20 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Airbnb: Τι απαντά στην ελληνική κυβέρνηση για το πάγωμα των μισθώσεων...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Airbnb: Τι απαντά στην ελληνική κυβέρνηση για το πάγωμα των μισθώσεων στην Αθήνα

Οι θέσεις της Airbnb για το αν και πόσο οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επηρεάζουν τη στεγαστική κρίση, ποιοι και πόσο ενοικιάζουν ακίνητα στην Ελλάδα, πώς οι πλατφόρμες συγκρατούν τις τιμές στα ξενοδοχεία- Τι είπε η επικεφαλής δημόσιας πολιτικής Νότιας Ευρώπης της Airbnb, Βαλεντίνα Ρέινο.

Πώς απαντάει η μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, η Airbnb, στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παγώσει για το 2025 οποιεσδήποτε νέες μισθώσεις βραχυχρόνιας διάρκειας σε τρεις κεντρικές περιοχές της Αθήνας (σε εμπορικό τρίγωνο, Πλάκα, Παγκράτι, Aνω και Κάτω Πετράλωνα, Ν.Κόσμο, Κολωνάκι, Λυκαβηττό, Βοτανικό, Μακρυγιάννη, Εξάρχεια, Θησείο, Ιλίσια, Ρουφ και Ζάππειο);

Πώς επηρεάζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις την στεγαστική κρίση στην Ελλάδα;
Ποιο είναι το προφίλ του Eλληνα οικοδεσπότη που νοικιάζει ακίνητα μέσω Airbnb;
Πρόκειται για επαγγελματίες οικοδεσπότες ή για οικογένειες που θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους;

Πώς επηρεάζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τις τιμές των ξενοδοχείων;
Στα ερωτήματα αυτά απάντησε η επικεφαλής δημόσιας πολιτικής Νότιας Ευρώπης της Airbnb, Βαλεντίνα Ρέινο, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

Η Airbnb, ως η κυρίαρχη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης δέχεται πολλές επικρίσεις σχετικά με τη συμβολή της στην κρίση στέγασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Και τι λέτε σε όσους ισχυρίζονται ότι η Airbnb τους έδιωξε από τα σπίτια τους;

«H απάντηση της Airbnn είναι ότι οι ρίζες του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προσφοράς κατοικιών για την κάλυψη της ζήτησης. Και αυτό αποδεικνύεται από τα δεδομένα.

Μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς απέδειξε ότι υπάρχει ζήτηση για πάνω από 380.000 κατοικίες στην Ελλάδα. Αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια, μόνο 200.000 έχουν κατασκευαστεί.
Ετσι, υπάρχει σαφής έλλειψη διαθεσιμότητας κατοικιών. Επίσης, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 600.000 ακίνητα που είναι κενά σπίτια και θα μπορούσαν να διατεθούν στη μακροπρόθεσμη αγορά. Η απάντησή μας, λοιπόν, είναι ότι η Airbnb έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στις ρίζες της στεγαστικής κρίσης.

Αλλά φυσικά, αν κοιτάμε σε συγκεκριμένες γειτονιές όπως στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των αναγκών των κατοίκων και των τουριστικών αναγκών.»

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παγώσει τα νέα Airbnb σε τρεις περιοχές της Αθήνας για έναν χρόνο. Πιστεύετε ότι αυτό το μέτρο μπορεί να έχει αντίκτυπο; Πιστεύετε ότι θα έχει αποτέλεσμα;
«Πιστεύουμε ότι το κυβερνητικό μέτρο, το οποίο είναι, όπως λέτε, να παγώσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, να παγώσει τις νέες εγγραφές, σε τρεις κεντρικές περιοχές, της Αθήνας για ένα χρόνο, και στη συνέχεια να επανεξετάσει το μέτρο και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να επανεξετάσουμε τα δεδομένα και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μέτρο.
Αλλά την ίδια στιγμή, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τις ελληνικές οικογένειες που νοικιάζουν τις κύριες, τις δευτερεύουσες κατοικίες τους και δωμάτια.

Υπό αυτή την έννοια, η πρότασή μας θα ήταν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν αυτές οι ελληνικές οικογένειες από το μέτρο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά προς όφελος των κοινοτήτων και των ντόπιων κατοίκων.

Επίσης, οι κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες αλλά και τα δωμάτια που ενοικιάζονται είναι χώροι όπου οι ελληνικές οικογένειες συνεχίζουν να ζουν σε αυτά. Οπότε αυτά τα διαμερίσματα είναι νοικιασμένα για ένα μέρος του χρόνου. Δεν είναι πλήρως αφιερωμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Υπό αυτή την έννοια, αυτά τα διαμερίσματα δε θα είναι διαθέσιμα, ούτως ή άλλως, για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικό να προστατεύσουμε την πρόσθετη πηγή του εισοδήματος και να ληφθεί αυτό υπόψη στο μέτρο που έχει ανακοινωθεί.»

Η Valentina Reino, που μετείχε στην 25η Prodexpo τόνισε ότι η απαγόρευση βραχυχρόνινων μισθώσεων μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές στα ξενοδοχεία

Δεδομένης της έλλειψης των ακινήτων, που αναφέρατε και εσείς, και μέχρι αυτό το πρόβλημα διορθωθεί ή η κατάσταση βελτιωθεί, πιστεύετε, από την πλευρά σας, ότι η απαγόρευση ή το πάγωμα νέων μισθώσεων Airbnb θα ήταν μια λύση, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για άλλες περιοχές;

«Πιστεύουμε ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι ποτέ λύση.
Και στην πραγματικότητα έχουμε δει το παράδειγμα άλλων πόλεων που ακολούθησαν αυτή την προσέγγιση, όπως η Νέα Υόρκη, και τα αποτελέσματα του μέτρου που εφάρμοσε η Νέα Υόρκη είναι ότι οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ότι η προσιτότητα της στέγασης και η διαθεσιμότητα κατοικιών δεν έχει αλλάξει.
Δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα σπίτια για τις μακροπρόθεσμες αγορές.
Το μόνο που αφαιρέθηκε είναι, στην πραγματικότητα, το οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινότητες και επιχειρήσεις. Ετσι πιστεύουμε ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι ποτέ η λύση του προβλήματος, κυρίως επειδή στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει όταν έλαβε αυτό το μέτρο, όταν τελικά το μέτρο εφαρμόστηκε.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε προτάσεις που βασίζονται σε δεδομένα όταν μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση. Οι ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα που βασίζεται σε δεδομένα. Και επίσης θα πρέπει πάντα να προστατεύουμε τις ελληνικές οικογένειες που τα βγάζουν πέρα χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα.»
Εάν η απαγόρευση ή το «πάγωμα» ή η επιβολή περιορισμών δεν λειτουργεί υπάρχει στην πραγματικότητα τρόπος προστασίας των κατοίκων με παράλληλη λειτουργία και των Airbnb; Από την πλευρά σας, προτείνετε μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν;
«Καταρχάς, το σημαντικό είναι με βάση τα δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ και στην ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν ποιες είναι οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα στέγασης ή πρόβλημα υπερτουρισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση το έχει εντοπίσει αυτό σε τρεις κεντρικές περιοχές της Αθήνας.
Με βάση αυτά,πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνιες μισθώσεις, επειδή αυτά τα σπίτια όντως αφαιρούνται από τη μακροπρόθεσμη αγορά.

Οσον αφορά στο ίδιο το μέτρο, φυσικά, είναι η ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο μέτρο. Αλλά είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ελληνικές οικογένειες, που νοικιάζουν κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες και δωμάτια να εξαιρούνται από το μέτρο αυτό.

Αυτό το μέτρο στοχεύει στους κερδοσκόπους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν πολλά διαμερίσματα που αφαιρούνται από τη μακροπρόθεσμη αγορά.»
Οι ιδιοκτήτες αυτοί είναι η πλειοψηφία; Είναι πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ως πλήρη απασχόληση την βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων σε πλατφόρμες; Ή είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες με δευτερεύουσες κατοικίες αυτοί που αποτελούν την πλειοψηφία των οικοδεσποτών στην Ελλάδα;

«Δεν μπορώ να απαντήσω για σύνολο της ελληνικής αγοράς. Μπορώ να πω μόνο ότι βλέπουμε στη δική μας πλατφόρμα.

Στην Airbnb, η πλειοψηφία των οικοδεσποτών ενοικιάζουν το ακίνητό τους για 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο και έχουν εισόδημα 3.600 ευρώ το χρόνο. Μιλάμε πραγματικά για μικρές ελληνικές οικογένειες που νοικιάζουν οικογενειακά διαμερίσματα.

Επίσης κάναμε μια έρευνα στους οικοδεσπότες μας και αυτό που προέκυψε είναι ότι πάνω από το 50% των οικοδεσποτών που νοικιάζουν μέσω της Airbnb χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα για να κρατήσουν τα σπίτια τους και ένας στους τρεις χρησιμοποιεί τα χρήματα για να καλύψει το αυξημένο κόστος ζωής στη χώρα. Έτσι, στην Airbnb, μιλάμε πραγματικά για διαμοιρασμό σπιτιών που γίνεται από τις ελληνικές οικογένειες.»

H επικεφαλής δημόσιας πολιτικής Νότιας Ευρώπης της Airbnb, Βαλεντίνα Ρέινο, με τη δημοσιογράφο Σ. Τουχτίδου
Πηγή:euronews.gr

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ