Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020 όταν στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού. Ήταν η, 38χρονη τότε, Δήμητρα Βουλγαρίδου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επιστρέψει από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη γειτονική Ιταλία.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά, το Sputnik συνάντησε την κα Βουλγαρίδου στη γειτονιά της, στην Τούμπα, έξω από το γήπεδο της αγαπημένης της ομάδας, του ΠΑΟΚ. Το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε δεν εμπόδισε την κουβέντα μας με τη χαμογελαστή, κάτω από τη μάσκα, Δήμητρα.
Έναν χρόνο μετά την περιπέτεια της με την COVID-19, η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας ανασύρει από τη μνήμη της τα γεγονότα εκείνων των ημερών, πριν την 26η Φεβρουαρίου 2020 οπότε οι γιατροί στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» την ενημέρωσαν ότι το τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί ήταν θετικό στον ιό.
«Ήμουν σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και αφού είχαν περάσει δύο ημέρες, εμφάνισα κάποια ήπια συμπτώματα κι έτσι αποφάσισα να πάω στο κέντρο αναφοράς της Θεσσαλονίκης που ήταν το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ»» περιγράφει η κα Βουλγαρίδου.
Το άγχος που όπως λέει είχε πάντα για τις αρρώστιες σε συνδυασμό με τα ρεπορτάζ που μετέδιδαν τα ελληνικά ΜΜΕ για την κατάσταση της πανδημίας που επικρατούσε τότε στη γειτονική Ιταλία την άγχωσαν και την ώθησαν να κινητοποιηθεί.
«Γενικά είχα πάντοτε ένα άγχος με τις αρρώστιες. Μόλις ανέβασα δέκατα κι επειδή έβλεπα τι μετέδιδαν τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας μας για αυτά που συνέβαιναν στην Ιταλία, άρχισα να αγχώνομαι και να σκέφτομαι μήπως έχω κολλήσει κι εγώ. Έτσι, πρώτα επικοινώνησα με την ιδιωτική μου ασφάλεια για να ρωτήσω τι να κάνω και αυτοί με κατεύθυναν ότι πρέπει να πάω στο κέντρο αναφοράς και να μην μείνω στο σπίτι – γιατί δεν μένω μόνη, μένω με την οικογένειά μου. Οπότε (έπρεπε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο διασποράς» συνέχισε η κα Βουλγαρίδου.
Στο «ΑΧΕΠΑ» που ήταν τότε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό υποβλήθηκε σε μία σειρά εξετάσεων, ενώ ελήφθη δείγμα για την πραγματοποίηση του μοριακού τεστ. Η κα Βουλγαρίδου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μπήκε σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης και ανέμενε το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ.
«Μου έκαναν και το τεστ, όμως το αποτέλεσμα θα έβγαινε την επόμενη μέρα το πρωί και σύμφωνα με το πρωτόκολλο έπρεπε να διανυκτερεύσω στο νοσοκομείο. Από την πρώτη στιγμή με έβαλαν σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Φυσικά μαζί με εμένα υπήρχαν και άλλοι στο νοσοκομείο με συμπτώματα και ακολούθησαν όλοι τις ίδιες οδηγίες. Εκείνη την ημέρα δεν είχα μαζί μου το παιδί, το οποίο ήρθε δύο ημέρες μετά αφού εξετάστηκε όλη η οικογένεια και ο μόνος που βρέθηκε θετικός στον ιό ήταν ο γιος μου που τότε ήταν 9 ετών» περιγράφει η κα Βουλγαρίδου.
Η ανακοίνωση του γιατρού «πρόσωπο με πρόσωπο»
Οι ώρες περνούσαν και όπως αναφέρει δεν πίστευε ότι είχε κορονοϊό γιατί τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια και η ίδια αισθανόταν καλά, ενώ στο μυαλό της ήταν οι δουλειές που είχε σε εκκρεμότητα.
«Δεν πίστευα ότι θα έχω κάτι γιατί είχα πάρα πολύ ήπια συμπτώματα και εντάξει, κανείς δεν γνώριζε πώς είναι (σ.σ. να νοσείς) με τον κορονοϊό, αλλά πίστευα ότι δεν θα ήταν κάτι τόσο ήπιο. Παρ’ όλα αυτά, περίμενα και η αλήθεια είναι ότι είχα και πολλές δουλειές προγραμματισμένες για την επόμενη ημέρα τις οποίες μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν τις είχα ακυρώσει γιατί πίστευα ότι θα έρθουν και θα μου πουν «βγαίνεις από το νοσοκομείο και πας στο σπίτι σου»» είπε και πρόσθεσε ότι όταν βγήκε θετικό το τεστ και άρχισε να γίνεται γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης, φίλοι τής έστελναν μηνύματα ρωτώντας την αν είναι αυτή το κρούσμα στο οποίο αναφέρονταν οι ειδήσεις.
«Μου έστελναν φίλοι μου μηνύματα γιατί έβλεπαν στις τηλεοράσεις και μου έλεγαν «είσαι εσύ;» και τους απαντούσα «αποκλείεται, παιδιά, δεν είμαι εγώ. Τώρα μιλούσα με τον γιατρό και δεν μου είπε κάτι». Μου έλεγαν «μα όλα αυτά που λένε ταιριάζουν με το προφίλ σου». Αυτό ήταν πολύ σοκαριστικό για εμένα» είπε χαρακτηριστικά.
Λίγη ώρα μετά, η κα Βουλγαρίδου μαθαίνει ότι είναι θετική στον κορονοϊό από έναν γιατρό ο οποίος παρά το πρωτόγνωρο της κατάστασης μπήκε στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης για της ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
«Στην πορεία ήρθε ο γιατρός, ο κ. Θεόφιλος Χρυσανθίδης στο δωμάτιο και το εκτιμώ αυτό πάρα πολύ γιατί πρόσωπο με πρόσωπο μού ανακοίνωσε ότι είμαι θετική στον ιό, μου εξήγησε κάποια πράγματα κι έμεινε λίγη ώρα μαζί μου γιατί ούτως ή άλλως απαγορευόταν να μπαίνουν στο δωμάτιο κι έτσι έκλεισε η πόρτα κι έμεινα μόνη μου» θυμάται η κα Βουλγαρίδου.
Στον θάλαμο αρνητικής πίεσης για 19 ημέρες
Σε αυτό το δωμάτιο, η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας έμεινε 16 ολόκληρες ημέρες, ενώ δύο ημέρες μετά την εισαγωγή της, την πόρτα του ίδιου δωματίου πέρασε και ο 9χρονος τότε γιος της καθώς βρέθηκε κι αυτός θετικός.
Όλες αυτές τις ημέρες, όπως θυμάται, τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια, δηλαδή δέκατα και απώλεια όσφρησης και γεύσης. Η ίδια νιώθει πολύ τυχερή για το πώς πέρασε τον κορονοϊό. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε όπως μας είπε ήταν η διαχείριση της νοσηλείας του παιδιού το οποίο μάλιστα δεν είχε συμπτώματα και αισθανόταν πολύ καλά.
«Το παιδί δεν είχε κανένα σύμπτωμα, ήταν μαζί μου στο ίδιο δωμάτιο και αυτό έκανε τη νοσηλεία πολύ δύσκολη γιατί επειδή ήμουν καλά στην υγεία μου θα το έπαιρνα απόφαση ότι θα μείνω κάποιες ημέρες σε ένα δωμάτιο και κάποια στιγμή θα βγω. Όμως ο μικρός, επειδή κι αυτός ήταν πολύ καλά, ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστώ τη νοσηλεία του σε ένα δωμάτιο χωρίς να μπορεί να βγει έξω. Είναι ένα δραστήριο παιδί, ξέρετε πώς είναι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία».
Η οικογένειά της, δηλαδή ο σύζυγος και οι γονείς της, μπήκαν επίσης σε καραντίνα στα σπίτια τους παρότι όλοι είχαν υποβληθεί σε τεστ και ήταν αρνητικοί.
«Ο σύζυγος, οι γονείς μου ήταν σε καραντίνα. Σε εμένα ήταν αρκετά ψύχραιμοι όλοι τους, αλλά πιστεύω ότι βαθιά μέσα τους είχαν πολύ μεγάλη ανησυχία, πρώτα απ’ όλα για την υγεία μας, αλλά κι επειδή έβλεπαν αυτά που γινόντουσαν και ανησυχούσαν για το τι θα γίνει εφόσον βγω από το νοσοκομείο και μετά».
Τότε μέσω της ιχνηλάτησης που πραγματοποίησαν οι ειδικοί είχαν εξεταστεί 62 επαφές της κα Βουλγαρίδου, δηλαδή όλα τα άτομα που συνάντησε κατά την επιστροφή της από το επαγγελματικό ταξίδι της στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτό μάλιστα είχε σημάνει «συναγερμός» και στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς η κα Βουλγαρίδου η οποία ασχολείται με τα κοινά, είχε περάσει από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Θεώρησαν ότι εγώ έφερα τον κορονοϊό στην Ελλάδα»
Με την πανδημία να έχει ήδη σαρώσει άλλες χώρες, η κα Βουλγαρίδου έγινε το πρόσωπο των ημερών. Φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι έμαθαν ποια ήταν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα με ό,τι συνεπάγεται για την ίδια, την οικογένεια, αλλά και το παιδί της που μετά επέστρεψε στο σχολείο του.
«Μπορεί να φαίνομαι ψύχραιμη, αλλά είμαι ένας άνθρωπος πολύ συναισθηματικός και όλη αυτή η έκταση, η δημοσιότητα για μια ασθένεια, για ένα θέμα πολύ προσωπικό, ήταν κάτι που με πείραξε και με στεναχώρησε πάρα πολύ. Σίγουρα υπήρχε στιγματισμός και με εμένα, αλλά και με τον μικρό. Βέβαια, όλα αυτά τα έχω αφήσει πίσω μου, αλλά υπήρξαν δυσκολίες στο σχολείο. Εντάξει ο κόσμος φοβήθηκε. Και γονείς φοβήθηκαν, αλλά τους δικαιολογώ. Αυτό που με στεναχώρησε περισσότερο απ’ όλα, ήταν ότι υπήρξε κόσμος που θεώρησε ότι εγώ έχω φέρει τον κορονοϊό στην Ελλάδα και είμαι υπεύθυνη γι’ αυτό. Αυτό πραγματικά δεν το χωρούσε το μυαλό μου» περιέγραψε.
Για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την έξοδο της από το «ΑΧΕΠΑ» η κα Βουλγαρίδου, όπως παραδέχεται, φοβόταν τον κορονοϊό.
«Το πρώτο διάστημα φοβόμουν πάρα πολύ γενικά και δεν ήμουν πολύ καλά. Περνώντας όμως ο χρόνος και αφού ζήτησα και βοήθεια ειδικών, έχω ξεπεράσει πολλές από τις φοβίες μου και προσπαθώ να είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι» δηλώνει.
Δεν είναι λίγοι στην Ελλάδα που εκφράζουν αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ μετά από έναν χρόνο καταγράφεται και κούραση όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Το μήνυμα της κα Βουλγαρίδου είναι ξεκάθαρο: «Ο ιός δυστυχώς υπάρχει και θα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς σε όλα τα μέτρα και τις οδηγίες που μας δίνουν γιατί είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και, όπως βλέπουμε, πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή και να ακολουθούμε τις οδηγίες».
Η κα Βουλγαρίδου είναι επιχειρηματίας και ασχολείται με την παραγωγή χειροποίητων πετσετών παραλίας τις οποίες πουλά χονδρικά σε διάφορα νησιά, ενώ ο σύζυγός της διαθέτει τουριστική επιχείρηση στη Χαλκιδική. Στο περιθώριο της συνέντευξης μιλήσαμε για τον τουρισμό που βρίσκεται στον «πάγο» ελπίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα επιφέρουν μια κανονικότητα σε όλους τους κλάδους και στον τουρισμό, ενώ μας ρώτησε αν θα έρθει στην Ελλάδα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Αποχαιρετιστήκαμε με την ευχή να τελειώσει η πανδημία γρήγορα. Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην χώρα μας ανερχόταν σε 172.824.
Φανή Χαρίση