Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, Γερμανία, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025.
Viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να απαλλαγεί από τις αμερικανικές κάρτες πληρωμών, όπως η Visa και η Mastercard, καθώς και από τις ξένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως η PayPal και η Alipay.
Ορισμένες αναρτήσεις στο X αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα συστήματα πληρωμών με ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις.
Ωστόσο, τα λόγια της Λαγκάρντ έχουν διαστρεβλωθεί.
Μια αναζήτηση στο Google μας οδηγεί σε μια συνέντευξη που έδωσε στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk στις 2 Απριλίου, στην οποία προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την εξάρτησή της από την αμερικανική και κινεζική τεχνολογία.
Η Λαγκάρντ τονίζει τη σημασία του να μπορεί η Ευρώπη να αναλάβει τον έλεγχο των δικών της ψηφιακών πληρωμών.
“Όταν το σκέφτεστε αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές πληρωμές μας – ηλεκτρονικό εμπόριο, peer-to-peer, ή χρησιμοποιείτε την κάρτα σας ή το τηλέφωνό σας – βασίζονται πάντα σε μη ευρωπαϊκές υποδομές”, δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη.
“Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε χρησιμοποιείτε τηλέφωνο, συνήθως περνάει από τη Visa, τη Mastercard, την PayPal, την Alipay… Από πού προέρχονται όλα αυτά; Λοιπόν, είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Κίνα”, συνέχισε. “Και ολόκληρος ο μηχανισμός υποδομής που επιτρέπει την πληρωμή – πιστωτική και χρεωστική – δεν είναι ευρωπαϊκή λύση”.
“Αυτό είναι το σημείο, το οποίο νομίζω ότι πρέπει να μειώσουμε αυτή την ευπάθεια και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή προσφορά που είναι διαθέσιμη, για παν ενδεχόμενο. Ποτέ δεν ξέρεις”, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Επομένως, με τα λόγια της στο πλαίσιο, η Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θέλει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση που να υπάρχει παράλληλα με αυτές τις αμερικανικές και κινεζικές μεθόδους πληρωμής – δεν ανέφερε την απαλλαγή από αυτές.
Ευρωπαϊκά ισοδύναμα αυτών των πλατφορμών πληρωμών έχουν ήδη τεθεί στο προσκήνιο: Το Wero , για παράδειγμα, είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι που επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν χρήματα μόνο με έναν αριθμό τηλεφώνου, προσφέροντάς τους σταδιακά τη δυνατότητα να στέλνουν χρήματα σε άλλους χρήστες στην Ευρώπη.
Προέκυψε ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών, ενός δικτύου ευρωπαϊκών τραπεζών που δημιουργήθηκε το 2021 για να παρέχει ενιαία υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών για όλες τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Το Wero είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Η EuroVerify απευθύνθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία διέψευσε τους διαδικτυακούς ισχυρισμούς.
“Η ΕΚΤ δεν τάσσεται υπέρ της εγκατάλειψης των συστημάτων πληρωμών που παρέχονται από εταιρείες όπως η Visa, η Mastercard, η PayPal ή η Alipay”, ανέφερε σε ανακοίνωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Αντίθετα, υποστηρίζουμε ένα ποικιλόμορφο και ανταγωνιστικό τοπίο πληρωμών που περιλαμβάνει τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες επιλογές”.
“Ένα ψηφιακό ευρώ θα χρησιμεύσει ως πρόσθετη επιλογή για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, όχι ως αντικατάσταση, συμπληρώνοντας έτσι τα μετρητά και τις υπάρχουσες ψηφιακές μεθόδους πληρωμής”, πρόσθεσε.
Η EuroVerify έχει στο παρελθόν καταρρίψει διάφορους παραπλανητικούς ισχυρισμούς που σχετίζονται με το ψηφιακό ευρώ και την υποτιθέμενη κατάργηση των μετρητών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ισχυρισμών ότι η Ισπανία ξεφορτώνεται το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, ότι οι σκανδιναβικές χώρες απαγορεύουν τις ψηφιακές συναλλαγές και ότι η Λαγκάρντ θέλει να καταργήσει τα μετρητά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
– Η Talyta França συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ
ΠΗΓΗ euronews.com