τακτικές νίκες, αλλά ήταν απρόθυμος ή αδυνατούσε να τις μετατρέψει σε στρατηγικά οφέλη, αφού αυτό απαιτεί ισχυρή διπλωματία πέρα από στρατιωτικές επεμβάσεις» ανέφερε ο ειδικός του Chatham House.
Οσον αφορά την Ευρώπη, η Τουρκία είναι «ταυτόχρονα πολύτιμος εταίρος και πρόβλημα» παρατηρεί το Bloomberg, επισημαίνοντας την καταδίκη των σχεδίων Ερντογάν για γεωτρήσεις από τις γειτονικές χώρες, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ