Μπορεί να λειτουργήσει αθροιστικά το ποσοστό του εμβολιασμού και όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό έτσι ώστε να «χτιστεί» τείχος ανοσίας; Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, και ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Σμυρνάκης, εξηγούν τους λόγους που η Ελλάδα δεν μπορεί να χτίσει ανοσία.
Η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού είχε δημιουργήσει την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα το περιβόητο «τείχος ανοσίας».
Αρχικά, το ποσοστό εμβολιασμού που έλεγαν οι ειδικοί ότι χρειάζεται η Ελλάδα για να χτίσει τείχος ανοσίας κυμαίνονταν περίπου στο 70%, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε αυτό το ποσοστό φτάνοντας το πλέον στο 90%.
Ένα από τα ερωτήματα που δικαίως ταλανίζει τους πολίτες είναι εάν με το ποσοστό εμβολιασμένων και τον αριθμό όσων έχουν νοσήσει μπορεί ακόμη να επιτευχθεί τείχος ανοσίας.
Όπως είχε δηλώσει στο Sputnik στις αρχές Νοεμβρίου, ο αν. καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μανώλης Σμυρνάκης, «με μία δόση σε όλες τις ηλικίες, έχει εμβολιαστεί το 67%».
«Τείχος ανοσίας μόνο με εμβολιασμούς»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι η ανοσία χτίζεται μόνο «με το εμβόλιο», καθώς η «νόσος δεν παρέχει πλήρη ανοσία».
«Το τείχος ανοσίας έχει σχέση κυρίως με εμβολιασμούς. Η νόσος αυτή καθαυτή δεν παρέχει πλήρη ανοσία, θα βοηθήσει, αλλά σε μικρό επίπεδο δηλαδή λιγότερο κι απ’ ό,τι κάνουν τα χειρότερα εμβόλια. Οπότε δεν νομίζω ότι μπορεί να χτιστεί τείχος (σ.σ. προσθέτοντας εμβολιασμένους και νοσούντες), γιατί εξασθενούν και τα εμβόλια και άρα πρέπει να έχουμε κι άλλες δόσεις. Δεν είναι εφικτό» υποστήριξε η κα. Λινού.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η νόσηση δεν δίνει πλήρη ανοσία, ανέφερε στο Sputnik ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, λέγοντας ότι «συνάδελφος μου μέσα σε οκτώ μήνες αρρώστησε τρεις φορές από κορονοϊό».
«Δεν μπορούμε καν να μιλάμε για “τείχος ανοσίας”»
Ο κ. Σμυρνάκης, από την πλευρά του, στέκεται στο μεγάλο κέρδος που δίνει το εμβόλιο και εκτιμά ότι «τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χτιστεί», ενώ όπως «πηγαίνουν τα πράγματα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο».
«Το εμβόλιο βοηθά αυτόν που εμβολιάζεται. Αλλά από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος μετά τον εμβολιασμό μπορεί να έχει ένα τεστ θετικό -δηλαδή ότι μπορεί να είναι συμπτωματικός ή συμπτωματικός- σημαίνει ότι το εμβόλιο συνεχίζει να προστατεύει από τη βαριά νόσο και σίγουρα μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας, αλλά δεν έχουμε τείχος ανοσίας. Τείχος ανοσίας σημαίνει ότι όποιος εμβολιάζεται ή έχει νοσήσει, δεν κινδυνεύει να ξανανοσήσει. Δεν ισχύει αυτό, γιατί έχουμε ανθρώπους που έχουν νοσήσει» υποστήριξε ο κ. Σμυρνάκης.
Τέλος, σε ερώτηση εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να κάνει την αναμνηστική δόση πριν το εξάμηνο, η κα. Λινού απάντησε ότι ιατρικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν είναι απαραίτητο και γι’ αυτό δεν συστήνεται.
Απέχει η Ελλάδα από το τείχος ανοσίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ