«Ο φόβος εξαπλώνεται στο ελληνικό νησί της Μυκόνου. Ο φόβος για τη μαφία, η οποία έχει ανακαλύψει πως αυτό το παραδεισένιο μέρος για διακοπές είναι χρυσωρυχείο και θέλει να το ξεζουμίσει ακόμη και με τη βία – και δεν διστάζει να προβεί και σε φόνους», γράφει η BILD για τη μαφία που δραστηριοποιείται στη Μύκονο.
Το γερμανικό μέσο αναφέρεται στην πρόσφατη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, «ο οποίος είχε μία μεγάλη έκταση γης 38 εκταρίων στη Μύκονο δίπλα σε ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν υπό κατασκευή. Αυτό όμως δεν άρεσε στην ελληνική μαφία, η οποία ήθελε να βγάλει πολλά χρήματα από το οικόπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία δινόταν και αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ για το κεφάλι του τοπογράφου, ο οποίος θεωρούνταν γνώστης της αγοράς ακινήτων του νησιού».
Το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα, συνεχίζει η BILD, «έχει ανακαλύψει εδώ και καιρό πόσο κερδοφόρα είναι τα τουριστικά θέρετρα. Έτσι, όπως αναφέρει και η βρετανική Daily Mail, προσπαθεί να ελέγξει τις τοπικές αρχές, όπως και τοπογράφους και μεσίτες.
[…] Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή. Η Γενική Εισαγγελία έχει επιλέξει έναν ειδικό ερευνητή, ο οποίος θα ερευνήσει την τοπική αγορά ακινήτων, ενώ η αστυνομία πρόκειται να αποκτήσει 200 νέους αστυνομικούς στο νησί. Δύο νυχτερινά κλαμπ που θεωρούνταν πως συνδέονται με τη μαφία έκλεισαν, η έκδοση οικοδομικών αδειών έχει σταματήσει και τα οικοδομικά σχέδια αναθεωρούνται».
Κρήτη προορισμός για τις συμμορίες των διακινητών
Για τη νέα μεταναστευτική οδό από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Κρήτη και τη Γαύδο γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία έχει γίνει εντωμεταξύ τόσο δημοφιλής, ώστε η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή μίας δομής υποδοχής προσφύγων στην Κρήτη».
Όπως εξηγεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «μέχρι τώρα η Κρήτη δεν βρισκόταν ποτέ στο προσκήνιο όσον αφορά το μεταναστευτικό. Και στο παρελθόν έφταναν ενίοτε παράνομοι μετανάστες στο νησί, […] αλλά το ότι σήμερα η Κρήτη έχει γίνει σταθερός προορισμός για τις συμμορίες των διακινητών αποτελεί μία νέα εξέλιξη».
Οι περισσότεροι άνθρωποι «έρχονται από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ορισμένοι από το Μπαγκλαντές. Όλοι όσοι έφτασαν στο νησί το τελευταίο διάστημα δήλωσαν πως επιβιβάστηκαν στις βάρκες στο λιμάνι του Τομπρούκ της Λιβύης και πλήρωσαν κάποιες χιλιάδες ευρώ στους διακινητές για να τους φέρουν στην Κρήτη», επισημαίνει η FAZ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ «από την αρχή του έτους έχουν έρθει στην Κρήτη πάνω από 3.500 άτομα, ενώ πέρυσι ήρθαν σε όλον τον χρόνο μόλις 800. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί είναι περιορισμένου μεγέθους σε σύγκριση με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – και εκεί όμως οι αριθμοί ήταν στην αρχή σχετικά χαμηλοί, προτού εκτοξευτούν από το 2015 κι έπειτα».
Ιδίως στη Γαύδο η κατάσταση είναι σήμερα αρκετά άσχημη. «Με εξαίρεση το καλοκαίρι […] το νησί έχει μόλις 100 μόνιμους κατοίκους περίπου, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και μόλις έναν αστυνομικό. Εξαιτίας της ανεπαρκούς κρατικής υποδομής, όταν έρχονται βάρκες με μετανάστες στη Γαύδο, […] είναι η τοπική κοινότητα αυτή που αναλαμβάνει την παροχή τροφίμων, στέγης και βασικών φαρμάκων».
Όπως αναφέρει τέλος το γερμανικό μέσο, «η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη έχει ζητήσει πολλές φορές βοήθεια – τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από τον ΟΗΕ». Η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της υποσχεθεί πως θα παρέχει οικονομική στήριξη στην Κρήτη και τη Γαύδο, ενώ «ο άλλοτε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης είχε τονίσει πως η χώρα θα συνεργαστεί πιο στενά με την Αίγυπτο με σκοπό την καταπολέμηση των συμμοριών διακινητών».