8.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑBalkan Forum: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Balkan Forum: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Πρωτοφανή ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο και να το κάνει πιο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και βιώσιμο με στοχευμένες επενδύσεις, συνιστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο 2ο Balkan Forum, που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης).
Πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις θα επιτρέψουν στη χώρα να προετοιμαστεί για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις να ανοιχτούν σε νέες αγορές στα Βαλκάνια, «προκειμένου επιτέλους να εκμεταλλευτούμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα σε τομείς από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τις υπηρεσίες logistics, ώστε να γίνει πραγματικά η περιοχή ένα παραγωγικό hub των Βαλκανίων, το επενδυτικό κέντρο της γειτονιάς μας». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα, στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, όχι απλά έχει ιδέες, αλλά μπορεί και να καινοτομήσει».
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς «η οικονομική κρίση μάς έμαθε, δυστυχώς με τον σκληρό τρόπο, ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πόροι από μόνα τους δεν αρκούν». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Κομισιόν στις συνομιλίες της με τα κράτη – μέλη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, από την ταχεία απονομή δικαιοσύνης ως τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος, που δεν θα συνταξιοδοτεί μεσήλικες, αλλά θα γίνει ένας μεγάλος επενδυτικός μοχλός. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Είναι συνολική ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές και τις επενδύσεις με τις οποίες θα συνδυαστούν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη θα σας στηρίξει έμπρακτα σε αυτόν τον σχεδιασμό», κατέληξε.
Αδ. Γεωργιάδης: Η Θεσσαλονίκη τόπος συνάντησης για τις βαλκανικές χώρες στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
Την εκτίμηση ότι επενδύσεις όπως αυτές των Pfizer, Cisco και Deloitte έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που αυτομάτως καθιστά τη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο, που μπορεί να γίνει τόπος συνάντησης για όλες τις βαλκανικές χώρες στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, διατύπωσε -μέσω τηλεδιάσκεψης- ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε, αναγνωρίζοντας την προοπτική της Θεσσαλονίκης, η Pfizer δημιούργησε στην πόλη το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, ένα από τα δύο αντίστοιχα σε όλον τον κόσμο (το άλλο βρίσκεται στο Κέιμπριτζ στη Βρετανία), επιλέγοντας την πόλη, έναντι του Βερολίνου, της Μαδρίτης και του Παρισιού. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε κάνει λόγο για 200 προσλήψεις μηχανικών (ήδη έχουν προσληφθεί οι 70), τελικά αναθεώρησε τον στόχο της στους 500.
Η επένδυση της Pfizer, είπε, κινητοποίησε τη Cisco, που επέλεξε επίσης τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό κέντρο, ενώ μαζί με το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της Deloitte, που διπλασίασε τους εργαζομένους της σε σχέση με τον στόχο, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται.
Πρόσθεσε πως, γενικότερα, η κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη -μέσα από την προώθηση έργων όπως το Flyover, το Μετρό, η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, τα κίνητρα για τα επιχειρηματικά πάρκα και το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC- δημιουργούν στην περιοχή ένα κέντρο, στον οποίο θα μπορούν τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη να προσβλέπουν σε μια στενή συνεργασία, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης.
T. Θεοδωρικάκος: Να δημιουργηθεί μόνιμη δομή διαβαλκανικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη
Τη δημιουργία μόνιμης δομής για τη διαβαλκανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αποδείξει ιστορικά ότι μπορεί να διαδραματίσει πολύ δυναμικό και ενοποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια, πρότεινε, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Φόρουμ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Καθοριστικό ρόλο μπορεί να έχουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στους στόχους της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν, έχοντας διανύσει το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, να συνεχίζουμε να λειτουργούμε με όρους και αντιλήψεις της δεκαετίας του ’80 και για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Εσωτερικών προάγει πρωτοβουλίες που συνδέονται με πιο αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος». Υπενθύμισε δε πως μέσα στο επόμενο δίμηνο γίνεται πράξη η μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Κ. Πιερρακάκης: Οι τεχνολογικές πρωτοπορίες της Ελλάδας
Την πεποίθηση ότι οι τεχνολογίες της Νέας Οικονομίας μπορούν να κάνουν «τους τελευταίους πρώτους», εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η Ελλάδα, παρότι προέρχεται «από τις τελευταίες θέσεις του λεωφορείου» στην Ευρώπη (στον ψηφιακό μετασχηματισμό), κατάφερε να καινοτομήσει σε πεδία όπως η ενεργοποίηση του πενταψήφιου «13033» (για τη δήλωση των μετακινήσεων των πολιτών στη διάρκεια του lockdown), αλλά και το πλαίσιο για το 5G.
«Το 13033 δημιουργήθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ήταν δε μια ιδέα που δεν προέκυψε σε καμία άλλη χώρα και την ανέφεραν τόσο ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όσο και η Βεστάγκερ (σ.σ. Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο “Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή”), καταγράφοντας την Ελλάδα ως ψηφιακό πρωτοπόρο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και με 5G», τόνισε.
Υπενθύμισε ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες 5G θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοποριακή ελληνική επιλογή για τη δημιουργία του Ταμείου «Φαιστός», το οποίο -υπό την ΕΕΣΥΠ- θα λειτουργήσει με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G και τις καινοτόμες εταιρείες με σχετικές ιδέες.
«Εργαλειοποιήσαμε τη δημοπρασία (για το 5G), για να δημιουργήσουμε μια αγορά. Τα χρήματα από τις δημοπρασίες για τις κινητές τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2027 πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων για να φτιάξουμε το fund “ΦΑΙΣΤΟΣ”» σημείωσε, εξηγώντας: «όλες οι μεγάλες συμβουλευτικές λένε ότι το μεγάλο κενό στην εξίσωση του 5G είναι το πόσο γρήγορα θα γεννηθούν ιδέες και startups, που θα αξιοποιήσουν αυτό το δίκτυο. Για αυτό φτιάχνουμε αυτό το fund, που θα επενδύει σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, δεσμεύουμε ένα κομμάτι του φάσματος και δεν το δημοπρατούμε. Κρατήσαμε κάποιες συχνότητες στο υπουργείο, που θα παραχωρούνται δωρεάν σε startups, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια».
Θ. Καράογλου: Απαραίτητο ένα αρραγές μέτωπο προόδου
Αρραγές μέτωπο προόδου οφείλουν να συγκροτήσουν οι λαοί των Βαλκανίων, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής εντάσσονται στην ΕΕ, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου. Πρόσθεσε ότι η περιοχή καλείται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής για τους σωστούς λόγους και να αποδείξει στις παγκόσμιες αγορές ότι δεν είναι ο φτωχός συγγενής, αλλά μπορεί να αποτελέσει μετρήσιμη οικονομική δύναμη στα επόμενα χρόνια.
«Τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, τα οποία θα τρέξουν τα επόμενα χρόνια, αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξουμε το status της περιοχής», είπε και αναφέρθηκε και στα δύο Mega projects της Θεσσαλονίκης, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess INTEC και την ανάπλαση της ΔΕΘ. Για τους «γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και έριδες» επισήμανε ότι οι λάθος αποφάσεις σήμερα μπορεί να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις αύριο, για αυτό απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και συνεργασία.
Αλ.Γ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ